CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítač ukrytý do skládací klávesnice - Pipo KB2 stačí připojit k monitoru

nepřehlédněte
Klavesnice 1
Přenosné minipočítače jsou skvělé řešení k neustálému přenášení a přepojování. Nevýhodou však je, že u sebe stejně musíte mít nějaké ty periferie jako ovládání. Pipo šlo na věc po svém a vyrobilo mini PC, který je zároveň klávesnicí s baterií. Co všechno umí?

Zařízení ve stylu Intel Compute Stick jsou skvělá, ale ne vždy se můžeme spolehnout, že bude po ruce nějaké to ovládání v podobě myši a klávesnice. V Pipo se nad problémem zamysleli a přišli se zajímavým řešením - s minipočítačem ukrytým v klávesnici.

Čínský výrobce ukázal model Pipo KB2 na veletru HKTDC a vzbudil ohlasy. Zařízení na první pohled vypadá jako přenosná bezdrátová klávesnice, kterou lze složit do kapsy.

Klavesnice 1

Uvnitř zařízení se nachází čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8300 Cherry Trail, operační paměť s kapacitou až 4 GB, úložiště s 32/64 GB, WiFi, Bluetooth a vše další nezbytní k běhu operačního systému Windows 10.

Nechybí jeden USB 3.0 port, pro obrazový výstup je připravené HDMI, dále zde hledejme micro USB pro napájení, audio jack a plnohodnotný USB 2.0 konektor. Integrované úložiště může uživatel rozšířit o paměťovou kartu typu micro SD.

Výrobce myslel i na práci bez nutnosti připojení napájecího konektoru. Integrovaná 2 500 mAh baterie sice není největší, ale na několik hodin by stačit měla. Konkrétní čísla bohužel zatím výrobce neupřesnil. Škoda je, že chybí touchpad, takže bude nutné sáhnout po externí myši, což trošku nabourává původní myšlenku. Na druhou stranu je myš mnohem lépe přenositelná, než běžná klávesnice.

Kb 2 03

KB2 se začne prodávat v květnu za prozatím neupřesněnou cenu. Odhadem by se měla pohybovat kolem 180 dolarů, cca 4 500 Kč.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítač ukrytý do skládací klávesnice - Pipo KB2 stačí připojit k monitoru

Žádné komentáře.