CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft uvolnil OneNote pro známé platformy, migrace dat z Evernote je snadná

nepřehlédněte
Poznámkový blok Microsoftu je dostupný už pro všechny klíčové systémy, od teď navíc zcela zdarma. Nechybí mu propojení s ostatními službami, snadný přechod z Evernote obstará dodatečná aplikace.

Elektronický zápisník OneNote - součást kancelářského balíku Office už od roku 2003 - se v tomto týdnu dočkal hned dvou užitečných novinek. Microsoft jej konečně zpřístupnil majitelům jablečného systému OS X, přičemž nově je stažitelný zcela zdarma. Z komerčního poznámkového bloku se tak v mžiku stala multiplatformní a hlavně bezplatná aplikace, která bude snadno konkurovat například oblíbené službě Evernote. K propojení s aplikacemi třetích stran zveřejnil Microsoft i cloudové API.

Aplikace OneNote pro správu poznámek, nápadů a plánů nám každý den pomáhá s našimi úkoly a projekty v práci i doma. Uvedením bezplatné verze a rozšířením pro počítače Mac je OneNote poznámkovým blokem dostupným opravdu pro každého, ať už pracuje s PC, tabletem nebo chytrým telefonem. Zajímavá funkční vylepšení a otevření API pro vývojáře přináší další možnosti využívání aplikace OneNote i současným uživatelům,“ říká Martin Hruška, manažer divize Microsoft Office v České republice.

 

Přesto, že je teď aplikace k dispozici zcela zdarma, nenalezneme v ní žádné funkční omezení ani reklamy, jako je tomu například u bezplatné verze Evernote. Jedná se o skutečně plnohodnotnou verzi zápisníku s bohatou funkční výbavou nebo jednoduchou synchronizací řešenou skrze vlastní cloud, OneDrive. A právě to je to klíčové, co stojí za uvolněním OneNote.

Microsoft si nejen brousí zoubky na současné uživatele Evernote, které chce nalákat, ale hlavně nenásilně si je všechny připnout do svého ekosystému. Nutností pro používání OneNote je aktivní Microsoft (Live ID) účet, ke kterému se v aplikaci po spuštění přihlašujeme. S první založenou poznámkou se pak staneme i aktivním uživatelem cloudového úložiště OneDrive (dříve SkyDrive), na nějž se veškeré zápisky ukládají, případně synchronizují s ostatními našimi přístroji.

Poznámkový správce OneNote je k dispozici skrz webové rozhraní nebo jako stažitelná aplikace pro Android, Windows, Windows Phone, nebo jablečné iOS či OS X. Vyzkoušet jej můžete na oficiálních stránkách pod tímto odkazem.

Jak přetáhnout snadno svá data z Evernote?

Pokud se rozhodnete pro přechod na OneNote například z Evernote, nemusíte se obávat o složité přepisování. Veškeré své důležité poznámky jednoduše přetáhnete pomocí intuitivního pomocníka, utilitky s názvem Ever2One Converter. Stačí jen vyplnit přihlašovací údaje k Evernote, vybrat zápisky o které nechcete přijít, a pak už následuje jen několik kliknutí myši.

Zdroje: 

Tisková zpráva

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft uvolnil OneNote pro známé platformy, migrace dat z Evernote je snadná

Žádné komentáře.