CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Levný minipočítač pro kutily UDOO Neo: Na pomezí Raspberry Pi a Arduina podruhé

Ty kousky za $35 + $45 už nejsou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Právě Android je tím, co na Raspberry Pi uživatelé dlouhou dobu postrádají." .... maji pravdu, vsichni vlhnou pri pomysleni, ze by na tom mizernem jednojadre museli zivit jeste srackodroid, navim me fakt nenapada k cemu by to mohlo byt dobre.

A divam se, ze normalni cena pri predobednavce je 59$ (ty levnejsi byly jen pro par prvnich), coz je v kontrastu s winbook tabletem s plnohodnotnyma windows, plnohodnotnym 4jadrovym ubernabusenym CPU, vsema periferiema, baterkou, diskem a dokonce displejem za stejnych 59$, vazne az tristni .... nabizi se otazka, proc nekoupit radsi ten winbook, a kdyz co horsiho, tak ho treba vykuchat (preci jen to je pro elektrotechnicke nadsence, tak to snad zvladou), vzit zakladni desku, ktera bude rozmerove tak petinova oproti tomu UDOO a HW o dva rady lepsi a je to ..... rikejte si co chcete, ale tohle je predrazeny hnuj pro blbecky, raspi je taky kurevsky predrazena sracka (na dnesni dobu!), ale aspon to ma nejakou komunitu a nastroje, stejne tak arduino, ale tohle? Tohle je proste totalni picovina uplne k hovnu a smysl by to mozna melo za 9.99$, ale jinak o tom snad nema smysl psat, takovych chujovin je na ebayi tuny za tretinove ceny, dnes uz to vyrabi kazdy druhy cinan jak iphony!!!!

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Celkove souhlasim mimo tech zbytecnych vulgarit, jelikoz vlastnim velmi levny, ale dobry, windows tablet uz asi 3/4 roku. Ale nekdy bych byl rad, abych mohl dualbootovat s androidem. Byl jsem ted nedavno v Cesku a privezl jsem 3 Linx 7 Windows 8.1 tablety za £59 s office 365 na rok zdarma a jeden Linx 10 za £120, jako darky rodine a pratelum. Kamos ma ted v praci nekolik novych Go Pro Hero 4 kamer na toceni reklam a sve prace a ve windows shoppu na to neni jeste apka (na monitorovani apod.), na androidu a iOS uz samozrejmne je. Taky nemam apku na tennistv.com i kdyz to muzu jet v browseru, doufam ze developeri zacnou delat implicitne porty vsech apek i pro windows a nejen iOS a android. Stejne tak pro muj fotak Panasonic g6 neexistuje zatim remote control apka pod windows, no je toho docela hodne, ale nektere apky jsou uz k dispozici a pekne provedene (Netflix, ebay, amazon, picasa, email, fotoeditory, slovniky, mapy, pocasi, apky ceske televize atd...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ:
Tak takhle může psát člověk který nikdy nic nevyvinul, nezná realitu okolního světa a ceny součástek. Je nutné si uvědomit, jaký je rozdíl mezi masovou produkcí s použitím levných a "nekvalitních" součástek a v podstatě malosériovou výrobou.
Vždyť ten procesor od Freescale stojí 12USD při odběru 1000ks. Při 100000ks se určitě nedostaneš pod 10USD. A teď bych chtěl vidět jak budeš prodávat něco za 9.99USD. Doporučuji nejprve se zjistit nějaké další informace, než začít plácat nesmysly. Ono dnes je strašně moderní se vyjadřovat k tématům bez jakýchkoliv znalostí a zkušeností.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jasne no, ocima vyvojare a kutila, pro ktere je to samozrejmne primarne urcene, to dava smysl.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ony v dnešní době existují v podstatě dvě třídy vývojových kitů. Základní levné kity od výrobců součástek v cenovém rozpětí 10-30USD. Jejich cena odpovídá ceně komponent a osazení. Zde bych zařadil třeba Discovery kity od STM nebo LaunchPad od TI. Jejich primárním úkolem je seznámení s platformou případně použití pro běžné domácí "bastliče". Výrobce na nich nic nevydělá, ale musí je prodávat z důvodu podpory platformy. Druhou třídou jdou drahé kitiy od firem které se primárně živí vývojem a prodejem kitů. Takový kit např. s lepším FPGA může stát i stovky až tisíc USD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde sis vycucal ty ceny .... je to uz delsi dobu, kdy se tu psalo, ze baytrail intel prodava pod 5USD, takze ZADNY arm nemuze stat vic, o cemz uz se tu taky psalo, ze army se prodavaji kolem 2USD (coz je tak rekneme odpovidajici cena) .......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na stránky výrobce a nemusel bys tady ze sebe dělat blbce. 2USD stojí tak levnější Cortex-M0/M3/M4. Dám ti radu, piš o tom čemu rozumíš. Tomuto tématu nerozumíš vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je nutn é porovnávat podobné procesory, z hlediska jejich zařazení. iMX6 je procesor pro automotive/industrial, intel x86 je pro "consumer". iMX6 se bude vyrábět i za 10 let (naprosto stejná součástka), daný x86 procesor se bude vyrábět max 2 roky.
U consumer produktů se něco vymyslí, trochu odladí a prodá se toho milion za půl roku a po nás potopa. Industrial/Automotive produkty se vymyslí, odladí a prodávají se beze změny i několik let (protože certifikace pro automotive jsou sakra drahé). iMX6 procesor v Industrial grade může běžet deset let při teplotě jádra 100stC (má to ve specifikacích), chtěl bych vidět x86 ve stejné cenové kategorii, která tohle zvládne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A k cemu je ti neco z toho, co jsi napsal, dobre do "kickstarterovske" hracky pro ovladani nejakeho domaciho rele nebo blbeho dronu???

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Reaguju na tvůj příspěvek, kde píšeš, že "ŽÁDNÝ" ARM nemůže stát víc než Intel.
A důvod proč použili iMX6 je v tom, že freescale má dostupnou dokumentaci, referenční schémata, design guidy atd. Nic takového ti žádný z výrobců levných arm procesorů nedá (mám na mysli třeba qualcom a podobně).
Takže výrobce tabletů použije procesor který je levný, musíš ho objednat statisíce kusů a nesmíš čekat velkou podporu. Někdo kdo má nápad, trochu zkušenosti a tým pár lidí, použije "drahý" relativně dostupný procesor s velkou podporou. Ve výsledku budou mít zisk dost podobný. Protože u levného procesoru bude drahý vývoj (hodně lidí, třeba i více času), ale vyšší prodejní marže. A u zmiňované iMX6ky bude vývoj relativně levný, ale výsledná marže nižší.
To že rasppi je založené na qualcomu je dané tím, že to navrhovali na univerzitě a univerzity dost často mají nadstandardní podporu od výrobců.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenom bych opravil pár nepřesností. Zrovna Qualcomm má velice dobrou podporu. Musíš však koupit minimálně "vagón" procesorů, což pro malého výrobce není dosažitelné. Jinak Freescale (dneska vlastně už NXP) taky není zrovna etalonem kvalitní technické podpory. To takový STM nebo TI mají daleko lepší technickou podporu.

Mezi levné ARMy bych spíš zařadil Allwinner, Rockchip, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raspi není založené na qualcomu, základem je SoC BCM2835 firmy Broadcom, Pi2 Čtyřjádrový SoC Broadcom BCM2836.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No... jak presne z toho tabletu chces vytahnout tech 54 GPIO?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro zacatek by mozna stacilo jak z toho tabletu vytahnout ethernet, HDMI, 2x USB, Mini USB, Mini USB OTG a SATA.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud potřebuju GPIO tak použiju mikroprocesor PIC/Atmel za pár šupů, který s sebou nemusí tahat kouli na noze v podobě operačního systému. Programuje se to mnohem rychleji a příjemněji než tyhlety pomalé hrůzy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další potrat, kterých už teď jsou na čínských webech tuny. Proč to?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aby ti co tomu nerozumí se mohli divit. Osobně to taky nepovažuji za nějaký zázrak, ale neodsuzuji. Někomu se to může hodit. Pro mě to má zbytečně moc výkonu a velkou spotřebu. Raději tedy zůstanu u MSP430, Cortex-M0 a Cortex-M4.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ti kucii na tom svym Udoo Dual udelali podporu Arduino Mega (=5V na GPIO), tak uz by to za ty prachy bylo mnohem zajimavejsi. Slo by psat programy skoro bez omezeni pameti (512MB oproti 8KB), coz by umoznilo mit na jedne desce velmi zajimavy zarizeni. Kdyby to stalo rekneme 30-40USD, tak bych snad i skakal radosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.