CDR.cz - Vybráno z IT

Mellanox představil novou řadu procesorů BlueField určených pro síťové aplikace

Firma Mellanox představila novou řadu procesorů BlueField tzv. SoC založených na jádře ARMv8 A72 – 64bit procesor na sběrnici PCIe. V uspořádání 2,4,8 a 16 jader ARMv8-A72 na SoC. Procesory jsou určeny pro síťové aplikace, systémy zabezpečení (AES, SHA-1, SHA-224, SHA-256), obecnou virtualizaci procesů, virtuální sítě apod.

Procesor podporuje PCIe Gen 3.0/4.0 x8, x16, x32 a síťovou konektivitu do rychlosti Ethernet 100Gbps. Paměť až 512GB RDIMM DDR4. Procesory jsou určeny např. pro rozsáhlá cloudová úložiště s SSD disky, RAID systémy apod. Na obrázku níže je schéma uspořádání procesoru s 16-ti jádry ARMv8-A72.

Na procesoru je i kryptogafická jednotka pro práci s kryptografickými standardy AES, SHA-1, SHA-224, SHA-256, RSA, Diffie-Hellman, DSA, ECC, EC-DSA, EC-DH, dále je přítomen také generátor náhodných čísel a generátor „entropie“ (entropy source).

Na čipu je i jednotka pro výpočet polynomů – např. kontrolní součet CRC, Eliptických křivek a autentizační kód Galois/Counter, který umožňuje šifrovat a autentizovat pakety v protokolech IPSec. Podpora zahrnuje OS typu Windows, Linux - FreeBSD a systémů VMWare. 

Mellanox nenabízí jen samotné procesory, ale i kompletní platformu pro zástavbu do 1U/2U 19“ rack – viz obrázky. Procesory z řady BlueField podporují technologii NVMe což je specifikace rozhraní pro komunikaci mezi flash pamětí.

Celý 1U/2U 19“ rack může nést až 16 2.5“ SSD disků a samozřejmě je k dispozici i rozšířená eMMC Flash paměť 32GB pro software. 4 sloty DRAM DIMM umožňují připojení až 512GB RDIMM DDR4. 

S ohledem na dříve vydávané systémy s procesory Tilera Gx je zde vidět jakýsi odklon od původních procesorů Tilera, na kterých byly síťové technologie u Mellanoxu založeny. Uvidíme, zdali platforma Tilera přežije nebo bude zrušena.

Asi by bylo dobré, kdyby platforma Tilera přežila a stala se součástí Mellanoxu a pracovala spolu s ARM architekturou. Je však pravdou, že ARM procesory mají výrazně větší podporu a také se s nimi počítá do budoucna v procesech virtualizace – VMWare apod. – virtuální sítě, virtuální datacentra... 

Tagy: 

Diskuse ke článku Mellanox představil novou řadu procesorů BlueField určených pro síťové aplikace

Žádné komentáře.