CDR.cz - Vybráno z IT

The Micro: Kompaktní 3D tiskárna pro domácí využití sklízí obrovský úspěch

nepřehlédněte
Budoucnost, kdy si sami navrhneme a vytiskneme takřka jakýkoli předmět, aniž bychom jej museli koupit v obchoďáku, už se nezadržitelně blíží. Důkazem může být malá a cenově přijatelná tiskárna The Micro - veliký hit na Kickstarteru.

Technologie trojrozměrného tisku už dospěly v laboratorních podmínkách na takovou úroveň, že jsme kromě běžných plastových předmětů schopni tisknout například odolné neprůstřelné vesty z uhlíkových vláken, kovové komponenty různých mechanických ústrojí, grafenové polovodičové součástky a dokonce i umělou část lidské lebky, jakou transplantovali nizozemští doktoři místní pacientce. 3D tiskárny se však pomalu a jistě přibližují na dosah i nám, běžným a nepříliš majetným smrtelníkům.

Jednou z prvních domácích 3D tiskáren s velmi přijatelnou cenovkou i kompaktními rozměry bude zřejmě The Micro od M3D, nedávno odhalena na Kickstarteru. V mžiku se stala obrovským a velmi chtěným hitem, jehož cílová částka 50 000 dolarů byla během první hodiny hravě pokořena. Nasbíraná suma v předběžných objednávkách už se blíží částce tří milionů dolarů, přičemž projektu zbývá ještě 21 dní do konce. Patří tak mezi jeden z nejúspěšnějších za pětiletou historii Kickstarteru.

Tvůrci míří na běžné spotřebitele a tiskárna tak nabídne velmi jednoduché a intuitivní ovládání. V originální multiplatformní aplikaci do tabletu, telefonu nebo počítače si bude možné vybrat z knihovny již připravených modelů k tisku, anebo načíst svůj vlastní návrh v CAD formátu .stl či .obj. Tak či onak, dodávaný software je plně přizpůsoben dotykovému ovládání, k propojení s počítačem slouží standardní USB konektor a při každém zapnutí se tiskárna - přesněji její tisková hlava - automaticky zkalibruje.

 

Kompaktní rozměry tiskárny o velikosti krychle (185 mm, 1 kg) samozřejmě omezují prostor pro tištěný předmět. Hlava se zde pohybuje po obdélníkové ploše 10,9 x 11,3 cm a maximální výška předmětu dosahuje 11,9 cm. Povrch pak samozřejmě není zcela hladký, nýbrž stupňovaný jednotlivými vrstvami, jejichž tloušťka se může měnit mezi 50 až 350 mikrometry. Přesnost tisku odpovídá toleranci 15 mikrometrů v hlavních osách X a Y.

Jako materiál poslouží nylonová, PLA či ABS vlákna o tloušťce 1,75 mm, jež bývají navinuta na malých plastových cívkách – v tuzemsku už je nabízí několik internetových obchodů. Nic nám tak nebrání vytisknout si takřka jakýkoli menší předmět z plastu, ať už půjde o ulomený háček na zdi, hrací kostky nebo originální nápojový kelímek. Ještě větší výběr z tiskových materiálů pak slibují autoři v budoucnu.

Projektu zbývá ještě mnoho dní do konce, už teď lze ale s jistotu říci, že se dočká finální realizace a skutečně masové distribuce na světový trh. 3D tiskárna The Micro by měla být k dostání už v srpnu tohoto roku, přičemž oceněna bude na 299 dolarů, což je zhruba 6 000 korun bez daně. Předplatitelé na Kickstarteru ji pořídí dokonce ještě levněji, v přepočtu ušetří necelé dva tisíce korun. Ve spojitosti se však hodí poznamenat, že i kalifornský výrobce Hewlett-Packard chce letos představit vlastní 3D tiskárnu.

Vzhledem k nízké prodejní cenovce tiskárny Micro tipujeme, že půjde velmi rychle na odbyt a stane se možná jedním z oblíbených dárků pod vánoční stromeček. Záleží však samozřejmě na kvalitě zpracování a dalších faktorech. Vzhledem k předešlému čtyřletému vývoji však očekáváme spíše kladné ohlasy a samotní vývojáři slibují tichý chod spolu s dlouhou životností. Některé z nás tiskárna od M3D velmi zaujala. A co vy, přemýšlíte nad jejím pořízením?

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku The Micro: Kompaktní 3D tiskárna pro domácí využití sklízí obrovský úspěch

Čtvrtek, 17 Duben 2014 - 04:26 | Txy | Takže když do trubky strčím kulatinu o trochu...
Středa, 16 Duben 2014 - 22:36 | Destructor | Dokud někdo nepříjde s revoluční myšlenkou "...
Středa, 16 Duben 2014 - 21:16 | Izak | Hodne a pokud bych chtel jeste vetsi vydrz,...
Úterý, 15 Duben 2014 - 20:58 | Solitary | Hlava nestaci, jeste potrebujes topnou desku...
Úterý, 15 Duben 2014 - 20:41 | Txy | Toho bych se nebál, ten plast je na to určený,...
Úterý, 15 Duben 2014 - 17:59 | Jakub Hustín | Mě by zajímalo co asi tak zmíněný háček vydrží....
Úterý, 15 Duben 2014 - 16:54 | peca | No, já si raději počkám, až ji otestují jiní, až...
Úterý, 15 Duben 2014 - 14:31 | Mil2house | "A co vy, přemýšlíte nad jejím pořízením?...
Úterý, 15 Duben 2014 - 11:09 | DRK | Úspěch to má proto, že slíbili poloviční cenu a...

Zobrazit diskusi