CDR.cz - Vybráno z IT

Rozšířená realita prostoupí naše životy, plánuje Metaio

IMG-main_ar_logo
Bude mít každý nový mobil speciální AR čip? Po Google Glass tu máme další informace z oblasti Augmented Reality. Videa v článku přibližují budoucí vývoj, propojení reálného a virtuálního světa má být všudypřítomné.

Augmented Reality (neboli rozšířená realita) pomalu ale jistě proniká do našich životů. Hráli jste kupříkladu hru Ingress, která je na tom de facto založena? I Google Glass je bezpochyby počinem, jenž tento fenomén zintenzivnil a přiblížil spotřebitelům. Přesto však prostor, kde se s ním v budoucnu můžeme setkat, je takřka magicky nekonečný. Skla automobilů, obchodní centra, úřady, letiště, výzkumná centra...

S rostoucí oblibou smartphonů a tabletů stoupá i potenciál tohoto jevu. Německá společnost Metaio si dala ambiciózní cíl, přivést rozšířenou realitu všude, kam to jen půjde. Ráda by ji viděla v každém smartphonu, k čemuž pomáhá i vývojářům. Na videích v článku si můžete prohlédnout prvotní návrhy.

Metaio přišlo s vlastním nástrojem na vývoj takto laděných aplikací s jednoduchým názvem Metaio Creator. Umožňuje přidávat dodatečný obsah jako jsou 3D modely, videa a další grafické prvky do těch již existujících. Firma prodávající nábytek by tak mohla vložit ke svému katalogu rozšířené 3D rotující modely, aby spotřebiteli dala větší komfort při výběru. V manuálech by pak přímo mohlo být návodné instruktážní video namísto pouhé přehršle textu.

Společnosti jde o to, aby se koncept Augmented Reality (AR) stal tak mainstreamovým, že díky své rozšířenosti bude skutečně skrze relevantní aplikace užitečný. Snad to bude provedeno lépe, nežli všem známé QR kódy. Ty využity v praxi nejsou tak, jak by být mohly.

augmenter-reality-security-airport-concept

Na Mobile World Congress 2013 uvedl Trak Lord z Metaio, že problémem dnešních zařízení je výkon. Ten není pro AR zrovna ideální, objevuje se sekání a nesourodost. I proto by chtěla jeho firma vytvořit AR čip pro mobilní telefony. Když mohou mít grafické, datové a jiné čipy, proč prý ne i pro rozšířenou realitu? Za tímto účelem se Metaio spojilo se švýcarským technologickým podnikem ST-Ericsson, jenž se má na projektu participovat.

A tohle znáte? :-)

Výsledkem by mělo být nejenom zvýšení výkonu, ale i výdrže. První vlaštovky spolupráce oněch dvou koncernů (AREngine IP) by měly být přítomny v některých zařízeních ještě do konce tohoto roku. Jako velká výzva pak vypadá plán na integraci do všech nových strojů v roce 2014.

ar-man-glasses-mysterious

Chytré telefony a tablety jistě potenciál skýtají, přesto produkty jako Google Glass jej mají o něco více. Přeci jenom jsou přímo v zorném poli, což je zase jiná liga. Interakce s uživatelem v reálném čase, bez prodlev, relativní pohodlí...

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rozšířená realita prostoupí naše životy, plánuje Metaio

Pondělí, 22 Červenec 2013 - 14:53 | HKMaly | Kontrola na letisti si bude muset davat pozor...

Zobrazit diskusi