CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft odstraní podporu ReFS ve Windows 10 Pro

Mám Windows 10 Home (1607) a disk s ReFS používám už od Windows 8.1. Disk na ReFS může naformátovat bez problémů.

Musel jsem dohledat jinde, ale vypadá to tak, že MS v Fall Creators Update odstraní možnost formátovat na ReFS ze všech edicí kromě Enterprise a Pro for Workstations. Tzn. odstraní možnost i z Home a Pro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, je to tady. Někdo si řekl, že to chce další edici, ale aby měla nějaký přínos, musí odstranit fce z ostatních. Úžasný. Hlavně nechápu jejich myšlenkové pochody. Nejdříve chtějí z lidí udělat betatestery a nyní začnou odebírat fce, u kterých se to testování hodí.
To je k pláči.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenkový pochod je jednoduchý - lidi už otestovali, tak si za to teď nechají připlatit....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ReFs je podstatou databáze - těžko můžete chtít, aby ji uměl BIOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z jakého důvodu by ReFS měl umět bios? Větší pitomost napsat nejde.
Pokud jste tím biosem myslel UEFI, tak opět, proč by měl umět ReFS? To k bootu není potřeba, ani u Biosu, ani u UEFI.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U (stareho) BIOSu to tak trochu nutne je - bez nativni podpory nebo fixni mapy sektoru z niceho slozitejsiho nez z FATky nenabootujes. Teda pokud nepresvedcis uzivatele, ze je prece normalni nechat na disku mega mista nerozdeleneho a bootloader se tam slepe nainstaluje aniz by mohl overit ze tam uz neco neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi netušíš, jak funguje bootování, jinak by jsi nic takového nenapsal. Zkusím ti to ozřejmit.
V případě biosu je mu putna, jaký FS je kde a jak je rozdělen disk.
Jen spustí kód v MBR, nic víc.
V případě linuxu (grubu) je to celkově rozděleno do několika stage.
stage1 - načte se primární kód zavaděče z MBR (to udělá bios)
stage1,5 - načte se druhá část zavaděče, kde jsou základní read drivery k FS (to už samozřejmě dělá kód, který bios spustí z MBR). Tato část je umístěna mezi MBR a začátkem první partition, která dnes standardně začíná na 2048 sektoru. Dřív to bylo na 63, tam se toho moc nevešlo. Nyní Linux i Win začínají partition na 2048 a díky tomu se tam vejde základní kód na read only driver pro FS a spoustu dalších věcí.
stage2 je pak načtení zbytku zavaděče přímo z FS systému a následuje načtení kernelu.

V případě biosu je tedy úplně šumák, co používáš za FS, jak máš rozdělený disk atd.

V případě UEFI to je ještě jednodušší. UEFI partition má v sobě celý zavaděč. V UEFI si tedy přidáš jen do menu položku, která směruje na ten konkrétní soubor zavaděče. Příklad :
efibootmgr -c -g -d /dev/sda -p 1 -w -L "Arch Linux (GRUB)" -l /EFI/arch_grub/grubx64.efi

V obou případech tedy záleží jen na tom, zda zavaděč umí aspoň přečíst data z příslušného FS, nic víc.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Systém jako "služba". Takže kdykoli mohou něco vypnout, zapnout, přidat či odebrat. Jupí, to jsme to dotáhli daleko, ke kvalitním službám, které pomáhají nasytit dostatek hladových pupíku megakorporací, ještě jednou sláva :)

Teď ještě jednou a vážněji. Fakt nevím, jak to s těmi windows dopadne. BFU/hráči jsou děsně hepy, power-useři z toho kvetou a sám si poslední dobou zahrávám s myšlenkou, že když už nemám tak specifickej HW jako kdysi, tak by se to BSD asi nějak dalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dnešní politika prodávání SW. I když si jej zakoupíte, může se vám docela snadno stát, že budete okradeni. Jak jinak byste definovali skutečnost, kdy produkt, který zakoupíte vám výrobce, po zakoupení znehodnotí nebo sníží jeho užitnou hodnotu?

Možná by M$ měl začít Windows prodávat nejen jako službu, ale také systémem DLC balíčků.... Kupte si OS a kdo bude chtít, může si dokoupit grafické rozhraní. Pozor, nyní máme speciální slevu na balíček "grafické rozhraní + zvukové rozhraní + možnost tisknout" se slevou 50%. Pokud objednáte do konce měsíce, obdržíte zdarma aplikace "Kalkulačka" a "Notepad". A to Horste není ještě všechno. Navíc získáte dárkový slevový kupon pro změnu omezení rychlosti síťové komunikace z 10Mbps na 100Mbps. A pokračujeme dále. Objednáte-li si dvě licence, dostanete navíc kupon odstraňující omezení rychlosti síťové komunikace zcela... No není to úžasné !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.