CDR.cz - Vybráno z IT

Více z trhu s tablety, Windows 8 míří i do menších zařízení

Microsoft Surface Pro
Společnost Microsoft chce za pár měsíců představit nová dotyková zařízení s operačním systémem Windows 8. Vyjde mu tah a obstojí v nelítostném souboji malých tabletů?

Microsoft si chce do budoucna více pohrát s funkcemi svých Windows 8, které byly primárně navrženy pro dotykové ovládání. Zatím jsme se nesetkali se zařízením podporujícím Windows 8 nebo Windows RT, jenž by bylo vybaveno displejem s úhlopříčkou pod deset palců. Tato skutečnost se má prý brzy změnit.

Microsoft logo 2012

Končící finanční ředitel Microsoftu Peter Klein navíc přiznal, že společnost začala spolupracovat s výrobci, aby si Windows 8 lépe rozuměl s menšími obrazovkami. "S výrobci zařízení pracujeme na nové řadě malých dotykových zařízení se systémem Windows. Tato zařízení budou mít cenu srovnatelnou s konkurencí, částečně díky naší nejnovější nabídce výrobcům OEM určené přímo pro tato menší zařízení, která budou dostupná v následujících měsících," řekl Klein v konferenčním hovoru s analytiky z Wall Street.

Windows 8 logo

Se změnou loga operačního systému Windows se změnily rovněž požadavky pro jeho získání (forma jakési vizitky/zpětné vazby nejen pro koncového zákazníka, že je zařízení plně kompatibilní s tou určitou verzí Windows). Výrobci nyní mohou logo umístit i na zařízení s rozlišením od 1024 x 768 pixelů (nutno počítat s absencí podpory funkce "snap" v Modern UI Style), což přímo nahrává menším tabletům. Doposud není jasné, zda Microsoft přijde na trh s vlastním tabletem s úhlopříčkou mezi sedmi a osmi palci, nebo zda jen výrobcům umožní vyrábět menší Windows zařízení.

Server The Verge se pokusil kontaktovat Microsoft, aby se vyjádřil k připravovanému minitabletu. Jediné, co byl mluvčí Microsoft schopen sdělit, bylo následující: "V tomto okamžiku se s vámi nemám o co dalšího podělit." Na bližší informace si tedy budeme muset ještě chvilku počkat. Snad nás nepřekvapí pouze samotná velikost zařízení, ale také jeho další funkce, které by mohly dorazit s "aktualizačním balíčkem" Windows Blue. Windows 8 a Windows RT zatím nikterak výrazně ani po půl roce na trhu nekonkurují systémům velkých hráčů, jakými jsou například iOS od Apple či Android od Google.

Mohlo by vás zajímat: Microsoft se mimo jiné pustil i do výroby vlastních chytrých hodinek

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Více z trhu s tablety, Windows 8 míří i do menších zařízení

Úterý, 23 Duben 2013 - 20:20 | Enigma | Co se týče tabletů s ARM, tam Microsoft prorazí...
Úterý, 23 Duben 2013 - 19:45 | Nick | Přeji si japonské digitálky s Windows 8. Jó, když...
Úterý, 23 Duben 2013 - 11:13 | BTJ | Pocitam, ze mas ten ainol ..... taky jsem o nem...
Úterý, 23 Duben 2013 - 06:15 | Philip Fry | No jo, v MS zjistili, že když nemají svůj systém...
Úterý, 23 Duben 2013 - 05:23 | Petr Svoboda | Nemá moc šanci, alespoň v tuto chvíli. Mám Čínský...

Zobrazit diskusi