CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mapy.cz jsou bez aktuálních dat jízdních řádů, CHAPSu nefunguje web - úmyslně?

Hledání podle čísla linky funguje, lze tedy sosat aktualizace podle dříve vytvořeného seznamu linek. Funguje dokonce i hledání podle začátku čísla linky, čímž se zjednodušuje i robotické procházení všech linek - vybírat takové začátky, kde počet stránek nepřesáhne 5. Problem, Sezname? Už 3 týdny tě to nenapadlo?
(jako že chápu, je to komplikovanější, ale stále ještě použitelné - než vymyslí další obstrukci, jako třeba obžaloba z DOSu, jako to jednou udělaly ČD Babitronu)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Dopr, proč by měl Seznam nebo kdokoli jiný psát sofistikované programy na analýzu XLS a podobných svinstev, když ty data patří státu, potažmo lidem a mají být ze zákona volně dostupná? Nebo tu snad neplatí právo volného přístupu k informacím?
Žaloval bych bych buď CHAPS nebo ministerstvo dopravy. Případně oba najednou, aby se neměli jak vymlouvat na toho druhého. Bohužel - ve finále bysme to zase zaplatili my ;(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mínusátoři se asi nikdy nestarali o chod nějaké aplikace. To by pak věděli, že když aplikace nefunguje, je to především jejich problém, bez ohledu na příčinu. Čím víc klientů, tím větší problém. To už je pak výhodnější obětovat pár hodin a udělat provizorium, než jen smutně koukat a říkat, že já za to nemůžu, to oni. To totiž klienta nezajímá, protože si může vybrat někoho jiného, komu to funguje.
Samozřejmě že by i tak měli tlačit na svého dodavatele, ale to by mělo jít paralelně s tímto.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je, jestli to vedi manageri. Protoze tohle urcite neni o tom, ze by to programatori ze seznamu nezvladli. Tohle je o tom, ze nekdo udelal manazerske rozhodnuti, ze se to delat nebude, a to dost mozna proto, aby meli lepsi argumenty pro soud.

Na druhou stranu, pokud to CHAPS dela umyslne, tak by bylo dost zbytecne hrat si s nimi na kocku a mys a pracne udelat novou verzi jenom aby pak CHAPS "rozbil" neco dalsiho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, o co se soudit. Ona tam ta data totiž zdarma ke stažení jsou a najít se dají taky. Při výpisu podle data aktualizace dokonce ani není nutné stahovat všechno znovu. Tím je povinnost formálně splněna (neznám podrobnosti oné specifikace, pokud vůbec nějaká je). Soudit by se dalo teprve tehdy, kdyby systém nebyl schopen vydat jízdní řád konkrétní linky, nebo kdyby ten excel obsahoval nějaké bejkárny místo jednoznačných značek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností o tom vím něco více a rozhodně to není "pár hodin" a je to jen jeden z dlouhé serie klacků, co CHAPS hází pod nohy. Ty dokumenty obsahují chyby (úmyslné?) a nepřesnosti, které vyžadují ruční zpracování a stály stovky vložených hodin (a průběžně další). Excelovské soubory už jsou "zlatými" v porovnání s dřívějším stavem (excel přidali později a traduje se, že v jednu dobu byla data dokonce jen jako obrázek v pdf). Taky se muselo vybojovat. Toto je jen další podraz, který rozhodně není náhodnou chybou - jednoduchý řádek typu "page=min(page,6)", který pro ostatní znamená hodiny práce.
A ano - v důsledku má problém Seznam a všichni ostatní, co chtějí použít jízdní řády ve svých aplikacích. Ale ten problém způsobuje CHAPS, který byl nejen zaplacen státem, ale i legislativně podpořen (dopravci jsou povinni dodávat mu informace), aby tato data poskytoval. Tím získal monopolní postavení a toho zneužívá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A přesně proto je v hromadě vtipů kapitalismus a tradiční kapitalismus...
Zatímoc jeden vidíte všude v zemích bývylého východního bloku s ruským nádechem v této krásné formě, máme tu druhý např ten v německu kde jde vše o 20 let napřed...např taková rychlost a kvalita dálnic vs. cena atd...a kdo volá zpět po komunistech a jiných rudých sviní ať si jede na ukrajinu a spol a tam si počká na hranici ať jak ví funguje úplatkařský systém versus časoprostor pro čekání na hranici...
Je mi zle když slyším někoho mluvit jak bylo dobře a jak bylo všechno a jak nikdo niho neokrádal...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ha ha :-) To že nečtete německé noviny neznamená, že tam taky není bordel. Příklad za všechny, Berlin Brandenburg Airport. Dost se to podobá pražské Blance. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ideální by bylo CHAPS zprivatizovat a na komerční bázi existence by se již jistě nebránil novým klientům. Protože opravdu nechápu jak si někdo může nárokovat monopol na informace zaplacené z eráru. Tyhle státně-privátní velko-kšefty jsou vždycky nejhorší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze CHAPS nema ty data co davat na komercni bazi, ma je davat zadarmo, protoze prave za to mu stat plati. Ono mozna ze jim prave o to jde, aby jim za to seznam zaplatil podruhe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.