CDR.cz - Vybráno z IT

Leap Motion a revoluce v ovládání, jak pohybem ruky ovládat Windows 8? [video]

leapmotion_logo
Revoluční bezdotykové ovládání je ve finální fázi svého vývoje. Tvůrci to ukazují na novém videu, které představuje jeho možnosti a hlavně přesnost, za níž se rozhodně nemusí stydět.

Malou "kouzelnou" krabičku s názvem Leap Motion jsme si představili před několika měsíci a od té doby čekáme, jak se situace vyvrbí. Programátoři ladí ovladače, inženýři vylepšují poslední detaily a jak se blíží oficiální uvedení, rozhodli se nás tvůrci naladit dalším videem.

K publikování došlo na oficiálním blogu projektu a jak jsme si řekli výše, klip ukazuje ovládání operačního systému Windows 8 za pomocí pohybů ruky. K vidění je srollování, zoomování a výběr obsahu, to vše pak za pomocí plynulých pohybů. Ovládání OS není jediné, co na videu uvidíme a jak se můžete sami přesvědčit, s Leap Motion jde dělat to samé, co s dotykovým ovládáním, navíc pak s možností měřit i "hloubku" pohybu a otáčet tak například 3D objekty.

Leap Motion_001

Psali jsme o novinkách z oblasti ovládání:

Společnost ohlásila, že před oficiální distribucí prvním zákazníkům ovládání neustále zdokonaluje (aby také ne). První kusy z Kickstarterové předobjednávky budou rozeslány 22. června a poté se postupem času dostane i na ostatní zákazníky.

Leap Motion002
Vývoj je vidět na první pohled, finální podoba má výrazně přívětivější rozměry

Výrobce slibuje, že ovládání operačního systému bude fungovat od chvíle, kdy zařízení připojíte do PC, tedy bez nutnosti instalovat další software a ovladače. Na tuto skutečnost jsme opravdu zvědaví. Mluví se hlavně o podpoře operačních systémů Windows 7 a 8, vedle toho ale nechybí ani OS X, který se prý brzy dočká vlastního ukázkového videa.

Ovládání OS samozřejmě není jediné, k čemu Leap Motion využijeme. V přípravě je "Airspace", tedy obchod s nejrůznějšími aplikacemi a hrami. Na ovládání za pomocí Leap Motion jsou připravení i čeští vývojáři. Například hoši z Flow Studio, kteří pracují na jednoduché hříčce, kde uživatel třídí nejrůznější věci.

Leap Motion003
Předpokládaná podoba obchodu Airspace

Leap Motion se nemusí nutně zaměřovat pouze na ovládání PC, tvůrci vidí potenciál i v nasazení do chytrých hodinek, smartphonů, nebo třeba brýlí. A ani podoba ve tvaru malé krabičky není nutností. Již v této fázi probíhá spolupráce se společností Hewlett-Packard, nebo třeba Asusem, kde bude Leap Motion integrovaný přímo do zařízení, zatím hlavně notebooků.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Leap Motion a revoluce v ovládání, jak pohybem ruky ovládat Windows 8? [video]

Úterý, 21 Květen 2013 - 23:35 | Damel | And which one this is? Light or dark side of the...
Úterý, 21 Květen 2013 - 18:21 | R-M-X | Jo je to pěkný tělocvik. Uživatelé budou mít...

Zobrazit diskusi