CDR.cz - Vybráno z IT

Mapy.cz mají nové funkce, ukládají ušlou trasu a pomáhají nevidomým

Hapticka Mapa
Oblíbená mapová služba od Seznam.cz umí další praktické věci. Díky funkci Stopař si můžete uložit své zážitky z výletů a nevidomí zase ocení nové haptické mapy Slovenska.

Mapový portál Mapy.cz byl rozšířen o nové internetové mapy Slovenské republiky pro osoby se zrakovým postižením, které služba doposud nabízela pouze pro Českou republiku. Speciální mapy jsou v přibližném měřítku 1:1200 a dají se jednoduše vyvolat přes nabídku mapových vrstev pod tlačítkem Změnit mapu - Haptická.

Haptické mapy, jak se mapy pro nevidomé nazývají, jsou určeny pro čtení hmatem. Vychází ze standardních mapových podkladů a dále se upravují podle zásad hmatového vnímání do grafického dokumentu. Obsah černobílé haptické mapy je možné vytisknout na mikrokapslový papír a za pomoci speciálního zařízení s infračervenou lampou černé prvky vystoupí nad povrch papíru a vytvoří hmatatelný reliéf.

Hapticke Mapy 2

Ukázka haptické mapy v elektronické podobě

Zájemci si mohou vybranou oblast haptických map nechat vytisknout za drobný poplatek ve dvou střediscích v České republice - ELSA v Praze nebo Teiresiás v Brně. Samotný tisk trvá pár minut a můžete o něj požádat osobně přímo v centru nebo e-mailem. "Jen za poslední rok od října 2015 do října 2016 jsme u haptické mapy ČR zaznamenali téměř 360 tisíc zobrazení a 868 unikátních návštěvníků denně. Není se čemu divit. V České republice je podle ČSÚ zhruba 18 tisíc lidí s těžkou vadou zraku," uvádí Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Stopař k vašim službám

Další praktickou funkci seznamáckých map ocení především cestovatelé. Stopař je nová vlastnost mobilních aplikací Mapy.cz, která zaznamenává údaje o uskutečněných cestách. Jedním dotykem v aplikaci začnete ukládat informace, dokud nebudete chtít přestat.

Stopar Obrazek

Ke každé trase se vám do Batůžku ukládají data o ušlé vzdálenosti, době trvání, průměrné rychlosti a výškovém profilu. Stejně tak si volíte, zda se jednalo o chůzi, běh, jízdu na kole nebo jízdu autem. Stopař je zatím dostupný pouze v Android aplikaci, nicméně vývojáři pilně pracují také pro zpřístupnění funkce pro smartphony s iOS a Windows Phone.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mapy.cz mají nové funkce, ukládají ušlou trasu a pomáhají nevidomým

Žádné komentáře.