CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k MINIX NGC-1 - Minipočítač s výkonem stolního PC, 4GB RAM a 128GB SSD

Na multimediální centrum je to poněkud drahé (licence Windows?) - spíš bych to nazval HTPC - ale mělo by to umět HDMI CEC, aby se to jako multimediální centrum dalo použít.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

U těchto počítačů mám nepříjemnou zkušenost, že poměrně rychle odejde ventilátor na CPU, který má atypický tvar a je tudíž prakticky nemožné sehnat náhradu. Pak je celý jinak plně funkční počítač nepoužitelný kvůli součástce za pár korun.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Pro minipočítače mám jednoduché pravidlo, pokud potřebuje ventilátor => nebrat . Není problém uchladit 6W TDP (4W SDP) pasivně.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

MINIX NGC-1 je chlazený pasivně, takže v tomto ohledu je vše jak má být. Aktivní chlazení je opravdu v takto malém zařízení většinou šílenost.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade se sama nabizi otazka: Jakych teplot to dosahuje? Nevim, jak tyhle minisneci, ale nektere veci jsou sice pasivne chlazene, ovsem taky dost horke a bal bych se zivotnosti. Tohle sice ma male TDP, ale cisla jsou cisla.
Dalsi vec, co bych rad vedel, ale do ktere se asi nebude nikomu chtit: Jak dlouho na necem takovem trva reinstalace, respektive stahovani Windows zaplat, pokud si clovek jako blbec koupi legalne OS a chce jej preinstalovat z dodavaneho media? U tehdle veci s Atomem mam pomerne blbe zkusenosti, ze to netrva hodiny ale dny.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nestojí Voyo V3 s X7-8700, windows, 4GB RAM, 128GB (teď nevím SSD nebo eMMC), pasivně chlazené 6,5 tis.?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za dobry tip. Jedina nevyhoda tejto masinky je nepritomnost LAN (Ethernet) konektora, ale to sa da poriesit externym USB-LAN adapterom.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

haha, hdmi 1.4 toto nie, mam 4k tv samsung a po dlhej meditacii som dospel k tomu ,ze jedine DLNA z NASu cez LAN aj ked samsung ma iba 100mbit LAN.

Za 250EUR som poskladal mini pc s N3050, 2GB RAM a 3TB diskom, bezi mi natom openmediavault ktory ma vsetko co clovek potrebuje, torrent client, samba, plex server a twonky server. A samozrejme telka prehrava cez DLNA skoro vsetko, vratane 4k h265 a titulkov.

Preto nevidim dôvod kupovat prehravac.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Nemá disketovou mechaniku. Nechci :-D

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, skutečně na tom běhá MINIX? ;)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo, jestki to umi krmit vsechny USB porty podle specifikace na plny proud, prece jen 3ka dava dost .... copak ma ta krabicka za zdroj? jak zdroj topi pri plnem loadu kdyz k tomu bude krmit 3x usb 3 ?? To napovi o Zivotnosti.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to někdo chtěl dělat?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

pokud chcete tuhle krabicku (ci neco jineho s N3xxx radou celeronu/pentii) pouzivat jako HTPC tak pozor na drivery grafiky - jsou neuveritelne nestabilni.

Pod linuxem to pred ~pul rokem nefungovalo efektivne vubec (odpojovala se sata vrstva).

Pod windows zase fullscreen 3D akcelerace cas od casu zpusobuje "blackscreen" - spadne cela login session (vcetne vsech bezicich programu), cerna obrazovka; s pocitacem se da bavit jen po siti a v logach se dozvite, ze za to muze grafika. Typicky se me to stavalo po 8-20 hodinach spusteneho Plex Home Theater.

Po nastelovani (fulscreen window misto fullscreen D3D) se tohle uz nedeje, ale stale to neni ono. Pokud prehravam video kde se vyuzije HW akcelerace (=skoro vsechny) a zaroven prepnu televizi na jiny HDMI vstup, tak se zacne vsechno hrozne trhat (asi tak 0,5Hz refresh az do rebootu).

Posledni drivery Intel vydal v srpnu a nezda se, ze by na tom chtel neco menit :-(.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Někdo asi spadl z kaštanu na hlavu. Napsat, že "ideální volba do kanceláře i k TV" za cenu 10800, pravděpodobně bez dph, přirážky překupníka (případně celníků za celní řízení) a licence windows kterou spousta lidí potřebuje je trochu odvaha. Stroj za bratru 17k (hw + celní řízení + dph + licence windows) ... no to je drahé i kdyby se to oblevnilo linuxem.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.