CDR.cz - Vybráno z IT

Minix NEO X7: Malý čtyřjádrový počítač k televizi za přijatelnou cenu

Minix Neo X7 - úvodní foto
Čínský výrobce Minix představuje nový model malého počítače s Androidem k chytré televizi. Spolu s nízkou cenou kolem třech tisíc korun nabídne i velmi výkonný hardware v čele s čtyřjádrovým procesorem.

Pokud chceme vytvořit z velké ploché televize v našem obývacím pokoji multimediální centrum a nestačí nám její softwarová výbava, nezbývá než sáhnout po některém z počítačů a to samozřejmě s co nejmenšími rozměry, aby nezabíral zbytečný prostor kolem. Snad každý větší výrobce už takové zařízení nabízí, mnohdy ale s nepříliš lákavým hardwarovým výkonem nebo vysoko položenou cenou. To ovšem není případ dnes představovaného počítače NEO X7 od čínského výrobce Minix.

Minix Neo X7 - img2

Počítač je nástupcem staršího modelu X5, jehož podrobnou recenzi jsme vám přinesli na konci loňského roku. Pro připomenutí zmíním, že měl dvoujádrový procesor Cortex-A9, grafiku Mali-400 a pouze 1 GB operační paměti. Tento nový model X7 ale nabízí zhruba dvojnásobně větší výkon a spolu s ním operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean. Přesto, že hardwarový výkon velmi narostl, cena počítače by měla zůstat srovnatelná se starší verzí, čili na částce nepřesahující tři tisíce korun.

Minix Neo X7 - img1

Vzhledově vypadá počítač zcela totožně jako jeho předchozí verze, přibyla mu pouze boční anténka pro lepší příjem bezdrátového Wi-Fi signálu. V jeho nitru tepe čtyřjádrový procesor Rockchip Cortex-A9 s taktem 1,8 GHz na jádro a spolu s ním i čtyřjádrová grafika Mali 400. Operační paměť se oproti původní verzi zvětšila na rovné 2 GB a jako úložiště poslouží 16GB flash paměť, kterou snadno rozšíříte díky slotu na paměťové SD karty.

Minix Neo X7 - ovladač 1Minix Neo X7 - ovladač 2

Televizi propojíte s krabičkou skrze HDMI konektor podporující přenos videa ve FullHD rozlišení. Pokud chcete počítač ovládat bezdrátově, poslouží vám k tomu ovladač Air Mouse, který je v balení a ovládá i samotný kurzor na obrazovce. Na jeho spodní straně je pak malá QWERTY klávesnice pro zadávání textu do vyhledávače a podobně. Ovladač se připojuje přes 2,4GHz Wi-Fi, nechybí ale ani podpora Bluetooth či znovu používaná infračervená dioda. Kromě bezdrátové Wi-Fi můžete využít také ethernetovou zdířku pro kabelové připojení k internetu, přičemž může počítač fungovat jako přístupový bod (AP) pro vaše ostatní zařízení. Součástí konektorové výbavy je také ještě trojice USB portů a jeden MicroUSB pro OTG kablík.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Procesor Rockchip RK3188 ARM Cortex-A9
1,8 GHz, čtyřjádrový
Operační paměť 2 GB DDR3
Grafická karta Mali-400, čtyřjádrová
Úložiště 16 GB NAND flash
+ SD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 / 5 GHz)
Bluetooth 4.0
IR dioda
3x USB 2.0
HDMI 1.4a (FullHD video)
Ethernet (RJ-45)
MicroUSB
Audio 3,5mm jack
HDMI 1.4a
Rozměry 128 x 128 x 20 mm
Cena asi 2 800 Kč (nepotvrzeno)

Minix NEO X7 je tedy hardwarově relativně hodně na výši, přesto bychom ho ale měli pořídit za cenu kolem 140 dolarů, což je zhruba 2 800 korun. Její přesná hodnota nebyla zatím stanovena, vše ale nadvědčuje tomu, že se nad 3 tísíce korun nedostane. Starší verze X5 je dostupná i v tuzemských internetových obchodech a je tedy možné, že se k nám nový X7 dostane také. Pokud jste ale netrpěliví, můžete si ho objednat přímo z Číny už nyní.
 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minix NEO X7: Malý čtyřjádrový počítač k televizi za přijatelnou cenu

Středa, 10 Červenec 2013 - 13:36 | David Foltyn | a bohuzel to GPU taky neni nic extra ... no mozna...
Středa, 10 Červenec 2013 - 13:28 | David Foltyn | no, nelze na tom rozchodit uz rovnou ten Ubuntu...
Středa, 10 Červenec 2013 - 09:36 | Stealth Ftelf | Po tom, co jsem si zkusil s X5 vim, ze nezalezi...

Zobrazit diskusi