CDR.cz - Vybráno z IT

Luxusní balón pro vesmírnou turistiku má za sebou první zkušební let

Perex Balon
Americká společnost World View uskutečnila svůj první testovací let balónem k okraji vesmíru. Vše jde podle plánu a první pasažéři si tak budou moci vychutnat úchvatný pohled na zakřivení Země už za dva roky.

Poprvé jsme vás o tomto zajímavém projektu informovali koncem minulého roku. Od té doby samozřejmě World View neusnula na vavřínech a její stratosférický balón už má za sebou i první úspěšný testovací let. Při zkušebním letu se dostal balón až do výšky 36 500 metrů. Nesl ale jen desetinu váhy (204 kg), než se kterou se počítá při ostrém komerčním letu, kdy pojme až šestici pasažérů.

Kapsle bude mít čtyři prostorná okna, šest otočných křesel a koupelnu. Bude přítomno i lehké občerstvení a samozřejmě i bar. Obří balón by měl pojmout 400 000 m³ hélia.

Space Tourism Balloon

Zájemci se tak budou moci vypravit už za dva roky ve speciálně upravené kapsli na netradiční výlet do stratosféry. Ve výšce 30 km nad povrchem Země se budou moci pokochat pohledem na zakřivení Země a temnotu vesmírného prostoru.

Let do zmiňované výšky potrvá přes 90 minut, pobyt ve stratosféře si pasažéři užijí po dobu dvou hodin. Cesta zpátky na zem, pomocí padáku (už bez balónu) pak zabere 40 minut. I přesto, že balón nebude moci své pasažéry vynést až do vesmíru (definovaná hranice je 100 km od zemského povrchu), tak World View slibuje nezapomenutelný zážitek.

Plnohodnotný výlet do vesmíru v rámci vesmírné turistiky vám nabídne až Elon Musk se SpaceX a Richard Branson s Virgin Galactic. Alternativa od World View vás vyjde ale jen na zlomek ceny, jízdenka do stratosféry bude stát 75 000 dolarů (1,5 milionu korun). Nakonec jen tak pro porovnání, u zmíněných Virgin Galactic, s pokořením hranice vesmírného prostoru by vás to vyšlo na 200 000 dolarů (4 miliony korun).

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Luxusní balón pro vesmírnou turistiku má za sebou první zkušební let

Úterý, 8 Červenec 2014 - 11:38 | Hn D | to je zase bulvární nadpis o vesmírnou turistiku...
Sobota, 5 Červenec 2014 - 21:48 | JVc | Vzdyt je to jenom "zlomek" ceny ze :)
Pátek, 4 Červenec 2014 - 09:38 | BTJ | Kdybych nasel zbytecneho pul druheho mice, tak...

Zobrazit diskusi