CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Lumia 950: První microsoftí telefon co bude fungovat i jako (mini)PC

No myslim, ze 930ka ma velmi podobnou HW vybavu a asi neni realny duvod, proc by to tam nemelo bezet. Kazdopadne nove WM budou i pro x86, takze se jiste brzy dockame i klasickych win32 aplikaci na telefonu. MS do toho pekne slape, konkurence tezce zaspala ......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na prvý pohlaď to vyzerá dobre, ale je veľa ale. Napríklad cez aký kábel to prepojiť? Xperia P mala nejaký mili/mikro HDMI a fungovalo to perfektne. Bude to mať aj Lumia? Ak bude potrebný špecifický kábel, nebodaj nejakú špeci podporu na strane monitora tak to bude pasé. A ako pripojiť periféria? Cez bluetooth? Bude sa telefón nabíjať cez monitor? Budú potrebné periféria certifikované špeciálne na Lumie? Zatiaľ ma napadlo len pár otázok ktoré môžu výrazne ohroziť celý projekt a na neposlednom rade i cena. MS nemá na trhu smartfónou pozíciu kde by si mohol pýtať akúkoľvek cenu a predávať pritom milióny telefónov. Tak aby celý celkom zaujímavý projekt nepochoval už na začiatku. Ja sám som WM pozitívne naladený, ale aj tak nie som ochotný za mobil zaplatiť čokoľvek. MS by sa malo zamerať na rozšírenie svojej platformy aj napriek nízkemu alebo žiadnemu zisku. Ak bude dosť telefónov v obehu tak aj aplikácii bude viac.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky by se dala udělat USB grafika uvnitř toho monitoru. Na starších telefonech to nejspíš nepojede z jednoduchého důvodu - neumí hostovat zařízení. Nevím, jak novější řady, ale já prostě ke své Lumii 620 externí klávesnici nepřipojím. S novými modely s USB3.0 a vyšší by ale externí grafika šla zapojit a pak proč ne?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence zaspala? Která?
Ono spíše MS.opětovně objevuje něco co už bylo objeveno:) Podobná princip tentokrát ještě za pomocí doku skoušela nabídnout pro Android pár výrobců.A pohořeli....
Ono to bude tím že asi není moc důvodů dělat z mobilu stolní PC.Postrádá takovou maličkost:) Výkon.
Pokuď toto má být tahák na MW/WP,tak mám vážné obavy o budoucnost Lumii :)
Bohužel, MS.má potřebu nabít si čumák :) Poté snad konečně pochopí že princip všeho na všem je pitomost,vyhází dlaždice s desktopu,rovněž zruší na deskotu tu tragedii které říká obchod,přestane šmírovat a konečně jednou vypustí povedené Win:)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nechapes zakladni principy ..... android desktop lol ..... ale windows desktop, to je uplne jina kategorie, navic baytrail procesory jsou pro ten desktop naprosto vyhovujici. A to, ze ani ted nechapes o co microsoftu od zacatku s dlazdicema a obchodem slo, tak je smutne ..... ja presne tenhle vyvoj predpokladal pri RC1 W8 .......

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 desktop, to je uplne jina kategorie, zvlast s Win32 API ... ale tohle bude bohuzel Win 10 desktop a Win32 API se nekona, takze zase nic.

Muzeme si stokrat rikat, ze Win32 API je prekonane, ale Win32 API porad vede v seznamu duvodu proc lide neprechazi na linux.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

win32 neni prekonane, ale blizi se ke konci ...... ale ten s tim, ze vede v seznamu duvodu proc lide neprechazi na linux ..... TEN BYL DOBREJ! +1 :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně nechápeš ty.
Představa že budeš na phonu spouštět plnohodnotné aplikace je více méně komická.Opravdu nevím proč do toho motáš Baytrail.Podukt určený do zcela jiné kategorie produktů.
Dosavadní snaha prosadit Win. kamkoliv mimo desktop skončil fiaskem nebo naprostým fiaskem.Telefony-4% trhu,tablety4-5%,mini PC podle odhadů do 5% procent.I tady jsou Win8.1-Bing. naprosto drcené ....Androidem.A díky bohaté a nabídce aplikaci se dá naprosto v pohodě na Androidu provozovat malý desktop zamířený na multimedia :)
A ne opravdu nechápu proč dlaždice na desktop.A soudě podle toho že W8x nemají ani třetinu proti 7. to nechápe většina:)
A Market na desktopu? Nesmysl na ntou.Ano až budou v marketu aplikace výhradně na desktop jako to má vyřešené x let Linux, na Tabletu zase pro tablet případně pro mobil,tak ano.Jiank je to tragikomedie.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

BayTrail je urceny pro mobily, sice primarne byl MerriField, ale i baytrail se pouziva, je to celkem fuzzy ty znaceni. Je taky otazka jak si lidi dlouho nechaji srat na hlavu ..... je treba mozne, ze vsichni ti, co maji ted hovnodroid, tak ho po tech skandalech a tim, ze to gugl nespravi, hodi do popelnice a koupi WM .... hadam, ze nikdo z trosku soudnych(!) a IT znalych lidi android uz davno nikde nepouziva ......
Maly desktop zamereny na multimedia na androidu ...... ani nedokazu spocitat to mnozstvi oxymoronu v jedne vete ...... jesteze je tam ten smajlik na konci a nemyslis to vazne.
Dlazdice a market na desktop ..... proste protoze to je jedine logicke vyusteni, kdyz chcou spojit look&feel ovladani na vsech zarizenich .... a maji to sakra dobre naslaple .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale že dokážeš pobavit.
Ono ta tvá sci-fi teorie má jednu malinkou drobnou chybičku:)
A tu jenom to že mobilní Windows jsou na pokraji klinické smrti.Skoro nikdo je nekupuje,skoro nikdo je nechce vyrábět.Tedy pokuď nechce dopadnout jako Nokia nebo prodělat miliardy jako MS:)
Žvástů jak budoucí ale opravdu budoucí verze Win. nakope všem prd.el nevěří snad mimo pár 4% magorů ani MS.Proto prodává co z mobilní divize může a připravuje Cortanu dříve na Android než pro svůj polomrtvý OS.Ono cosi naznačuje i komunitní tvorba která skoro neexistuje.Obdoba XDA? Že ne.Smůla...
Jasně že všichni budou vyhazovat phony do popelnice.A nebudou to spíše telefony s W10 až MS možná uráčí někdy ty Desítky vydat :))) + Přibalená spyware od MS jako bonus.No nekup to....
Ano malý desktop.Brepto.Možná to pro tebe bude šok,ale existuje něco jako mini-pc. A Android kraluje i zde.Mraky aplikací na multimedia,nikoliv pár zmrzačených chudinek pro WP,díky MS.i jiným Office,výborná řada Browseru,rychlé,přehledné nekončící nabídka Marketu.Tedy skoro opak WP.
Té ubohosti co nabizi WP se ani obchod říkat nedá....Jediný problém je ten že ten zázrak jménem Dlaždice skoro nikdo nechce ani na telefonech,ani na tabletech a na PC je to další Fail.Takže chce to vůbec někdo? :)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sranda, když si vzpomenu na 14 dnů zpět, jak Windows Phony nepotřebují podporu myši, OTG a další.
Ale to byl asi jinej BTJ, že jo? :-D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A potrebuji? Nevim k cemu .... na WP uplne zbytecne. Na WM, kdyz to budu moct zadokovat a pripojit treba co ja vim, tiskarnu? To se asi jen tak nestane, tyhle periferie budou vyhrazeny exkluzivne pro WM s x86. Ale i tak ..... da se predpokladat, ze univerzalni RT aplikace postupne nahradi win32, tak si tam pustis office (uz dnes), prohlizec, brzo i nejake ucetnictvi, photoshop ..... tak jako rikam, proc ne??? Pak samozrejme bude mit OTG a dock smysl ..... dnes ne. Filozofie WP (a potazmo iphonu ~ je proste videt, ze firmy, ktere maji mnoholete know how vi, co delaji, narozdil od guglu) je genialni v tom, ze je to proste smartphone, jak ho Buh chtel ... telefon s necim navic ..... nikdo tam nepotrebuje rozbehat linuxovou konzolu, menit miliardu veci, spoustet emulovany half life na hodinkach (O-M-F-G!) .... filozofie je jednoducha koupis telefon a "proste to funguje", hned jak to koupis mas tam vse potrebne, co ma smartphone mit + jeste muzes stahovat stovky, mozna dnes uz i tisice aplikaci z obchodu (ja nevim kolik ted maji ty obchody na mobily aplikaci, kdysi to kdosi pocital a i na WP bylo tusim 7000 aplikaci, cili stejne jak pro android nebo ios). A ne, nenech se zmylit, ze android ma pry milion aplikaci:o) To je samozrejme fejk jak cyp ...... naprosta vetsina je balast, dokonce android ma guinesovo prvenstvi a vic identifikovanych viru a malwaru nez aplikaci v obchode:o) Vetsina aplikaci jsou "hospodneske aplikace", ktere nikdo nikdy nepouzil ...... na gugl storu je sympaticke, ze tam vidis, kolik lidi si to stahlo ..... prijdes do hospody, nekdo machruje, ze ma android a maji pro android aplikaci, jejiz reklama je na hospode, jejich webu a i jidelnim listku .... pak sahnes do kapsy po WP, podivas se na web gugl play a vidis, ze pocet stazeni 5-10 .... toto je realny pripad!:o)
Tyhle "aplikace" delaji tech cca milion aplikaci a ten rozdil par set tisic mezi obchodem applu, guglu a microsoftu ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"brzo i nejake ucetnictvi" :-D
Ok jaké účetnictví - Gordic, Triada, Alis, Pohoda, Ucetnictvi 201x, Stereo, MÚZO? Jen tak výběr takových těch větších, známějších.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, proc by nektera featura mela byt urcena pouze pro telefony s x86, kdyz sam MS vyrabi Lumie pouze s ARMem a nic nenasvedcuje tomu, ze by v podzimni kolekci mela nastat zmena.

Office si jako univerzalni aplikaci spustis, ale orezanou univerzani (tabletovou) verzi, funkcne adekvatni verzi pro iOS a Android. Mezi touhle verzi a Officem pro Win32 je po funkcni strance dost podstatny rozdil. Bude zajimave, jestli i univerzalni Office na Windows bude muset odesilat soubory ve formatu .doc a .xls na servery MS, aby jim je prechroustal no noveho formatu...tomu rikam bezpecnost a soukromi dat :)

Nevim, ze by na smartphonu nekdo musel rozebihat konzoli a dostal telefon ve stavu, ze je nepouzitelny. Teda pokud se bavim o bezne produkci, ne o cinskych bazmecich...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, nevim kdo do ceho slape, ale W10M nebudou mit urcite Win32 API, umozni pouzie spousteni univerzalnich aplikaci. Ale jinak Continuum vidim jako zajimavou featuru, zvlast v kombinaci s bezdratovym prenosem obrazu nebo docking station. PC/notebook to sice nenahradi, ale je to zacatek. Otazkou je realizace, ale to uvidime, az budou venku prvni Lumie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze uz bylo oznameno, ze WM bude podporovat x86, tak je to jen otazkou casu ...... bude to takova vec jak slibovalo ubuntu phone (ktere ze zcela zjevnych duvodu zkrachovalo), ale tentokrat "for real"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cece, ty me bezbrehym optimismem fakt nakazis :) W10M podporuje jen SoC Atom x3 (znamy jako SoFIA), navic jen ve 32bitovem modu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak atom x3 je asi urcen mobilum, tak proc x7, ktery je do hiend tabletu. A to se jiste muze zmenit. A proc by mel bezet v 64bitovem modu? Jaky by to melo na 2GB ram benefit ......

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro 2GB RAM na v Atomu x3 zadny, ten SoC je pouzitel jen pro nizsi stredni tridu - max. 2GB RAM, max. rozliseni 1280x800@60FPS (1920x1080@30FPS), uloziste standardu eMMC 4.51.
Ale pro rozliseni 2560 x 2048 uz vyzaduje minimalne 4GB RAM, coz uz je na hrane 32bitu, pokud nechteji pouzivat PAE (coz nepredpokladam). Navic pokud chce MS tlacit univerzalni aplikace jako v budoucnu primarni a postupne nahradit Win32, tak proc by vyvojar mel vymenit moznosti 64bitu za 32bitu, pripadne uz by se zas delily aplikace na univerzalni, ktere bezi i na telefonech a univerzalni, ktere bezi jen na desktopu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, no, nevidím to moc dobře, ale v M$ mají jistě optimističtější představy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak prvni ... https://www.youtube.com/watch?v=cPSIJiQFmdA , 5 let stara feauturka jako novinka od MS

njn , MS vlastne vytvoril vse .. DOS, BASIC, atd

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to umělo plnohodnotným způsobem spouštět Win32 aplikace, tak by šlo o hodně zajímavou věc. Dokonce bych si tak nějak představoval budoucnost PC. Miniaturizace by časem mohla eliminovat potřebu používat kvůli výkonu tradiční "bedny". Důležité ale je zachování normálního způsobu práce.

Podstatná je proto ta "plnohodnotnost": Odpustil bych průkopnickému (nebo v budoucnu levnému) zařízení slabý výkon, nedostatečný pro CAD nebo hry. Nikoli však omezení typu monopolní obchod, zašifrování proti uživateli nebo vnucený online účet.

Tento telefon nabízí jen nezajímavou restriktivní platformu, navíc odvozenou z mobilního UI. To na desktopu nemá valný smysl. Obojetnost aplikací teoreticky může fungovat, ale nebude to pravidlem. Už kvůli rozdílné ploše vznikne řada "kočkopsů", kteří budou reálně vhodní jen na jedno UI.

Takové Raspberry PI je víc PC než tento telefon. Umí totiž provozovat (v mezích limitů zařízení a roztřístěnosti Linuxu) normální desktop a neopruzuje uživatele žádnou DRM-buzerací taťky z Redmondu nebo odjinud.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A ten desktop na RPi jsi zkoušel? Já teda ano. Spustit se to sice dá, ale provozovat ne. Je to slabé, slabší než Nokia 5110...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, že by důvod pro update na nový telefon? Konečně budu moct zahodit notebooka a jezdit po republice s telefonem a monitorem :D.
Ale vážně - jestli k tomu udělá někdo ještě monitor, plácnu 15 widepalců, který bude mít uvnitř integrovanou baterii a trafíčko, ideálně přikryté malou klávesnicí, bude se jednat o ultimátní mobilní zařízení - telefon a data s sebou a v kavárně nebo na pokoji si zapojím větší sestavu. Mobil by mi mohl zároveň suplovat numpad... nom nom nom!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.