CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft vylepšuje aktualizační proces Windows 10

Creators Update vysel nekdy v kvetnu, ja ho ani na konci cervna stale nedostal. Uz me to stvalo, ze furt nic, tak jsem si ho natahl rucne sam. V podstate tuto praxi vitam, ani podzimni Fall Creators Update nebudu chtit driv nez dva mesice po vydani updatu, proste az MS tradicne opravi vsechny chyby, ktere tam naseka. P.S. Kdyby chirurgove pracovali stejne jako Microsoft, tak se nikdo nikdy z zadne operace nevratil zivy!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se záloha uživatelských dat přesune do online fáze, tak co se ztratí mezi dobou od provedení zálohy do restartu? :-)
Kdyby radši zůstali u standardních SP a neupgradovali OS každého 1/2 roku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nestacilo by kdyby se v mrkvosoftu podivali jak se to dela jinde? Aneb proc mi aktualizace v linuxu vezmou po mesici jen cca 10 minut (vcetne vsech programu, ne jen OS) a restart je potreba jen v pripade noveho jadra (a to lze taky resit), a vzdy jen jeden restart?

A jo, pockat. Mrkvosoft si po 20+ letech windows nevsiml ze tu jsou i jine OS, aby se poucil. Dokud se prodava, neni potreba neco zlepsovat. Oni to lidi stejne budou porad pouzivat, at je to sebedebilnejsi nebo otravnejsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o upgradu celých Windows, ne o blbých záplatách.

Fascinuje mě, jak je ten linux skvělý a ve všem lepší. Proč ho nikdo normální nechce používat?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mezi tím není u linuxu rozdíl. Některá distra jedou stále up-to-date, takže neexistuje žádné verzování a prostě jedou nejaktuálnější sadu sw.
U Debianu pak upgrade znamená jen změnit repositář na novější verzi debianu a spustit standardní proces instalace aktualizací. Není problém zaktualizovat Debian přes 2 věrze během 30min a dvou restartů. Sám provede upgrade mysql, nebo nyní migraci z mysql na mariadb atd.
Windows je ohledně aktualizací fakt bídný, jeho windows update je prostě ubastlená tragedie. Od win10 mají integrovaný balíčkovací systém, ale ještě chvilku potrvá, než bude použitelný i pro systém (teď je jen pro app).
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, že díky BTRFS na Linuxu a ZFS na FreeBSD dokážou tyto systémy naběhnout ze starší verze OS během chvilky, stačí přepnout jednu hodnotu.
Jednoduše se před aktualizací udělá snapshot, provede se update a pokud nám nová verze nevyhovuje, tak návrat zpět je otázka minutky.
To je u Windows s tím jeho "windows.old" problém :-/. ReFS už má v produkci, ale systém na něm mít ještě neumí, to si ještě počkáme, než to kompletně vymění za NTFS a win dostanou CoW systém se všemi featurkami.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To s tím snapshotem zní hodně divoce ale popravdě se mi to moc líbí :-)
Bohužel jsou lidi, jako já který už se moc nových věcí učit nechtějí a navíc používáme věci jako iTunes, OneDrive a MS Office který prostě buď běží líp na Windows nebo jinde ne.
Já se těším a doufám, že se podaří příští rok koupit do práce server s pořádně našvihaným Ryzenem a rozjet FreeNAS protože prý pěkně umí ZFS a deduplikaci za letu. To je tak maximum co ze mě vyrazíte s Linuxem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deduplikaci umí, ale minimum je 5GiB ram na 1TB uložiště. Pokud se náhodou dostaneš níž, tak ti systém klekne a po startu fs nepřipojíš dokud fyzicky nerozšíříš ram / bude server klekat pořád.
U normálních dat je to pak minimálně 1GiB ram na 1TB.
Pokud chceš mít 20TB storage, kde chceš mít zapnutou deduplikaci, tak věz, že míň jak 128GiB ram by jsi mít neměl ;-).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale sviňa rozežraná, na co je tam pak ta SSD cache :-D
Zase na druhou stranu, v našem použití je to takové nekonečné uložiště.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se nikdo o blbych zaplatach nebavil. Vetsina linuxovych distribuci dela instalaci kompletnich balicku.. a presto tam upgrade celyho os vcetne haldy nainstalovanych aplikaci trva zlomek casu co potrebujou windows. Ovsem to microsofti troll nikdy neprizna.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze to trva dele by se dalo pochopit, prece jen na gigabyty to ma vic, ale kde by se meli poucit je fakt, ze v linuxu neni problem aktualizovat za behu. Jenze koreny tohohle jsou v zakladni koncepci systemu - dusledne rozlisovani inode a polozky v adresari, takze otevreny soubor muzes smazat a on zustane otevreny, protoze mas otevreny inode a smazal jsi polozku v adresari, nebo treba fork ktery duplikuje aktualni proces aniz by musel sahat na disk pro binarku aplikace. Proste veci z normy POSIX u kterych pri vyvoji mysleli. No, a k tomu samozrejme to, ze konfigurace aplikaci neni vsechna v jedne obri binarni databazi kterou nejde mit dvakrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni velikosti. On dnesni linuxovej desktop se vsema aplikacema lehce naroste taky do velikosti, kterou maji samotny windows. Problem windows je naprosto tragicka prace s diskem, ktera se hlavne na tech updatech projevuje. Ono staci porovnat takovy ty bezny mesicni update. Radove na windows par set mega... a takova rolling linuxova distribuce co tech par set mega updatu da hrave taky. Stale ma ten linux ty aktualizace nekolikanasobne rychlejsi. A nemusi to byt nutne linux. Mam tu nekolik bsd, solaris, illumos (distribuce dyson)... vsude jsou aktualizace oproti windows znacne rychlejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zajímavý pro linux mám 20GiB partition a vejde se s přehledem i po pěti letech, všemi doinstalovanými aplikacemi a několika povýšení systému (LUbuntu)
linux používám celou dobu jako primární OS a že jsem tam nasekal aplikací, většinu jsem z nedávné migrace vyřadil pro nepoužívanost

u nového notebooku zabírala čistá instalace Windows 10 (vč. bordelware výrobce) 24GiB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Muj desktopovy linux ma 5 GB. Jenze to nepouzivam jako hlavni os. Clovek co ho jako hlavni os pouziva nechape, jak muzu mit tak malo kdyz on ma pres 15 GB. A porovnavam to s windows bez bordelu (windows 10 enteprise iot/ltsb), ktery maji po instalaci cca 12 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ten update linuxu, ktery nepozna ze ma malo mista na disku aby ty stazene aktualizace nainstaloval ?

To, ze nema dost mista na stazeni jeste obvykle pozna. Jenze ve chvili kdy mu dojde misto pri rozpakovani toho co stahnul, tak je konecna. Kolikrat toho mista potrebuje 3x tolik nez na stazeni souboru, jenze to dopredu nerekne. A BFU, porad si sam, po restartu halda chybovych hlasek ze nelze zapisovat na filesystem.

Windows Update aspon dokaze bezpecne poznat ze je na disku malo mista na stazeni i aplikaci aktualizaci. Apple aktualizator taktez.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Velice duveryhodny prispevek... bezejmeny update linuxu na bezejmene linuxove distribuci. U apt-getu co pouzivam nejvic sem se s takovou chybou nepotkal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Proč ho nikdo ... nechce používat?"

První protože, Microsoft platí výrobcům sestav za předinstalaci Windows a lidi jsou všeobecně líná stvoření a nechce se jim do instalace něčeho jinýho (ze stejného důvodu v počítačích zůstává výrobcem předinstalovaný balast). (http://diit.cz/clanek/pocitace-v-eu-bez-windows)
Druhé protože, Microsoft (čti jako Gates s Ballmerem) byl sebestřednej a vytvořil MS Office jako Windows only (Mac OSx verze přišla o 9 let později)
Třetí protože, 90% uživatelů počítačů ani netuší, že existuje nějaká alternativa, v podobě GNU/Linuxu nebo Unixu, k Windows
A poslední protože, žádné AAA hry, což v naštěstí mění Valve k lepšímu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže aktualizace zpomalí počítač v době kdy sním chci pracovat na úkor tohoo aby se to při plánovaném restartu udělalo v době kdy mi to vyhovuje :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uživatelé by ale chtěli sami ZVOLIT kdy a jak a hlavně JESTLI vůbec se jim počítač bude aktualizovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.