CDR.cz - Vybráno z IT

Kam se hrabe Interstellar a Gravitace: Timelapse video z ISS vám vyrazí dech!

Alexander Gerst Timelapse 02
Nejen ve filmech je vesmír krásný. Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici vytvořili timelapse video, zachycující naší planetu v úžasných detailech. Jak vypadá taková polární záře či bouře z vesmíru a svítí naše česká vlast v noci natolik, že je vidět?

Fotografie Země již asi viděl téměř každý. Krásy naší planety ale dostanou úplně nový rozměr, když se záběry dají do pohybu. Astronauti na oběžné dráze by o tom mohli povídat své. Jeden z nich, Alexander Gerst, zachytil za 6 měsíců svého pobytu na vesmírné stanici celých 12 500 snímků. To už je slušný vzorek a vzhledem k tomu, že by asi málokdo z nás chtěl pozorovat tisíce snímků jeden za druhým, vzniklo následující dechberoucí video.

Spatřit v šestiminutovém snímku můžeme vidět jev zvaný Aurora borealis (známější pod názvem polární záře), bleskové bouře, svit nočních velkoměst a spoustu dalšího. A ptáte se, proč je video tak plynulé, když se skládá běžných fotografií? Astronaut nastavil automatické snímání v určitém intervalu a následným spojením snímků do videa vznikl tento fascinující výsledek. 

Gerst byl jedním z astronautů, kteří se v listopadu tohoto roku vrátili zpět z ISS. Nebojíme se, že by měl jednoho dne nouzi o fotografie k ukazování vnoučatům...

Tagy: 
Zdroje: 

1

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kam se hrabe Interstellar a Gravitace: Timelapse video z ISS vám vyrazí dech!

Pondělí, 29 Prosinec 2014 - 09:15 | JVc | Skoda jen te priserne "trubko" komprese...
Neděle, 28 Prosinec 2014 - 11:26 | Lojza Suchánek | Ale tak hudba nahodou pekna, alespoň je to něco...
Sobota, 27 Prosinec 2014 - 19:03 | nameless1 | Pěkné video, ale především kvůli děsné hudbě na...

Zobrazit diskusi