CDR.cz - Vybráno z IT

Mise ExoMars: Evropa úspěšně vyslala orbitální sondu a přistávací modul k Marsu

Mise Exomars
ESA sestavila technologický demonstrátor, jehož úkolem je ověřit úspěšné přistání na Marsu. V další fázi pak chce ESA a Rusko v rámci společného projektu vyslat robotické vozítko na průzkum Marsu.

Mise ExoMars sestává ze dvou částí. První část začala pondělním startem ruské rakety Proton. Součástí první fáze mise ExoMars je dopravit orbitální stanici TGO (Trace Gas Orbiter) a přistávací modul Schiaparelli k Marsu, který otestuje klíčové technologie v rámci přípravy ESA pro další mise na Mars.

Po dosažení planety stanice TGO zůstane na oběžné dráze Marsu a bude následně využita k průzkumu marťanské atmosféry (zaměří se na detekci metanu a dalších plynů v atmosféře). Stanice TGO by měla být ve funkčním stavu až do roku 2022. Primárním úkolem modulu Schiaparelli je technologická demonstrace toho, že je v silách ESA úspěšně přistát na Marsu. Sekundárním úkolem je výzkum meteorologických podmínek během přistání. Po přistání na Marsu by měl mít Schiaparelli energii na 3 dny provozu.

Cesta k Marsu potrvá 7 měsíců, takže stanice a modul dosáhnou Marsu letos v říjnu.

Exomars Pristani

Druhá fáze mise na Mars je naplánována na rok 2018. K Marsu poletí ExoMars Rover (robotické vozítko pro průzkum Marsu) společně s přistávacím modulem. Robotické vozítko má být vybaveno pojízdnou laboratoří a vrtákem, který bude schopen se provrtat až 2 metry hluboko pod povrch Marsu. Dalším cílem robotického vozítka bude pátrat po mimozemském životě na rudé planetě.

Tak držme palce, snad se tentokrát vše povede. Touto poznámkou narážíme na minulý pokus, kdy ESA přišla o sondu Beagle 2. Ta sice na Marsu přistála, ale nepodařilo se navázat se sondou kontakt kvůli závadě na solárních panelech - sonda nedokázala komunikovat.

O mise na Mars se v minulosti pokoušelo i Rusko (Sovětský svaz). Většina z těchto pokusů ale byla vyložené selhání. Rusko doufá, že díky spolupráci s ESA bude mít nyní větší štěstí a šanci na úspěch.

Porovnáváme: 
Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mise ExoMars: Evropa úspěšně vyslala orbitální sondu a přistávací modul k Marsu

Žádné komentáře.