CDR.cz - Vybráno z IT

Metylalkohol na internetu: Velký zájem Čechů a možný nárůst vzniku malých bezejmenných eshopů s alkoholem

search
Prohibice, zákaz prodeje tvrdého alkoholu jistě není tématem, které by vás téměř za poslední týden minulo. Je to hlavní námět téměř všech tuzemských předních deníků a zpravodajství, dostalo se do všedních lidských hovorů.

Nebude tedy pro nás moc velkým překvapením, že se základní klíčové výrazy vztahující se k celé záležitosti staly během několika málo hodin a dnů nejhledanějšími pojmy. Smutné trochu je, že se k  výrazům jako "alkohol" začaly připojovat i takové přívlastky jako "nákup" či "dovoz". To nahrává především do karet malým neznámým prodejcům či zahraničním obchodům s často těžko dohledatelným vlastníkem a jasným zacílením na český trh. A lidé nakupují i přes výstrahy a četná varování, tedy i navzdory tomu, že se v posledních dnech objevují čím dál tím častěji případy z otravy alkoholem, který byl právě zakoupen přes internet. Společnost Effectix poslala do naší redakční schránky zajímavou statistiku a komentář k celé kauze, především tedy z pohledu Čechů a internetu (jak se lidé na síti chovají a jaký dopad to má na eshopy).

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Ztráta důvěry eshopům s alkoholem?

Ve větší míře se objevují případy, kdy otravu způsobil alkohol pořízený přes internet. Hygienici potvrdili první případ otravy metanolem i v Jihočeském kraji, pacient leží v nemocnici v Písku. Otrávil se zřejmě alkoholem z láhve, kterou koupil přes internet. Dle slov Davida Bauckmanna, technického ředitele firmy Effectix.com, jedničky na SEO (Search Engine Optimization) a marketingové online aktivity pro malé, střední i velké společnosti, si provozovatelé eshopů s kauzou metylalkoholových otrav poradili každý po svém. „Někteří nabídku alkoholu plně na svém eshopu zrušili, což je poškozuje v oblasti SEO, jiní uvedli pouze upozornění, že alkohol neprodávají, ale v nabídce jej ponechali a nelze jej objednat. Existují i případy eshopů, jenž kauzu na první pohled neřeší a alkohol je možné si u nich objednat bez problému,“ popisuje David Bauckmann z Effectix.com s tím, že otázkou zůstává, zda by zásilku skutečně ty poslední zmíněné doručily. Také je nejasné téma doručování zásilek ze zahraničních eshopů. Stále více Čechů nakupuje podle údajů firmy Effectix.com ze zahraničí elektroniku a oblečení a nyní může přijít masivní nákup alkoholu.

Krátkodobě se dá očekávat u eshopů vysoký nárůst poptávky a pokud se někdo rozhodne prodávat i přes jasný zákaz, může na tom značně vydělat. „Je to ale klasický případ černého trhu v podání moderních technologií. Spíše však očekávám vznik nových eshopů v zahraničí s těžko dohledatelným vlastníkem a jasným cílením na český trh. Zde vidím zatím mezeru s možnou dohrou u soudu,“ říká David Bauckmann.

U specializovaných eshopů s alkoholem respektujících zákon dochází k velkým problémům a dočasnému utlumení jejich aktivit. Pro některé to znamená možný krach, ostatní se budou věnovat jiným aktivitám, jež je budou v tomto období živit.

Vzhledem k anonymitě internetu a jasné poptávce spotřebitelů velké eshopy, které živí zejména jiné zboží, alkohol stáhnou z nabídky, ale naopak dojde k vysokému nárůstu malých bezejmenných eshopů. Poptávka je vysoká, možnost ji uspokojit celkem reálná, postižitelnost těžká – nepochybně živná půda pro černý trh.

Nejvhodnější pro SEO je alkohol „vystavit“ online

„Z pohledu SEO je nejvhodnější ponechat alkohol v eshopu, ale znemožnit jeho objednání. Je to v principu stejný případ, jako člověk viděl v obchodě láhve s alkoholem, ale u kasy by vám je odmítli prodat.“ uvažuje v souvislosti se situací v barech a obchodech Bauckmann z Effectix.com. Alkohol nad 20 % nesmí být nejen v prodeji, ale ani na „očích“.

Co „vyhledávají“ Češi?

V posledních dnech je vidět dramatický nárůst vyhledávání slov „prohibice“, „metylalkohol“ a „alkohol“ a to jak na Seznamu, tak na Googlu. Je vidět že lidé vyhledávají aktuální informace a nejen to. Narostl i počet hledání konkrétních značek, například vyhledávání výrazu „becherovka“ zaznamenalo nárůst o více jak 400 %. Návštěvníky zajímá výroba alkoholických nápojů v karlovarském závodě, která zastavila výrobu populárního bylinného likéru a uvažuje o produkci „slabší“ varianty. Na výrazu „metylalkohol“ dokonce ukazuje největší počet hledání z regionu Severní Moravy. Výraz „alkohol“ pak lidé vyhledávají nejvíce na Vysočině.

Policie varovala například před českou vodkou s etiketou likérky Drak, jež použili podvodníci na lahev s obsahem metanolu, kterou nabízí několik internetových i kamenných obchodů. Internetové obchody se ale brání a říkají, že jejich alkohol je v pořádku. Zákaz prodeje českého alkoholu platí i na Slovensku. Tamní ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská varovala na Slovensku před nákupem alkoholu přes internet z českých stránek. Právě takovým způsobem si ho koupil muž z Prešova, který ho rozléval na oslavě svých padesátin, a v nemocnici stále leží čtyři jeho hosté. Zvolenská vyzvala všechny, kteří si ho už objednali z Čech, aby ho odnesli na policejní stanice, kde bude podrobený rozboru. Evropská komise (EK) navrhla České republice, aby přijala plošný zákaz vývozu tvrdého alkoholu do všech zemí EU a dalších států. Pokud tak neučiní česká vláda, je komise připravena přijmout potřebná opatření.

Tabulka: Nárůst vyhledávání slova „prohibice“ na Seznam.cz

hledani-slovo-prohibice

Slovo „prohibice“ do vyhlášení v pátek 14. září vyhledávalo tak málo lidí, že je statistika nezaznamenala. Po vyhlášení v ČR došlo k raketovému nárůstu na hodnotu 12855 počtu hledání za den. Ostatní hodnoty tím naprosto ztratily na významu.

Tabulka: Nárůst počtu vyhledávání „metylalkohol“ na Seznam.cz

hledani-slovo-metylalkohol

Slovo „metylalkohol“ do vyhlášení v pátek 14. září vyhledávalo tak málo lidí, že je statistika nezaznamenala. Až po vyhlášení došlo k velkému nárůstu na hodnotu 4116 počtu hledání za den. Ostatní hodnoty tím naprosto ztratily na významu.

Tabulka: Nárůst počtu vyhledávání „alkohol“ na Seznam.cz

hledani-slovo-alkohol

Je patrné, že běžné „alkohol“ lidi zajímalo i před kauzou, kdy dosahovalo minimální hodnoty 1699 počtu hledání za den. Raketový nárůst se dostal na hodnotu 8381.

Přehled obětí otrav metanolem po krajích (podle místa úmrtí):

Kraj
Počet úmrtí
Moravskoslezský
13 (včetně květnového případu)
Olomoucký
4
Zlínský
3
Jihomoravský
2
Praha
1

Není pravidlem, že počty hledání pocházejí zejména z krajů, kde došlo k úmrtí, ale logicky se tomu velmi blíží, důležité je rovněž vzít v úvahu počet obyvatel na kraj a jiné skutečnosti.

Tabulka: Počet vyhledávání klíčového slova „metylalkohol“ dle krajů na Google

metylalkohol-kraje

Dle grafu nejvíce vyhledávají slovo „metylalkohol“ lidé z Moravskoslezského kraje, následuje Jižní Morava a Praha. Graf ukazuje, že bylo slovo vyhledáváno 6x více než v předchozím měsíci.

Tabulka: Počet vyhledávání klíčového slova „alkohol“ dle krajů na Google

alkohol-kraje

Dle grafu nejvíce vyhledávají slovo „alkohol“ lidé z Vysočiny, následuje Zlínský a Olomoucký kraj. Z měst to je Ostrava, poté Brno a Praha. Graf ukazuje, že bylo slovo vyhledáváno 6x více než v předchozím měsíci.

Tabulka: Počet vyhledávání klíčového slova „prohibice“ dle krajů na Google

prohibice-alkohol

Dle grafu nejvíce vyhledávají slovo „prohibice“ lidé z jižních Čech, následuje a Olomoucký kraj a Královéhradecký kraj. Z měst to je Ostrava, poté Brno a Praha. Graf ukazuje, že bylo slovo vyhledáváno 10x více než v předchozím měsíci.

prohibice-kraje

Tabulka: Počet vyhledávání klíčového slova „becherovka“ na Seznamu

becherovka

Dle grafu došlo k velkému nárůstu vyhledávání klíčového slova „becherovka“ oproti předchozím dnům a to na hodnotu 855 počtu hledání, což souvisí i s uveřejněním přerušení výroby.

Specifika dat (odkud jsou pořízena?)

Data pochází z vyhledávače Seznam a služby Google Trends a jsou veřejně přístupná.

Zdroje: 

search.seznam.cz #1, #2, #3, #4, Google Trends, Effectix

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Metylalkohol na internetu: Velký zájem Čechů a možný nárůst vzniku malých bezejmenných eshopů s alkoholem

Pátek, 21 Září 2012 - 22:21 | Viktor Navrátil | Já Vám rozumím, nicméně tahle úvaha má hned...
Pátek, 21 Září 2012 - 16:38 | HKMaly | Prohibice by byla logicka, kdyby se zakazal...
Pátek, 21 Září 2012 - 08:03 | Viktor Navrátil | Domnívám se, že se to k tématu článku docela hodí...

Zobrazit diskusi