CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Grabuj.cz končí: Tečka za bezplatným stahováním nahraných pořadů na internetu

To ze protestovala prima tak aj chapem kedze ziju vyhradne z reklamy ktoru si na takejto nahravke vie clovek pretocit, ale prekvapila ma CT ktora je verejnopravna a z reklam nezije... Dnes si ale snad nieje problem si to iste nahrat na domacom prijmaci ci uz dvb-t alebo dvb-s nahravanie maju vsetky aj najlacnejsie pristroje.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu. ČT překvapila. A nahrát si sice může pořady doma každý, ale takto nemuselo běžet žádné zařízení a vše obstaralo grabuj.cz za vás. Člověk si hezky sedl k televiznímu programu, párkrát klikl a poté už jen počkal, až mu dorazí mail s potvrzením o nahrání. Náklady nulové a vše hezky přehledně.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

já na tom právě miloval tu možnost nahrát si to aniž by cokoliv běželo... navíc když si člověk někde vzpoměl, stačilo vzít mobil klik klik a bylo....

Nechápu, nechápu a nechápu... snad je to jedno zda si to nahraju na nějakém fyzickém zařízení a nebo jestli to za mě udělá někdo jiný, výsledek je pořád jeden a tentýž...

to už někteří "ochránci" mají fakt vymetýno. a vzkazuju jim že maj fakt vymetýno ať už jsou z jakékoliv TV či jiné organizace... tzv. ochrana práv se rozmohla do obludných rozměrů a terorizuje tento svět.

Demokracie je jen iluze... kdyby šlo o nějaký server kde jsou volně všelijaké filmy tak nic neřeknu ale toto je trochu silná káva...
té naší (myšleno celosvětově) demokracii podle všeho vládnou samý nenažraný rudí baroni

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby šlo o nějaký server kde jsou volně všelijaké filmy tak nic neřeknu ale toto je trochu silná káva."

Jenze on to JE server kde jsou volne nejake filmy - a skutecne jsou tam fyzicky ulozeny. A ani na jeden z nich nema provozovatel serveru autorska prava.

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten co si je tam uložil na to pravo ma...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

tady např. u těchto bych se vůbec nedivil... protože to dodržení práva určo není
https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=filmy+online

Ale u služby jako je grabuj fakt nechápu... zrušení takovéhle služby je pro mě na stejné úrovni jako kdyby mi do bytu vletěla policie a chtěla mi zabavit DVD rekordér...

Platím si koncesionářský poplatek, tím jsem zaplatil své výpalné... na serveru má každý svou kopii pořadu (ano každý kdo si dal nahrát pořad měl svou vlastní kopii, tím se grabuj sychrovalo aby nešlo o sdílení...). Je z mého pohledu úplně putna jestli nahrávání zajistil přístroj u mě v bytě či virtuální stroj někde na netu a jestli jsem to přehrál na své TV, či na PC... jak říkám, výpalné jsem uhradil, jsem tedy podle dikce zákona v právu. Zákon rovněž upravuje že si mohu pořídit záznam/kopii pro svou vlastní potřebu ale co neupravuje je forma, tudíž je zcela na mě jakou si vyberu.

To co se právě děje jen ukazuje že dotyční jsou stále v době kamenné a hlava nehlava se snaží bránit svůj starý způsob "prodeje" což je stejná debilita jako bránění online prodejům hudby a snaha protlačovat CD jehož jsme byli do nedávna svědky (místo nabídnutí rozumného systému online prodeje)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Ale rekordér mít doma můžeš a nahrávat na něj pro osobní potřebu taky. Nesmíš to ale dál šířit, což tahle služba dělala. Že měl každý svůj soubor podle mě nemá vliv.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Nojo takto se to rezimu nelibi. Musite utratit za rekorder, musite utratit za zbytecne propalenou elektrinu pri nahravani/prehravani , musite utratit za zaznamove medium (VHS)(DVD) Flash i HDD maji v sobe vypalne. Navic musite byt poslusni Velky Bratr nas vsechny hlida.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jiste - pocitac pri stahovani a prehravani zadnou enegrii nespotrebovava a internetove pripojeni je take zadarmo ;-)

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

to nemyslíte vážně... TV taky spotřebovává energii, stejně tak jako rekordér a cena internetového připojení v době neomezených dat je naprosto zanedbatelná v pohledu na dobu stahování souboru.

platíte dnes cca v ČR průměrně řekněme 400,- (odhad - průměr Wi-Fi, DSL atd...)
30x24h = 720h x 60m = 43200min. stažení 1GB dat na dnešních 20Mbitech vyjde na cca 5-7 min... cena za min je 400/43200 = 0.009Kč x 5-7min = cca 0,05-0,07Kč... takže hláška o ceně připojení mě fakt rozesmála...

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

ČT tím nepřekvapuje. Kdyby to autoři Grabuj.cz nejdříve nabídli ČT jako službu za pár milionů Kč měsíčně (včetně provize;), tak by to klidně mohlo fungovat. Prostě nehráli hru papalášů, tak to mají. O důvod víc proč zprivatizovat ČT.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč by to mělo překvapit. ČT je defakto obyčejná komerční televize která žije z reklam jako každá jiná. To že má nějaké peníze navíc z poplatků je dobře, protože kdyby je neměla tak by se musela chovat jinak a zmizely by všechny nemainstreamový pořady a to si ani nechci představovat.
Privatizace? NE! Z ČT by se stala komerční televize a první co by napadlo chytré kluky od vedle by bylo že by se poplatky měli dělit rovným dílem aby neměli na trhu nefér výhodu, takže by to dopadlo stejně jak jsem psal o něco výše :-(

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Správně by to mělo dopadnout tak, že se institut veřejnoprávního média coby těžkého přežitku doby zruší a s ním i koncesionářské poplatky. ČT by se zprivatizovala (stejně jako ČRo) a stala by se z ní normální komerční TV (rozhlas) a ať se živí, jako ostatní, nebo jak chce, ale ne formou další daně, kterou de facto koncesionářské poplatky jsou.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně není přijatelné, aby žila z našich poplatků a ještě nás buzerovala za naše peníze a bránila využití pořadů tak, jak my uznáme za vhodné.

De facto jsou to pořady námi zaplacené = naše. Co s nimi budeme dělat, po tom je ČT pendrek.

Tak bych to viděl já, ale je možné, že je můj pohled na věc možná ... extrémní?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Verejno pravni televizy bych nerusil, tedy jen v pripade, ze podava neutralni = objektivni zpravodajstvi o deni ve svete a spolecnosti. Kolik je ted TV poplatek v CR? Tady v UK je to 130 liber rocne. BBC ma podle me objektivni zpravodajstvi bez tlaku lobbingu a zajmovych skupin - to je ucel a funkce verejnopravniho media. BBC je ale financovano ciste z poplatku ne i z reklamy.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

ČT kdysi zrušila pořady "Bez obalu" a "Budování státu". Prý na tom měl enormní zájem poslanecký klub ČSSD... nevím zda je to pravda, ale že je ČT bez tlaku lobbingu, tomu bych nevěřil.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze nejsem cilova skupina pro tuto službu, kdybych něco chtěl nahrat, tak strcim nejakej disk do usb na satelitu a nahraju si to...
Ale jinak obecne jsem v tehle věci neutralni...Ne, ze bych televize nejak extra hajil, ale když ono je potřeba si nektere věci uvědomit.
Pokud pomineme Tv poplatek, coz je jenom prevlecena dan a nemá to s zadnou televizi nic spolecneho, ačkoliv politici tvrdi, ze ano, tak jaka je situace?
Clovek se diva na Tv (alespoň na ty zakladni programy) zdarma. A jak vime, zdarma to byt nemůže. Takze za to plati tim, ze se diva na reklamu. Reklama je JEDINY prijem bezne komercni televize a tak logicky si ten prijem musí hlidat a hajit.
Reklamu te TV někdo zadava a plati za ni, a ten někdo ma urcite požadavky. Například, aby nesla pretocit...
Takze sorry, ale proste bohužel je to jak to je :-( Komercni TV potrebuji, aby si u nich někdo zadaval reklamu a tomu podrizuje VSE. Pokud někdo ma dojem, ze Tv vytvari programy pro divaky, kupuji filmy proto, aby byli diváci spokojeni a podobne, potom prosim o navrat do Bohnic a jiz neopoustet ustav - televize delaji vse pro to, aby u nich někdo utratil peníze za reklamu. K tomu slouží urcite nastroje - například koupit film, na který se bude hodne lidi divat...Coz je nastroj, nikoliv smysl TV.

Me prijde, ze spousta lidi uz dneska zdegenerovala a fazne mají pocit, ze slevy = ze je to zlevnene, ze TV je zadarmo, ze internet je zadarmo, ze CDR.CZ je zadarmo...Není. CDR.CZ je nikoliv za peníze, ale za to, ze se divam na reklamu. Coz je jeden ze zásadních duvodu, proc reklamu nejak cilene neblokuju - prislo by mi nefer konzumovat službu, o které vim, ze za ni mam "platit" a ja bych "utekl bez placeni". Prijde mi, ze to je spatne a nemá se to delat.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

"Reklamu te TV někdo zadava a plati za ni, a ten někdo ma urcite požadavky. Například, aby nesla pretocit..."

aha... když mám doma nějaký rekordér tak to si zadavatel reklamy ošetří jak abych si to nepřetočil....???

jak se možnost přetočení liší mezi fyzickým rekordérem a virtuálním?

podle vaší logiky je tedy třeba zrušit všechny DVD rekordéry, PVR aj... a nebo je vybavit speciální funkcí proti přetočení reklamy

"...spousta lidi uz dneska zdegenerovala" - to jo, hlavně ti co tzv. chrání různá autorská práva...

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Ona je to opravdu podivná výmluva s tou reklamou. Odvysílaná reklama má přece smysl jen tehdy pokud jí někdo vidí a nebo aspoň má šanci vidět. Jakou šanci mám vidět reklamu v pořadu který si nenahraji když jsem v práci a nebo mimo domov z jakéhokoli důvodu? Odpovím si sám, žádnou. Když to shrnu tak když vysílaný pořad zmeškám, zmeškám i tu reklamu. Pokud se podívám na pořad ze záznamu, je tu potencionální naděje že tu reklamu zhlédnu. jedná se tedy o lepší alternativu než možnost nevidět. TV stanice by si už konečně měli uvědomit že doba kdy si lidé upravovali rodinný a nebo osobní život podle toho co a kdy TV vysílá je nenávratně pryč a už se nikdy nevrátí. TV stanice se budou muset přizpůsobit diváku individuálně, jinak je čeká smutný a pomalý ústup ze zájmu lidí až do stavu kdy stáhnou oponu sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono by sa dalo aj toto riesit kludne tak ze narana relacia sa nebude sat pretacat takze si ju z toho zaznamu musi pozret celu tak ako keby prave isla v TV

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Chválím váš postoj ohledně věcí "zadarmo". On si málokdo uvědomuje, že i CDR/DIIT má každý den poměrně vysoké náklady a redaktoři musí také z něčeho žít. Proto si cením toho, že nesaháte po AdBlocku a podobném SW.

Ke Grabuj: Je škoda, že se podobná služba nedá provozovat třeba následovně: Když je vysílání zdarma, měl by mít každý obyvatel ČR platící poplatky dostat např. unikátní ID, které by do služby zadal a úřady by věděly, že za vysílání platí, tudíž může i službu typu grabuj.cz využívat dle libosti. Ale to je spíše nereálný scénář...

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

TV poplatky by se měly spíš jmenovat ČT poplatky, s komerčním vysíláním to nesouvisí. Osobně jsem teda čekal, že se tahle šaškárna zruší a bude se to platit normálně z rozpočtu, ale to by asi bylo moc jednoduché.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché by to bylo, ale špatné. Aneb pohádka o tom jak se sešla vláda a peníze požila na něco jiného jako třeba důchody, sociální dávky, záplavy, nebo prostě sobě do kapsy.....každopádně by tím lepili svou neschopnost správně hospodařit.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Když ono taky hodně záleží na tom, v jaké podobě se reklama servíruje. Mně třeba reklamy ani moc nevadí, pokud jsou textové (a netvoří 50 % obsahu stránky) nebo jednoduché grafické, které nezabírají moc plochy a nejsou animované. Pokud to jsou ale nějaké blikající šílenosti odvádějící pozornost od vlastního obsahu webu, nedejbože ještě ve Flashi (takže akorát zpomalí načítání stránky a zbytečně zatíží procesor), tak je bez milosti blokuju.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

ale na tej verejnopravnej tv reklama moc nefici takze ten tvoj model je len pre komercne
ale inak suhlasim komercne tv su hnus neda sa na to pozerat uz par rokov ich ignorujem vzdy ma ide roztrhnut ked som niekde na navsteve u rodiny ako su schopny pozerat 90 minutovy film cez dve hodiny az mi niekedy pride ze sa skor tesia na tie reklamy nez na ten film ;)
Bohuzial aj platene stanice (naucne - discovery atd) su nepozeratelne pretoze kazdych 5 minut davaju dokola rovnake uputavky na ich dalsie programy co je pre mna este horsie nez klasicke reklamy pravdepodobne to robia preto aby nemuseli kupovat velke mnozstvo relacii a tak kupia len 50% a 50% vyplnia uputavkami.....takze jedina moznost je si to niekde stiahnut a vklude si to pozret bez prerusenia...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Přeskočení reklamy ale nelze zabránit ani u živého vysílání (lidi si odejdou udělat kafe, odskočí na záchod...), ani u vysílání nahraného doma (to snad zakázáno ani potlačováno nijak není), takže mi přijde, že tahle služba pozici TV nijak nezhoršovala. Naopak umožňovala pořad a reklamy shlédnout i lidem, kteří by jinak neměli šanci ho vidět kvůli práci apod.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

pro mě to byla jediná cesta, jak sledovat TV. Televizní poplatky platím, nicméně přijímací přístroj (TV, nebo TV tuner) nevlastním. Škoda zániku této služby. Ale nevíce to poškodí právě ty televize a jejich inzerenty.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého názoru by grabuj u soudu prohrála a musela by skončit tak jako tak a po tom soudu by možná ještě museli platit dost nepříjemné náhrady. Důvod je právě ta možnost stažení souboru a s tím i možnost dalšího šíření (přeci jen upload na uložto je o dost jednodušší než vzít VHSku a dopravit ji na druhý konec republiky.....samozřejmě je to jen argument ale když člověk ví jak soudy rozhodují tak dost zásadní). Kdyby to ze svých stránek pouze streamovali jak je to v jiných službách tak je to neprůstřelné a nemuseli by končit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ona dnes má spousta lidí doma podstatně pokrokovější zařízení pro záznam televizního vysílání, ze kterých nepadají nahrané VHSky, ale soubory, které také mohou dále šířit...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

pokud by ten soubor obsahoval nějaký "tag", pro kterého uživatele byl nahrán, tak je to šíření nějakým způsobem dohledatelné a je za to odpovědný klient služby grabuj.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby tam byla identifikace, tak to někdo zjistí a stačí ty videa pak překódovat a zbavit se toho.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

No nevím nakolik je pouhý stream neprůstřelný, v blahé paměti vedu projekt TV4you (http://byznys.ihned.cz/c1-63083980-aplikace-tv4you-celi-zalobam-televizn...), který také "jen" streamuje ale také několik kauz již u soudu prohrál..

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

No, abych pravdu řekl, většina komentářů je dost mimo. Je jasné, že jsem-li něčeho majitelem, že si svá práva chráním. A TV společnosti jsou výlučnými majiteli TV vysílání vč. všech jeho složek (např. ochranných známek apod.). Toto jejich autorské právo je chráněno dle §84 autorského zákona a bez jejich souhlasu nemůže být využíváno a vysílání šířeno. Ani grabuj.cz ani např. tv4you takový souhlas nemají a nemohou tedy vysílání užívat (tj. někam si ho nahrát, transformovat a přenášet po internetu). Je z tohoto pohledu celkem lhostejné, jestli je pak vysílání přenášeno živě nebo zda služba "jen" umožňuje nahrávat. Toto potvrzuje i judikatura (vč. judikatury EU) a dostanou-li se tito provozovatelé před soud (a tv4you už tomu čelí a bylo i vydáno předběžné opatření...), tak to jisto jistě prohrají. A to mohou být rádi, že se televize většinou nevydávají trestněprávní cestou, neboť tato jejich činnost je i trestným činem (a také už za streaming pár provozovatelů v ČR bylo pravomocně odsouzeno - viz např. čerstvá kauza provozovatele tojesmrad.cz).

To jestli někdo platí koncesionářské poplatky nebo diskuse na téma, že je to přece totéž jako mít videorekordér, tuner k PC nebo hodit si to na flashku, je mimo mísu, neboť o to tu s ohledem na výše uvedené vůbec nejde. Pan Balvín je v tomto ohledu se svou nesmyslnou a arognantní apologetikou a hrou na neziskového altruistu naprostým demagogickým hňupem. Je tedy jasné, že jeho superprojekt tv4you se zhroutí jak domeček z karet (přitom stačilo málo, tj. mít základní právní povědomí, trochu více pokory a slušnosti a méně nabubřelosti, a mohl z toho být úspěšný, zajímavý a prospěšný byznys...).

Jako uživateli jsou mi uvedené služby sympatické a taky by mi v mnohém vyhovovaly, nicméně všichni tito provozovatelé se vyznačují tím, že se nebaví s majiteli obsahu, takže tím mé sympatie ztrácejí. Nikterak se nezastávám televizních společností, ty mají svých much dost. Ale nejsou blbé a moc dobře vědí, že vývoj dospěl tak daleko, že takové služby budou muset na trhu být a, jak to tak vypadá, s jejich provozovateli se to snaží řešit a na nějaké spolupráci už se dokonce i dohodly (viz o2tv, horizon go).

No a ještě pro zamyšlení: TV společnosti si obsah buď vyrábějí (a platí všechen ansámbl a kdovícovšechno okolo, aby to vyrobily) nebo draze kupují např. od hollywoodských studií. Na to si vydělávají prostřednictvím reklamy. ČT pak, pro mě dosti nepochopitelně, dostane jako odškodnění za to, že tam té reklamy má méně, dostane výpalné od všech majitelů TV v podobě konces. poplatků. Měření zásahu reklamy je věda jako hrom a pokud vím, zatím se nepodařilo najít způsob, jak "přepočítat" ovečky, kt. se zaběhnou mimo peoplemetrové měření, a tato data nějak rozumně zagregovat, aby to bylo obchodovatelné a důvěryhodné pro zadavatele reklamy. Na valnou část koupené produkce mají televize práva k vysílání jen v určitém počtu repríz a v drtivé většině případů nemají vypořádána práva pro vysílání na internetu (ne, že by nechtěly, ale majitelé práv jim je zkrátka neprodají). Připadá vám za těchto okolností normální a legální, že pak někdo prostřednictvím služby jako je tv4you nebo grabuj aktivně umožňuje sledování/nahrávání něčeho, co ani ti, kdo za to zaplatili, nemohou touto cestou vysílat, a ještě si k tomu přidává další reklamu, na níž vydělává...?

Počkejme si nějakou dobu a budem tu takové služby mít ofiko. Chce to ale nějaký čas (bohužel...). Ať si zdejší přednášeči hloupatých argumentů a zastávající se zlodějů do té doby klidně využívají služby nelegálních provozovatelů, než jim to majitelé práv zatípnou. Ničeho nelegálního se tím jako uživatelé nedoupouští, takové užívání je pouze věcí svědomí každého z nás. Ale když už se podílím na krádeži, tak aspoň nevytrubuju hloupě a bez znalostí věci do světa, že ty svině jsou ti druzí. Ono by se vám, milé děti, taky asi moc nelíbilo, kdyby se někdo "jen projel" ve vašem novým nablejskaným autě, počmáral ho a ještě v něm někoho za prachy svezl...

PS1. Vím, že tímto na našem "liberálním" fóru nebudu patřit mezi největší oblíbence, ale na pravou míru tu spoustu žvástů, které se tu vyrojily, někdo uvést musí...8-)
PS2. Držím palce klukům z grabuj, aby se nakonec nějak dohodli s držiteli práv a službu v nějakém, pokud možno oproti původnímu stavu co nejméně omezeném rozsahu, zase spustili. Připadá mi totiž, že tahle parta je trochu jiná liga než tv4you a že by se s nimi třeba televize mohly o podmínkách bavit. Pak budu nejspíš mezi prvními, kdo bude takovou službu využívat.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš máte v mnohém (dle zákonů je právo na straně TV) pravdu, ale to jen dokazuje jak je to celé postavené na hlavu. Pořád nevidím rozdíl mezi grabuj.cz a videorekordérem (či jeho technologicky vyspělejšími následovníky, jednou jsem cosi podobného grabuj.cz měl čistě pro své potřeby na svém počítači, takže to jak ten záznam technicky funguje mi nepřijde podstatné). Divák v obou případech nejdřív někde zmáčkne pár tlačítek, aby se mu pořád nahrál, později aby si ho mohl pusit. Možnost přetočit reklamu má v obou případech stejnou. V obou případech existuje třetí strana, která má z TV vysílání zisk aniž by podílela na jeho tvorbě. Tak včem je ten zásadní rozdíl? Meměli by se spíš bouřit výrobci videorekordérů? Pro ty je přeci grabuj.cz konkurence.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Presne: diskuse o tom, jak neni rozdil mezi grabuj.cz a videorekorderem miri na "... a proto by se mel zmenit zakon". Televizi lze jen tezko vycitat, ze se chova podle zakona, ktery zamrznul hluboko v minulem stoleti a povazuje internet za nejakou cernou skrinku ktera zere penize kdyz do ni nahrajete nejaky film, a proto je nutne prava na internetove sireni filmu prodavat mnohem draze nez prava na "obycejne" vysilani.

PS: uz roky jsem nevidel nic v televizi primo a cele. Bud to povazuju za tak dulezite, ze si to nahraju, nebo to zapnu pozde, pri reklame vypnu, zapomenu znova zapnout a vidim jen kousek.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že pro vás i pro mě jako uživatele tam rozdíl není v podstatě žádný a řešíme jen "uživatelskou příjemnost", cenu apod. Nicméně rozdíl v tom, kdo a z jakého důvodu je krácen na svých právech, je dosti velký.

Za předpokladu, že by taková služba byla legální, tak pro výrobce videorekordérů a jiných podobných indi vindi zařízení to znamená, že na trh dorazila konkurence na jiné uživatelské úrovni či jiném technickém principu, a buď na ní zareagují nějakou svou inovací, aby uživatele strhli na svou stranu, nebo se svými produkty časem skončí. Aneb, ti se mohou bouřit pouze asi tak, jako výrobci povozů a chovatelé koní poté, co se na trhu objevil automobil, tj. třeba to zkusí, ale k ničemu to de lege (neboť do jejich majetkových práv nikdo nezasahuje) ani de facto nebude...

Pro majitele obsahu to však neznamená, že by přišel někdo s něčím novým či lepším, co by jim konkurovalo (takovou konkurencí by byl pouze a jen jiný audiovizuální obsah či formát), ale že přišel někdo, kdo pouze "zdarma" jeho obsah masově využívá nebo spíše zneužívá a vydělává dále na tom, do čeho majitel obsahu investoval, sám si zvolil, jak s tím bude nakládat (rozumějme sdělovat veřejnosti), a sám se rozhoduje, kdo a jak se na jeho ziscích bude podílet. Přičemž jako takový podíl na investici lze mj. chápat i to, že se na výrobě podílel někdo tím, že si k obsahu objednal zobrazení reklamy na své produkty. Takový zadavatel reklamy pak pochopitelně očekává od majitele obsahu resp. vysílatele programu příslušnou protihodnotu (tj. zasažení jím vyspecifikovaného publika v jím vybranou dobu, jím vybraným způsobem a zároveň získání přesných dat o tom, kdo kdy kde a jak tuto reklamu sledoval, aby podle toho mohl činit svá další obchodně-marketingová rozhodnutí, kt. pro spoustu firem mají klíčovou hodnotu pro jejich další existenci...). Tuto protihodnotu pak vlastně najednou nemá takovou, jako původně zamýšlel. Poškození jsou tedy vlastně i tito "spoluinvestoři" a v tomto světle pak neobstojí ani argumenty typu: "Ta jejich reklamu tam zůstala, tak o co vlastně jde?", nebo: "My do té reklamy ve filmech nezasahujeme, my svou reklamu dáváme před film nebo na bannery okolo." a spousta podobných, kterých poslední dobou zaznělo něurekom...

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Ano, grabuj.cz je třetí strana, která má z vysílání zisk, aniž by do něj cokoli investovala. Ale naprosto stejně na tom je výrobce videorekordérů. Proč je prodej určitého zařízení v pořádku a není v pořádku poskytování služby, která poskytuje tutéž funkcionalitu? Včem jsou dotčení více poškození službou grabuj.cz oproti domácímu nahrání pořadu?

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Já se jen divím, že si ještě Česká televize nestěžuje na prodej videorekordérů a DVB-T tunerů. Veřejnoprávní televize je placená z našich daní (a poplatku/daně, který zákon vyžaduje de facto po každém, kdo má doma něco, co jde zapojit do zásuvky) a tudíž nechápu, co měli za problém. Navíc kvalita jejich vysílání je tak mizerná, že lidí, co ty *** sledují, ubývá.

No a argument, že zadavatelé reklam chtějí, aby si to lidi nemohli přetáčet, je blábol. Kromě klasické televize za pár šupů, je na trhu už celá řada služeb a zařízení, která timeshift podporují. Od SmartTV, přes DVB-T dongle a settopboxy až po IPTV a kabelové vysílání různých providerů a UPC.

Imho se měli bránit. V ČR sice nefunguje ani zdravý rozum ani legitimita práva, ale tohle je zjevně naprosto srovnatelné s výše zmíněnými službami a produkty...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně chtěl televizní poplatky odhlásit, protože mi problémy se společnou anténou za to občasné zkouknutí nějakého pořadu nestály za to. Grabuj.cz mě udržela a byla to pro mě ideální služba - měl jsem vlastně propůjčen nahrávací přístroj a na dálku jsem si s ním nahrával co se mi zlíbilo - nechápu, na jakém základě to mohly TV společnosti napadnout. Asi kvůli odhlášení mého poplatku moc nezchudnou... ale kéž by nás bylo víc ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Poláci už před 2 nebo 3 léty televizní poplatky zrušili a na skladbě jejich programů jsem nepoznal žádnou změnu. Vysílají stejné debility jako ČT. Proti poplatkům ČT se třeba rázně ohradit ! Vysílají stejný šunt jako komerční TV. Ve světě vzniká spousta pořadů, ale ČT pořád vysílá to samé. Existují kvalitní starší filmy a seriály, hlavně mimo anglosaské pakoše, protože na to, co oni produkují, se dívat nedá. Podle mně začíná soumrak TV vysílání. A jako v přírodě - když něco zaniká, tak kolem sebe v agonii kope .

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.