CDR.cz - Vybráno z IT

Miniaturní robot nahradí tiskárnu! Stačí jej postavit na papír a ovládat mobilem

nepřehlédněte
Položíte krabičku na čistý papír, a ta z ničeho nic začne přejíždět sem a tam, dokud se na něm neobjeví text. Bezdrátová robotická tiskárna si poradí i s velkými formáty a propojit lze třeba s chytrým telefonem! Na kolik přijde a jak vlastně funguje?

Tisk dokumentů na cestách je noční můrou nejednoho manažera. Většina dostupných řešení je i přes neustálou miniaturizaci stále příliš velká, než aby se jednalo o vhodné společníky na větší přenášení. Změnit se to nyní na startupovém server Kickstarter pokouší projekt robotické tiskárny ZUtA.

Co si pod "robotickou" tiskárnu představit? Zkrátka a jednoduše, tvůrci se rozhodli, že vezmou tiskovou hlavu, připevní ji na kolečka s krokovým motorkem a nechají bezdrátového robůtka "běhat" po papíru a tisknout. Ačkoliv se nápad jeví všelijak, vysoký počet zájemců svědčí o potenciálu nevšedního návrhu.

Miniaturní krabička o váze 300 gramů ukrývá baterii, pohybový motorek, tiskovou hlavu a místo na jednu inkoustovou cartridge. O konektivitu se stará integrovaný Bluetooth a po postavení na papír tak stačí přes mobil či počítač odeslat požadovaný dokument k vytištění. Pomalé pohyby po papíru můžete spatřit na videu níže. Se stabilitou (nechtěným odjížděním papíru) prý zařízení problém nemá - krokový motorek, společně s nízkou váhou tiskárny, tyto neduhy eliminují.

O velké rychlosti se zde mluvit nedá - zařízení zvládne pouze 1,2 stránky za minutu, A4 tedy za 40 vteřin - a nízká je zatím i kvalita tisku. Omezením je také zatím možnost vložení pouze jedné cartridge, takže na barevné obrázky můžeme zapomenout. Tisk černobílých výstupů však zatím problémem nebude a v budoucnu prý dojde i na model podporující více barev. Zajímavé třeba je, že bylo sáhnuto po běžných náplních z produkce HP, čímž je zaručena dobrá dostupnost tiskového materiálu.

 Specifikace:

  • Výška 10 centimetrů, základna  o průměru 11,5 cm
  • Váha: 300 gramů
  • Možnost tisku naprosté většiny standardizovaných velikostí
  • Rychlost tisku: 1,2 stránky za minutu
  • Rozlišení tisku u prototypu: max 96 x 192 dpi
  • Kapacita inkoustové náplně: cca 1000 stránek
  • Konektivita: Bluetooth, Bluetooth BPP (Basic Printing Profile), Micro USB
  • Výdrž na LiPol baterii: 1 hodina, nabíjení zabere 3 hodiny
  • Podporované OS: Android, iOS, Linux, OSX, a Windows

Za necelý týden po spuštění kampaně je projekt z naprosté většiny podpořen, což je velký úspěch. Akce končí začátkem května, až do té doby můžete tvůrce podpořit a získat tak třeba jeden z prvních prototypů. Cena za kus se pohybuje kolem 200 dolarů (přibližně 4 000 Kč), v závislosti na designu zařízení. 

Jak si tiskárna poradí s výstupem v nepříznivých podmínkách (např. ve vlaku), kde bude docházet k vibracím a otřesům, je zatím otázkou. Zdá se nám ale, že nevšední robotická tiskárna nakonec nalezne uplatnění spíše jako hračka, kterou budeme oslňovat své kamarády a kolegy. Co myslíte?

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Miniaturní robot nahradí tiskárnu! Stačí jej postavit na papír a ovládat mobilem

Středa, 16 Duben 2014 - 10:57 | Kostel | Jako nápad zajímavé, může to inspirovat i k jiným...
Středa, 16 Duben 2014 - 03:09 | BTJ | Chapu to dobre z toho videa, ze maji jen ten...

Zobrazit diskusi