CDR.cz - Vybráno z IT

Keecker: Pojízdný robůtek s projektorem promítne obraz kdekoli budete chtít

Keecker - img5
Bývalý manažer Googlu ukázal na CESu koncept jakéhosi R2-D2 z Hvězdných válek obdařeného projektorem, Androidem a stereo reproduktory. Bezdrátově komunikuje s telefonem a po namapování bytu zobrazí zvolený obsah takřka kdekoli, klidně i na stropě.

Francouzský vývojář Pierre Lebeau, jež dříve pracoval na pozici projektového manažera u slavného Googlu, představil minulý týden v Las Vegas koncept robotického vozítka s vestavěným projektorem. To bude schopné promítnout obraz takřka kdekoli v našem bytě, díky šestici vestavěných reproduktorů přehraje zvuk v rozsahu 360° a připojeno bude k domácí Wi-Fi, skrz kterou jej budeme moci bezdrátově ovládat. Vize robotického pomocníka Keecker, v součastnosti velikého asi jako je mikrovlnka, zní tedy velmi slibně. Už během první poloviny tohoto roku dorazí na Kickstarter.

Keecker - img6

Po místnostech se Keecker pohybuje za pomocí dvou pásů vespod a napoprvé si sám namapuje prostory našeho domu či bytu. Podobně jako robotické vysavače nepřetržitě snímá okolí kolem sebe a jeho pohyb můžeme řidit jakýmkoli telefonem nebo tabletem s Androidem. Stejný systém pak pohání i samotného robota, díky čemuž má plný přístup na Google Play nebo k multimediálním službám, jako je YouTube nebo Netflix. Jako správného domácího pomocníka jej ale můžeme přivolat i hlasovým povelem.

Keecker - img1

Vestavěný projektor patří rozhodně mezi ty kvalitnější. Promítá totiž v HD rozlišení (1280 x 800px) se svítivostí rovných tisíc lumenů – obraz by měl být tedy dobře viditelný i za denního světla. Čočka je navíc vertikálně pohyblivá a dokáže promítnout obraz jak na stěnu vašeho pokoje, tak i na strop, pokud chcete koukat na film nebo na virtuální hvězdnou scenérii třeba z postele.

Součástí našeho chytrého zařízení s Androidem pak bude originální aplikace, bezdrátově propojená s robotem, kterému po namapování vnitřních prostor bytu přidělíme konkrétní názvy místností pro hlasové ovládání a nadefinujeme nejčastější místa pro promítání obrazu. Pokud jej pak zavoláme například do obýváku, bude už přesně vědět, kam má zvolený obsah zobrazit.

Keecker - img4Keecker - img3

A co se týče právě promítaného obsahu, záleží pouze na nás, zda chceme přehrát film, prohlížet webovou stránku nebo hrát hru pro více hráčů. Podle prozatimních informací by měl Keecker zcradlit jakoukoli aplikaci z naší chytré placky. Díky vlastní pohonné jednotce s 1TB úložištěm či vestavěné kamerce s mikrofonem dovolí i telefonovat po Skypu, pořizovat rodinné snímky nebo stahovat filmy z internetu. Pro lepší představu všech jeho funkcí mrkněte na níže uvedené video.

Mohlo by vás také zajímat:

Jak už jsem předeslal v úvodním odstavci, v průběhu tohoto roku se objeví Keecker na Kickstarteru a pokud získá (prozatím neznámou) finanční částku v předběžných objedávkách, dočkáme se jej ještě před Vánoci. Cenovka jednoho robota se ale bude pohybovat mezi čtyřmi a pěti tisíci dolary, což je více než 100 000 korun. Cena je to vskutku vysoká a asi málokdo z nás si jej bude moci dovolit. Pokud bude ale skutečně fungovat tak, jak jeho autoři popisují, nastíní alespoň možnou budoucnost malých robotů jako šikovných pomocníků v domácnosti, jež si jednou budeme moci pořídit i my.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Keecker: Pojízdný robůtek s projektorem promítne obraz kdekoli budete chtít

Čtvrtek, 16 Leden 2014 - 11:57 | DrStr | No jo, jenže my máme na stropě kazety :(.
Úterý, 14 Leden 2014 - 14:26 | AndyF1 | James !!! ... Zvonili Ste pane ? :) AKo napad...

Zobrazit diskusi