CDR.cz - Vybráno z IT

KOMENTÁŘ - Grand Theft Auto dětem do ruky nepatří. Je drsnější, než si myslíte

gta_screen_2
Narozeniny dítěte se blíží, a tak je nejvyšší čas sehnat nějaký ten dárek. Zejména v poslední době není neobvyklé koupit dítěti hru, často pak některou z novinek, mezi které bezpochyby patří také nejnovější díl zaběhlé populární série GTA.

Jednou z nejlepších a nejpůvabnějších her, které se v poslední době dostaly na pulty, je bezpochyby Grand Theft Auto V. Jedná se skutečně o úžasný kousek nabízející bohatý herní svět, zajímavé charaktery i dechberoucí zpracování. O kvalitách titulu se nicméně můžete přesvědčit v naší recenzi. O krásách GTA V ale tento článek není. Je o jistém varování, které s sebou tato značka nese. Zní jednoduše: „Nikdy nekupujte GTA V svým dětem! Níkdy!“ Ani když budou brečet, že jinou gamesu nechtějí, ani v případě, že jí hraje Tonda ze třídy a Míra hru dostane pod stromeček. Prostě ne.

Gta V 4 K 3

Tímto momentem počínaje počítejte s faktem, že se zde může objevit nějaký ten spoiler. Stejně tak jako je Grand Theft Auto V skvělá hra, je zároveň velmi dospělá a „zlá“. Ne, že by na tom předchůdci byli o něco lépe, i jich se značně dotkla zletilá tématika, s vydáním pátého dílu se však ze čtyřky stává hotový čajíček. Kontroverze jde ruku v ruce s jakýmkoliv dílem série. S pětkou už ale občas vyvstane otázka, zda to není příliš. Dle mého skromného názoru – není. Ale pouze za předpokladu, že hru hraje dospělý, psychicky vyrovnaný jedinec, schopný rozeznat, co je a co není „normální“. V opačném případě můžou nastat nesrovnalosti ve výkladu situací, nedej bože nějaká inspirace, a problém je na světě.

V rámci hry můžeme navštívit strip klub, oblíbenou to kratochvíli Američanů. V minulých dílech měly slečny bikiny, nebo alespoň zakryté bradavky. Zde jsou soukromé tanečky jen v tangách, navíc okořeněné minihrou, kdy dívku postava osahává, aby s ní šla domů kvůli sexu. My napsali na herním webu slovo „sex“? Pohoršuje vás to? Tohle je článek o GTA, přijdou horší věci. Pokouření jointa a následné vystřílení neuvěřitelného počtu mimozemšťanů/klaunů by nemuselo být to nejhorší. To přichází s postavou Trevora, vesnického burana, který to má v hlavě dost silně mázlé, nic mu není svaté a… je to prostě magor. Přepínání charakterů nepomůže, spousta dospělého materiálu je přítomna v příběhu.

Gtav 1

V médiích dosti probíraná mučící scéna může být silné kafe, přeci jen trhání zubů svázanému chudákovi (doplněno příjemným vibrováním ovladače) vyvolá dost nepříjemný pocit. A co teprve mlácení hasákem? Osobně ale mučení nepovažuji za to nejhorší, co se v příběhu nachází. Mnohem více mě mrazilo, když šel Trevor „navštívit“ svého známého. Bohužel měl doma přítelkyni, které se host (zcela oprávněně) nezamlouval a po několika pokusech o vyhození z bytu vytáhla zbraň. Následuje střih a záběr na zcela krvavá okna a Trevoro jindy rádoby bílé triko, teď v odstínu rudé. Jatka jsou ponechána na fantazii hráče, ale když si člověk uvědomí jak a na co Trevor reagoval, zůstává rozum stát.

I přepínání postav je ošemetné a opět se týká oblíbené narušené postavy vidláka. Ten se občas probere opilý, válejíc se různě po střechách, navíc pouze ve slipech, případně oblečen do dámských šatů. Jindy je „nachytán“ při masturbačním vyvrcholení (ano i to si dovolíme napsat) okořeněným zvláštním jekotem uspokojení. Perličkou je ovšem probuzení vedle muže, který pláče a prosí, aby to byl jen sen, načež ho Trevor poplácá po zádech a odkráčí.

Gta 12

Tahle hra prostě ukazuje jisté věci, které pochopí dospělý člověk, ale na mozek dítěte může mít fatální vliv. Za argument, že tomu dítko nerozumí, by měl každý dospělý dostat facku. Pokud tomu dítě neporozumí, vyloží si to po svém a nedej bože, si to pod tímto vysvětlením v mozečku uloží. Že to koupila vaše nejlepší kamarádka svému synkovi a vaše dítě je teď outsider? Takový postoj nemá co společného se zodpovědnou výchovou. Koupit děcku GTA a cítit se jako nejlepší rodič, protože dítěti dělám radost, je těžké selhání.

Dítě má mít přístup k obsahu pro věkovou kategorii tomu určenou. Jistě jej nenecháte koukat na porno, nekupujete mu erotické časopisy ani ho nepodporujete v kouření cigaret. Proč by tedy mělo mít přístup k něčemu podobnému jen proto, že je to hra? Zvažujete-li tedy nákup nějakého titulu pro mladší publikum, sáhněte po nějaké vhodnější záležitosti. Jakýkoliv výběr s LEGO tématikou je naprosto na místě. Jedná se o famózní záležitost, která zabaví na dlouhé hodiny. A vlastně i dospěláky.

Gta V 14

Pokud si nevíte rady, je spousta možností jak se informovat o vhodnosti produktu. Jedním z nich je například i obdélníček na krabičkách. Číslo v něm pak značí od kolika let je hra morálně vhodná. A zrovna označení 18+ není dáváno bezhlavě, naopak velmi opodstatněně. Grand Theft Auto V ale dětem opravdu nekupujte.

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KOMENTÁŘ - Grand Theft Auto dětem do ruky nepatří. Je drsnější, než si myslíte

Žádné komentáře.