CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k KLDR se blíží k vyvinutí jaderné zbraně schopné zasáhnout velká města v USA

To mám len ja Déjà vu ? Rovnaké žvásty akurát o chemických zbraniach sa písali pred napadnutím Iráku. A vieme všetci kde bola nakoniec pravda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No všichni to neví, zkuste se o tom pobavit se známými v USA. Myslím si, že budete nepříjemně překvapen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně mícháte jabka a hrušky. Na rozdíl od chemických zbraní v Iráku je vlastnictví jaderných zbraní Severní Koreou prokázané a to jak zaznamenanými testy, tak přímo vyhlášením jejích představitelů. Stejně tak jejich zkoušky raket, kterými se rádi chlubí a nakonec i výhrůžky okolním zemím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemají ropná pole, takže se moc obávat nemusejí a ani geopoliticky se nejedná o žádnou bombu, jelikož to spadá pod Čínu a ni jsou amíci krátký.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je několik dalších řešení, o kterých nikdo nemluví. Otrava, odstřelovač, němý úkladný vrah, přestřihnutá hadička brzd... To jako nikoho nenapadlo likvidovat "vůdce" tak dlouho, dokud nebude mít nějaký rozum? Jo aha, on by to mohl někdo začít odvetou praktikovat i na americké prezidenty...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To jako nikoho nenapadlo likvidovat "vůdce""

No tomu by si teda dal. Ide práve o opak. Držať svet v napätí. Zbrane sa v mieri predávať nedajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trepes piate cez deviate, vrat sa na svoj "nezavisly a objektivny web" medzi svojich sukmenovcov podobneho myslenia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"vrat sa na svoj "nezavisly a objektivny web""

No to ma poser Rajnoha a že to práve Ty hovoríš :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, co by KLDR mohla v ramci vydirani USA realne chtit, aby byla sance, ze to opravdu ziskaji. V realu ziskaji maximalne to, ze si kazdy rozmysli s nima valcit, protoze jsou schopni odvety. A to maji uz ted.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U režimu, který řídí Kim, se už asi nedá uvažovat jen zcela racionálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni musi hlavne uvazovat racionalne ze sveho pohledu. Napriklad pokud nebudou strasit jadernyma zbranema, tak je proste USA smete. Pokud nebude popravovat odpurce, muze ho nekdo svrhnout. Brutalne, ale racinalni. Plus k tomu obvykla propaganda, ta je vsude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Napriklad pokud nebudou strasit jadernyma zbranema, tak je proste USA smete." To je zrovna nesmysl. Nesmetli je ani v době, kdy s nimi nestrašili. Prostě je má pod palcem Čína a USA tam zasahovat nebudou, pokud se Kim zcela nezblázní. I s těmi odpůrci je to pochybné. Většina těch odpůrců budou ti samí jako za Stalina - tedy vymyšlení vůdcovou paranoiou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale smetou. Ono pokud někoho odříznu od světa a nechám chcípnout hlady tak to sice je pomalejší likvidace ale pořád likvidace. Stejně tak je nesmysl argumentovat "dosud je nesmetli" když předtím byla zcela jiná politická situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni ani tak nemusí hrozit USA stačí jim hrozit Jižní korei. Popravdě ohrožení přémo USA bu pro ně ,myšleno kim a okolí, mohlo být až příliš.
Mimochodem podle toho co prosákl z médií tak technologii, či její část, těch raket ukradli/vykšeftovali nejspíš na ukraině (to že ukrainci nějaké agenty kdysi chytli jen dokazuje že se o to snažili a mohlo se jim to povést v momentě kdy se tamní stát dostal do rozkladu) a je otázka co zvládnou sami.

Mimochodem rusko a čína jsou mnohem blíž než USA a nijak nešílí takže to s tím ohrožením nebude zas tak aktuální..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mimochodem rusko a čína jsou mnohem blíž než USA a nijak nešílí takže to s tím ohrožením nebude zas tak aktuální.."
No to je logika. Rusku a Číně Kim nevyhrožuje, Jižní Koreji, Japonsku a USA ano...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je logika. Je naprosto jedno komu vyhrožuje důležité že je hrozbou...Mimochodem s USA je oficiálně stále ve válce momentálně je tam jen příměří...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle varianta ze by si Cina (a mozna Rusko) ten svuj cenny naraznik mezi sebou a USA vyresili sami? Z magora s atomovkama kousek od sebe prece nemuzou byt zas az tak nadseny, a pokud by USA vypustili par zminek ze jako opravdu jim nezbude jina moznost nez zautocit tak by mohli nabidnout ze to vyresi oni jako pro vsechny strany vyhodnejsi alternativu. Nebo by se mohli rozdelit ze by USA zahajilo leteckou kampan a Cina by poskytla ty pozemni sily.

Nebo by se proste Cina mohla postarat o tu zminenou nehodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi bude složitější v tom, že i přes proklamované přátelství je pro Rusko lepší ten magor, než kdyby Severní Koreu natvrdo ovládla Čína (a opačně pro Čínu Rusko).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože současný stav lze do jisté míry označit za ideální. Jsou tu nějaké standardně porušované sankce, které udržují stabilitu v regionu a Čína nebude rozhodně tlačit na nějaký pokrok. Tím, že vědomě porušuje sankce udržuje přirozenou kontrolu nad děním v KLDR a KLDR zase stabilní přívod investic. Oběma to vyhovuje, protože Čína rozhodně nestojí o miliony hladových krků na úrovni doby kamenné. Neuvěřitelné investice a minimálně 2 - 3 generace potřebné pro adaptaci. Z druhé strany může být Kim sebevíce šílený, ale nemůže být natolik hloupý, aby ohrozil vztahy s Čínou. Ta mu dovolí udělat dojem na své soudruhy oblíbeným bububu, sem tam se projet po městě s raketou, ale okamžitě dostane přes prsty, jen se podívá na knoflík.

Čína není hloupá, KLDR setrvávající v současné pozici je pro celý svět ideální řešení. Všimněte si, jak vděčným cílem pro odvedení pozornosti jsou. I Sadám byl nejlepším nepřítelem Ameriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak ideální to není, protože počet raket i jaderných zbraní v KLDR roste. I Číně už to trochu přerůstá přes hlavu, protože tím i její moc vůči KLDR klesá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stabilita stačí a jaderné zbraně se zásadně podílejí na tvorbě stability, ačkoliv samotné jaderné zbraně nikdy v historii neoplývaly vysokou vojenskou hodnotou. Při zpětném pohledu do relativně nedávné historie takto fungovaly a vlastně fungují dodnes. Odstrašující hodnota a vědomí enormních ztrát, nebo dokonce vzájemného zničení (pozn.: Mutually Assured Destruction, nebo-li MAD zabránila 3. světové válce mezi oběma bloky).

Nemůžete vpadnout do státu a přetvořit ho k obrazu svému, pokud vlastní jaderné zbraně. Nikdo nechtěl s KLDR nic dělat, dokud byl ještě čas (bez jaderných zbraní). Nyní je na to trochu pozdě a musí nastoupit nevojenská cesta, jak udržet režim stabilní. Jakkoliv to zní šíleně, KLDR se chová z jejich pohledu racionálně. Divadlo pro domácí i zahraniční publikum, ale daleko s prstem od knoflíku.
V opačném případě budete potřebovat překvapivý koordinovaný útok, který v jednom okamžiku eliminuje dostupné jaderné zbraně. A to se nepovede ani alianci složené z USA, Číny, Ruska, Jižní Koree, ... ztráty budou v každém případě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné režimy obvykle končí tak, že diktátora svrhne nějaká vojenská "klika". Proto taku nynější kim, provní co udělal tka popravil "konkurenci". Ale je to jen otázka času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální řešení, protože armádní převrat zachová stabilitu a celistvost. Z mého pohledu nejlepší možné řešení, armádní důstojníci bývají obvykle racionální a ... no interní problémy po převratu jsou menším zlem, než jakýkoliv zásah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaderné zbraně tvoří stabilitu, pokud je ovládají vůdci, u kterých očekáváme racionální chování. Jejich šíření do států ovládaných magory tento předpoklad smazává a vede k riziku, že tu zbraň někdo použije i za cenu vymazání několika měst. KLDR se ani z jejich pohledu už dlouho racionálně nechová. Je to přehnané a příliš rizikové a nemají tím co získat. Mohli by v klidu kšeftovat s Čínou, rozvíjet se a přitom udržovat vlastní diktaturu. Čína by je v tom podržela, sama dělá to samé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jednal "kim" více než racionálně. Čistě ve svůj prospěch a svoje přežití, nějaká ideologie je mu evidentně někde......
Čína by ho klidně nechala svrhnout, kdyby nástupcem byl někdo jí nakloněný a nikoli jižní korea, oni jsou silně pragmatičtí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kolik jaderných zbraní co jsou schopné zasáhnout jakákoliv města kdekoliv mají USA??? USA jaderní zbraně mít může, ale KLDR ne? proč? protože to řekli? KLDR se cítí USA ohrožena a chce se bránit, copak to nikdo nevidí? Kdyby ušáci neprovokovali KLDR si na ně netroufne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby ušáci neprovokovali KLDR si na ně netroufne..." Klasická hláška čtenáře PL a podobných.
Byla to KLDR, kdo kdysi rozpoutal korejskou válku a je to nyní opět KLDR, která porušuje kdysi uzavřené dohody a hrozí okolí. Je pod čínskou ochranou, takže USA ji neohrožují. To je jen Kimova potřeba hledání nepřítele pro domácí obecenstvo. Které podobně jako kdysi v SSSR nemá co žrát, za což přece můžou zlí imperialisti, nikoliv neschopný domácí režim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém KLDR je trochu složitější a komplikovanější. Nejde o vlastní raketovou a nukleární technologii lokalizované v KLDR, ale zejména exportní ambice a možnost, že se zbraně dostanou do rukou ještě šílenějším uživatelům z řad různých nekontrolovatelných hnutí, islámskému státu a dalším zcela nekontrolovatelným magorům bez hierarchie a pudu sebezáchovy. A KLDR je schopna obchodovat naprosto s kýmkoliv. Když přišli s jadernou technologií, okamžitě jí prodali a podíleli se na budování reaktoru v Sýrii. Psal se rok 2000 a do zničení komplexu zbývalo 7 let. Protože celá komunikace používala maximálně primitivní prostředky, které nebylo možné elektronickým sledováním odhalit, bylo štěstí, že se Mosadu zpravodajské informace, které vedly ke zničení téměř hotového komplexu - stalo se dne 6. září 2007 (operace Ovocný sad). Do občanské války a vzestupu IS zbývalo několik a let.

Představte si, že by komplex začal produkovat plutonium do rukou IS ... Ať je KLDR sebehorší, IS je ještě horší a zbraně by mohl odpálit prakticky kdokoliv, i ten nejpitomější pasák koz, vyškolený imánem z jeskyně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je další problém. A ukazuje na to, že KLDR nelze považovat za odpovědného vlastníka jaderné technologie, což znamená, že s tím racionálním myšlením má problém. Protože v případě jaderných zbraní rozhodně nelze postupovat způsobem prodám to každému, kdo zaplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě by byl nejméně odpovědným vlastníkem jaderných zbraní USA. Oni jediní je použili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A paradoxně tím zachránili možná i milióny životů, jak Američanů tak hlavně Japonců.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda. Japonci by se vzdali tak jako tak, prohráli totiž se sověty a hrozilo jim že skončí v jejich vlivu... Navíc ten dopad atomových zbraní na ně nebyl zdaleka takový jako třeba předcházející vybombardování zápalnými pumami tokia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tuto verzi šíří ruská propaganda už dlouho. Jen nikdo neřekl, jak by rusové provedli vylodění. Techniku na to neměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není "verze" rusů to je oficiální verze, jen američani si musí nějak odůvodnit to, co provedli s atomovkama...
A mimochodem když neměli techniku na vylodění tak jak obsadily kurily?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To není "verze" rusů to je oficiální verze"
A co je to oficiální verze? Máte snad nějakého oficiálního vykladače historie? V Rusku ano, tam už je dnes opět zakázána i kritika Stalinova způsobu vedení války....
Obsadit pár ostrůvků v závěru války není totéž, co vylodit se masivně na hlavních ostrovech a být schopný tam vést dlouhodobý boj. Což jistě víte...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, celá pozemní armáda byla zničena na pevnině. Japonsko v ten moment ztratilo jakékoliv naděje, hrozilo, že amerika nebude tem kde je dnes... A spekulovat o tom nakolik by byli sověti schopni vést dlouhodobý boj je směšné, navíc v už ani neměli čém se pořádně bránit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Směšný jste vy, jak ignorujete jakákoliv fakta, jen abyste obhájil svou verzi. Vést dlouhodobý boj po vylodění na pevnině znamená zajistit masivní přísun jednotek. Na to musíte mít technické vybavení, viz vylodění v Evropě. Snad mi nechcete tvrdit, že takovouto invazní flotilu SSSR měl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to tu furt melete kefalín. Oni nemuseli nikam se vyloďovat, japonci se hodlali vzdát protože prohráli v mandžusku šmankote. Japonsko mlelo z posledního. To není jako zakopaných 1,5 milionu němců ve francii. Btw:
"Dne 12. srpna císař informoval svou rodinu o svém rozhodnutí vzdát se. Když Spojenecké síly, jak se zdálo, nechaly požadavek o záchraně císařského trůnu netknutý, Hirohito 14. srpna ve svém projevu prohlásil kapitulaci, který se další den vysílal japonskému národu i navzdory krátkým odbojům militaristů, kteří se odmítli vzdát.
V jeho přepisu vojákům a námořníkům, doručeným 17. srpna, zdůraznil dopad Sovětského svazu na jeho rozhodnutí o kapitulaci, vynechávající jakoukoliv zmínku o atomových bombách."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12 srpna už bylo po Hirošimě a Nagasaki. Takže to vůbec nepotvrzuje vaše tvrzení... To, že zmínku o bombách vynechal, neznamená, že vliv neměly. Něco jiného je ztratit okupované území v Číně a něco zcela jiného je boj na vlastním území, který vést stále mohli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasné ignorování faktů.... Japonský císař jednoznačně uvede jako důvod kapitulace válku se sovětským svazem, ale vy budete tvrdit "že to tak není".... Neztratili jen území ale celou armádu šmankote a navíc získali dalšího (mnohem silnějšího, sověti tam měli přes 1,5 milionu mužů plus dvě flotily) nepřítele který byl proti nim předtím neutrální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šmankote. Američani počítali při dobývání japonského území se značnými ztrátami. A vy najednou děláte, jako by je Rusové obsadili bez boje a bez techniky k vylodění. Velké ztráty měli Japonci i předtím při jiných operacích a jejich odhodlání bojovat do konce to nezměnilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Američani hlavně potřebovali nějak odůvodnit to svinstvo s atomovkami. Nikdo je nenutil nikam se rychle vylodovat. Oni spěchali s tím aby je nepředběhli sověti to je vše.... Jejich odhodlání do boje skončilo v okamžiku kdy jejich pozemní síly smetli sověti to je prostě fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně vám to politicky "myslí", a tak opět mícháte jabka a hrušky. V tomto případě šíření jaderných zbraní mezi každého, kdo zaplatí, a jejich použití ve 2. světové válce. Kde platí, že by je použila kterákoliv strana, kdyby je měla k dispozici, samozřejmě Stalina nevyjímaje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrušky s jabkama ty mícháte jen vy. Kdo komu prodal jaderné zbraně? Existuje jen jedna země co měla žaludek na to použít jaderné zbraně a to dokonce dvakrát, to je prostě fakt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo prodával jadernou technologii komu, už zde zmíněno bylo. Že se vám to nehodí do krámu, je jen váš problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelžete. Nikde tu není ani slovo o tom že by někdo někomu prodal jaderné zbraně... Jsou tu maximálně spekulace o prodaném jaderném reaktoru navíc financovaném íránem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jste se zase chytil slovíčka, zatímco podstatu radši ignorujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je rozdíl mezi prodat atomové zbraně a prodat atomový reaktor jen slovíčko tak to potěš koště...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě není, ale nebezpečí představuje samotný materiál (včetně vyhořelého paliva), které může být použito k výrobě špinavé bomby. Odpálení ve splašené dodávce už zvládne každý prosťáček.

Pravdu máte ohledně financování (dohoda mezi KLDR a Íránem), ovšem původ materiálu z odebraných vzorků, avšak technologii se podařilo identifikovat jako věrnou kopii reaktoru Yongbyon, který provozuje KLDR. Dále se při převozu technologií a nehodě vlaku v KLDR podařilo identifikovat Syrské vědce. Důkazy mj. potvrdila nezávislá IAEA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.