CDR.cz - Vybráno z IT

Levitující hoverboard Lexus Slide v akci na vlastní oči

Hoverboard 1
Mnoho z nás mohlo považovat zprávu o vznášejícím se skateboardu za vtip, nicméně Lexus prozrazuje další podrobnosti. Skateboard bez koleček umí jezdit i po vodě.

Automobilka Lexus v červnu odhalila svůj nový inovativní projekt hoverboardu Slide v krátkém teaseru, z něhož byl zřejmý pouze zamýšlený vzhled. Příběh pokračuje a tentokráte nahlédneme do vývoje, výrobního procesu a testování prvních prototypů hoverboardu. Další zveřejněné video zachycuje 403 dnů tvrdé práce a odhodlání všech členů týmu před finální prezentací.

Na hoverboardu Slide, který spadá do reklamní kampaně Amazing in Motion, pracoval Lexus společně s německými společnostmi IFW Dresden a evico GmbH. Hoverboard byl oficiálně představen ve skateparku nedaleko Barcelony. Takzvaný hoverpark byl vybudován speciálně pro futuristické prkno bez koleček, které funguje na principu magnetická levitace.

Aby se mohl hoverboard vznášet ve vzduchu, je obdařen dvěma kryostaty, tedy zásobníky s tekutým dusíkem, které ochlazují supervodiče na -197 °C. K magnetické levitaci dochází ve spojení se silnými magnety na povrchu dráhy, po níž pak Slide klouže jako nůž po másle. V hoverparku je možné dokonce jezdit i po vodě.

HoverparkHoverboard 2

Slide váží s magnety a tekutým dusíkem 11,5 kilogramu, jeho rozměry jsou 92 x 22 x 9 centimetrů a unese slušných 200 kilogramů. Lexus zvýšený zájem o netradiční druh zařízení využil také v rámci představení nového automobilu Lexus RC F, který jezdec hoverboardu v parku demonstrativně "přeskočil".

Lexus Hoverboard

Dle pořízeného záznamu však samotná jízda na Slide není žádný med. Ovládání levitujícího prkna prostě vyžaduje dlouhý trénink. Hoverboard bohužel ještě není na prodej, ale berme to jako slibný začátek, za který by se nestyděl ani Marty McFly.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levitující hoverboard Lexus Slide v akci na vlastní oči

Čtvrtek, 6 Srpen 2015 - 18:50 | tony | přece viralní reklama... jinak je to k ničemu
Čtvrtek, 6 Srpen 2015 - 11:58 | DRK | Vzhledem k tomu, že potřebuje pod sebou magnety,...
Čtvrtek, 6 Srpen 2015 - 08:32 | John Douberro | Kdyby radsi vyrobili skateboard s kolecky ktere...
Čtvrtek, 6 Srpen 2015 - 05:30 | Xspy | Hohoho ... teprve vývojářské video ukazuje , jak...

Zobrazit diskusi