CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Velký pohled na mobilní operační systémy v roce 2013: Android a ti druzí aneb jak vypadá rodící se konkurence nejpopulárnějších OS?

Osobne si myslim, ze Tizen muze uspet lusknutim prstu. Pokud bude podporovat nativni android aplikace a bude aspon trochu dobre napsany, tak samsung muze ze dne na den (klidne uz za tyden:) oznamit, ze vsechna jeho zarizeni budou od ted s tizenem a stare dostanou na nej update a tim padem si prevezme podil androidu .... a tim pochopitelne zisky z prodeje aplikaci, coz je jediny duvod, proc to gugl vlastne cele dela.

Jak tak vidim ten vypis vsech tech androidlike systemu, tak si nemuzu pomoct, ale zacina mi ten android pripadat trochu jako linux .... "tamhle neco nejak trochu funguje, tak to rozbijem dalsim forkem a dalsima dvema verzema ...."

MS by mel co nejdriv sjednotit obchody pro windows a WP, protoze v tom windows storu je skoro hovno a WP aplikace by se hodily vic nez dost, hlavne na tablety. Je treba si jeste uvedomit, ze iOS a WP/RT sice netrhaji rekordy v prodejich, ale zas za jejich backendem stoji plnohodnotne desktopove operacni systemy, ktere jsou svym zpusobem propojene s tema mobilnima a maji obrovsky potencial, protoze na poli PC se uz 20 let prakticky nic nemeni a v nasledujicich letech to bude stejne. Lidi chcou mit jeden system, ne na desktopu windows a na mobilu nebo tabletu android a protoze desktop nicim nenahradis, tak je volba vcelku jasna. Navic jestli to uplne sjednoti, tak ma MS cestu otevrenou. IOS a OSX patrne spolecneho nic nemaji a ani nebudou (apple snad nema ani jediny dotykovy notebook), ale zas maji perfektni ekosystem applu. Apple si ale porad drzi svou uzavrenou politiku a asi na ni nic menit nebude, takze tam se nejaky procentualni narust cekat asi neda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o karkulce, prosíííím

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, a pro mě je právě ta snaha o univerzálnost to, proč o telefon a tablet od MS nestojím. Desktop je pro mě filosofií a určením něco jiného než je tablet a telefon. Problém MS spočívá v tom, že může docela slušně přes výrobce a prakticky minimální konkurenci v oblasti PC vyvíjet tlak na uživatele a i své blbé nápady mu vnutit. V mobilním trhu je situace jiná, tady platí "Android budiž pochválen". Android mi totiž poskytuje to co v PC prakticky nikdo. Dovoluje mi vzdorovat MS tím že mám v něm alternativu. Já si jako zákazník vyrovnávám účty s MS v mobilní sféře za PC segment. Mohu mu dát mu najevo že mobilní svět a PC svět mají pro mne zůstat odděleny. Říkám to s vědomím že paradoxně proti OS MS v telefonech nic nemám. Ten OS je naprosto použitelný a na tato zařízení se hodí. Že se mi nelíbí je věc vkusu a nikoli funkcionality. Vzhledem k vašemu naturelu je mi jasné že mé osobní důvody nepochopíte a tak ani smysluplnou debatu nečekám.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně, jen se mi M$ podařilo vytěsnit úplně. Ale chápu že to nejde vždy. Podepsal bych se i pod názor na Windows v telefonech, tam mi ty dlaždice přijdou jako hodně použitelné řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jojo, microsoftu se na pracovni sfere utikam uz drahnou radku let, co se tyka gamesek (pac si obcas rad zahraju) se furt drzim na apple bootcampu kde si pustim widle a gamesku (fakt maj widle lip psany ovladace pro grafiky) no takze microsoft na praci proste nemusim

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu, ale nerozumím tomu :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost, není možné udělat OS plně kompatibilní s Androidem, pokud s tím Google nebude souhlasit. Některé části Androidu nejsou open source a nelze je snadno okopírovat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, vse je open source a dalvik je jen a pouze java ... staci knihovny a VOALA vse krom systemovych aplikaci bude fungovat ;-))) ... MUSI protoze java je java ;-))

Jinak postavit ubuntu nad android-linuxem je skvely tak, protoze android je jen a pouze linux, je tam kernel, glibc etc. ... ale Google se vse veskery userspace rohodl napsat v jave ... a proto je androd tak nenazrany a pomaly ... ale tak ja uz mam 4jadro s 1 a 2 GB ram a jsem spokojen, na tom uz dalvik/java bezi ;-)))

Ale dat nad linux s proprietarnimi drivery svuj userspace v C++ (a treba i v QT) misto javy samozrejme sviznosti a vydtrzi baterek jen pomuze otom zadna ...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem si to myslel, ale není to tak :-) Část programátorského API se postupně přesunuje do služby Google play services, která už není open source. Hezký článek je o tom zde:

http://arstechnica.com/gadgets/2013/10/googles-iron-grip-on-android-cont...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel za to, ze je cely android jako system open source ..... nejspis nemaji open source API ke svemu storu a ruznym sluzbam, ale k androidu jako takovem asi jo .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je jasne, ze v roce 2014 se revoluce konat nebude a Android zustane i nadale dominantnim systemem. Nicmene Tizen ma do budoucna velkou sanci diky Samsungu, ten ale je sam o sobe docela konzervativni firma a nejaky radikalni odklon od Androidu urcite neprovede, pokud je teda Google necim nenastve tak, ze by je k tomu v podstate donutil. Ja v tomto ohledu o neco vice spolehal na Intel, ale zda se, ze i tahle firma uz je prilis velika nez aby dokazala prosadit nejakou novou vizi, v tomhle ma proste Apple jednoznacne navrch a spis bude zajimave sledovat, zda jak bude plynout cas se Apple dokaze srovnat s odchodem sveho otce nebo zda to byla opravdu firma jednoho muze.
Jinak je situace opravdu prijemna open-source zaziva zlate casy: Android, Tizen, FirefoxOS, Sailfish, Ubuntu Touch. Uvidime zda za rok bude nektery z nich na tech 3,6%, na kterych je dnes Windows Phone. A ja porad myslel, ze je to nejaka 4% mensina a pritom neni, tak mozna uz za rok. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Milý autore, když měla WP nárůst 156%, nepolepšila si o polovinu, ale o jedenapůlnásobek. Ještě jinak, prodalo se jich dvaapůlkrát více, než loni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to da interpretovat ruzne, staci se podivat do starych zprav:
Windows Phone podil na trhu:
2011 - 1,9%
2012 - 3%
2013 - 3,6%

Takze procentualne je uroven postupu klesajici, to nevesti nic dobreho, na druhou stranu se kazdy rok proda vic zarizeni, takze v souctu prodanych kusu i Windows Phone stoupa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představte, že jste uživatel, který si v roce 2014 chce koupit smartaparat.
Apple vyřadíte, proč kupovat předražené čínský šmejd na kterém skoro nic nemůžete, no nejste ovce a u americké reklamky čínský šunt nekupujete.
Android, na první pohled to vypadá dobře, ale když si člověk vzpomene na to jak dokáže cokoliv napsané v Java odrovnat i desktopový CPU.... Proboha nemám rád Javu jak si mohu koupit android a pak se za své prachy nechat šmírovat.
Windows Phone, když si člověk vzpomene jaké šílenosti v Microsoftu předvádí, kde je nějaké jistota, že příští týden nezavedou ultramoderní UI jménem Štola. Prostředí, které se bude ovládat ksichtem nebo se na to na celé vykašlou a začnou produkovat geneticky modifikované hrušky.
A to nehovořím o hw, co si v té záplavě předraženého plastu vybrat?
No jelikož mě absolutně nezajímá ksichtokniha ani jiné asociální sítě , poslední co mě zajímá je zda má OS AppStore asi zůstanu u svého stipideaparátu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Právě Vám bych doporučil BlackBerry Z10 :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uplne mimo tema, jake na desktopu pouzivas javove aplikace?
Znam akorat tri: freerapiddownloader, jdownloader, xmlmindeditor. Posledne zminena ma extremne dlouhy nabeh, coz je spis vada te aplikace nez pod tim bezici Javy, ze by to odrovnalo CPU ... :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste třeba ten Jdownloader pustit na PC s Athlonem 2200 tak na 30-40s vám odrovná procesor (vytížen na 100%). I na mém i7 vidím na jádru na kterém to "běží" zatížení větší než by takové blbosti jako jdownloader slušelo.
Jasně jsme proti Java zaujaty už z principu :-)
S Javou prudí v Matlabu, ArchiCADU a dalších sw pro desktop.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mas v systemu nainstalovanou oraclovskou javu a jakou verzi? Me pod linuxem (oracle java 1.7.0.45) jdownloader nijak me i3 nevytezuje, se zvedne vytizeni procesoru o 3%. Tak jestli to neni spatnou verzi Javy a nebo holt Windows, vubec by me to neprekvapilo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Obcas sqldeveloper ...... to je presne ukazka toho jak je java zkurvena a do budoucna neperspektivni sracka ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale u toho tveho programu to neni technologicky problem Javy, to jenom zase neco zabiji Oracle. Tahle firma zabije vsechno na co sahne, to jsou neuveritelny mimoni. Ano, souhlasim javu zabiji taky, jeste ze s tou Androidovskou (Dalvik) nemaji nic spolecneho.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten dalvik je zcela jiste jeste vetsi svinstvo, protoze na nej sahal gugl .... nicmene je to asi proste java, tak co dodat:o)
Mimochodem, prave jsem zkousel windroy ... pry nativni port androidu pro windows .... jestli to fakt bezi tak jak ma, tak zacnu mit proti armum respekt, protoze na x86 to bezi jak hnida .... mozna jeste hur ... ale asi to bude nejake dojebane a s nativnim behem to nebude mit nic spolecneho, android je sice pomala javova sracka, ale tohle by byla fakt sila ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to tezke - kdyz vse, co nevyrabi delnik s platem 3000 Kc pracujici 6 dni v tydnu 12h denne na osazovacich strojich nastavenych tak, aby to bylo hotove rychle za pouziti materialu na dps ktere jentaktak splnuji standardy v poctu stovek tisic kusu aby to bylo co nejlevnejsi - povazujes za predrazene, tak si moc nevyberes.

Kdyby to meli vyrabet u nas, tak ten pristroj stoji 25 tisic. A delnici si budou stezovat, jake maji nizke platy......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Java je zrava, to jo, ale pomala neni, je extremne rychla, C++ se nani nechyta ani nahodou, mozna tak F99 ;-))

Proto se taky servlety pisi v jave, java snese mnohem vysi zatez, nez treba perl, ale python ji umi dat napr* ;-))

Problem javy je programator, ktery prasi co muze, ale kdyz neprasi, tak je java super, viz jeji nasazeni na serverech, kde funguje skvele, samozrejme ze na skutecnych OS, tedy Linux a UNIXy.

Delo se mnoho testu, mam vykonny HW, treba 4x 6jadro, 64GB RAM ... dam tam aplikaci v C++ na pocitani, rekneme ze tam dam i MPICH ... program sice temer nevytizi CPU, ram si skoro nevezme, ale bezi treba i 6xdele nez v Jave ... pravda, ta si chrousten na chvili 40x vice CPU a misto par MB ram si vezme treba 130MB ... ale je rychlejsi ;-))

Takze si vezmu linux, tam nasadim tomcat, aplikace uz stejne bezi a to jen jednou, zaklad sezere treba 16GB RAM + par MB na kazdeho uziv. .... kdybych mel python, tak pro stejny vyjkon musim mit reverzni proxy, aby mi scripty nezustavaly zbytecne dlouho v RAM (tim se znasobi pocty uzivatelu na jeden server, skvela vec, kdyz to clovek taha pres apache)

Jenze v jave si to udelam cele sam, v ram je to furt (on to umi i apache, ze mi prednacte moduly/cgi a necha je v RAM) ... a mam uplne jine moznosti ;-)))

Java je dobry jazyk, neni jeji chybou, ze windows neumi defragmentovat RAM, pomalu natahuje mnho threadu a neumi zpracovat 600 threadu ;-))

me skusenosti jsou, ze i java SW na konfiguraci SAN switchu bezel silene pomalu na modernim notebooku, v te dobe nejake 1 jadrove censtrino, zatimco na P3 ~800MHz s 128MB RAM ten samy SW bezel pod linuxem rychle ;-))

Co me ale dorazilo, kdyz i Lotus Notes klient bezel na sunce nasobne rychleji pod linuxem a wine, nez pod windows XP nebo W2000 ;-)) ... pri vyhledavani to bylo tak, ze na linux jsem dal hledat pres indexy a sup, do 2sec jsem mel vysledek ... na windows to same 30sec i dele ....

Takze problem je ve windows, jo a vypnete si HT, windows se s nim na IO zpomali i 10x ... on totiz linux HT tak trochu ignoruje, protto mu nevadi, u windows je to silene, jak HT zpomaluje, treba na M$ SQL z 6MB/sec transakcne po vypnuti HT ten samy test 70MB/sec ;-)))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

BlackBerry nic chystat nemusí. Ty nové mobily jsou podle mě úžasné. Domnívám se že zde není žádný scam. Navíc jeho plynulost je precizní a docela slušný seznam android apk. co funguje. Osobně doufám že BlackBerry vydrží a přežije, je to jediný funkční a použitelný smart.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Druhá část poslední věty je úsměvná. Nemám pocit, že by můj iPhone 5s byl nefunkční a nepoužitelný smart, právě naopak.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Blackberry bude uzasne ve chvili, kdy zivotnost telefonu za 16.000 Kc nebude par mesicu a z reklamace nebudou chodit vymene pristroje s jinou zavadou..... z tech kusu co mame jsme jich reklamovali uz vetsinu, nektere z nich nekolikrat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

podpora android aplikaci.. podpora android aplikaci..
boze taka kravina

vo vysledku to danemu systemu dlhodobo len uskodi (jolla / br) pretoze sa nikto nebude unuvat robit aplikacie nativne.

A o co vobec ty ludia stoja? O ten nehorazny bordel? Sak tam z tych "milionov" aplikaci je 99% absolutny odpad.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se na Windows Phone, zacaly prvni aplikace zhruba po trech letech, taky proto ma dneska porad jenom 3,6%. Na Sailfish samozrejme nativni aplikace budou a to tam, kde se to vyvojarum vyplati. Nenarocne aplikace typu pruzkumnik souboru, predpoved pocasi apod. ti klidne muzou bezet pod Javou (Dalvikem) stejne jako bezi na Androidu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No ja se obavam, ze prodeje androidu dramaticky klesnou ;-)) ... zato kdyz to budou merit pres google play tak budou stoupat ;-))

PROC ... protoze Cina uz ma spickove modely, za 4.000 koupite 4jadro s 1GB ram, slotem pro SD (skoro nutnost kdyz ma jen 4GB storage, zato jej umi nahradit, takze SD je pro aplikace) a gorilla glas s IPS retinou ;-))

Dokonce model s 2GB ram a 16GB storage jde snad koupit za 5.000 (zase 4 jadro, retina, gorilla ... a 3.000 mAh baterka)

Zadny ROHS, hezky olovena pajka, zadny balast, CIna ma uz svuj cisty android, hned rootle, supersu, update OS pres aplikaci z mobilu, staci pustit, checknout update, stahnout a nainstalovat ;-)) .... a zadne poplatky M$.

Jinak s posplatky M$ je to jinak, musi je plait pouze ta firma, ktera ma smlouvy i na windows mobile ... no vzhledem k tomu, ze M$ je v mobilech mrtva firma, se vyrobcum vubec divim, ze se s M$ jeste bavi.

Co se tyce FAT, tak tu vlastni IBM, fat32 je od M$ a kompatibilnii vfat OpenSource ... asi tezko nekdo uzna patent na strukturu FAT, tedy zadnou strukturu a zadny algoritmus pro cokoliv ... jen nejky centralni index a jdouci bloky s odskoky jinam ;-)))

S FS je to tak, nikdo nic nevymysli, zse bylo jiz davno vymysleno, jen kdyz se vedelo, ze obsluha najkeho FS vezme 200MB RAM tak se asi tezko dal nasadit v dobe, kdy PC i servery melu rekneme 128MB ;-))
Vzdyt i NTFS je ukradena HPFS s jejich Btree ... NTFS dokonce okopiroval i chybu z HPFS 286 ... HPFS 386 nebo jak se jmenoval ji uz mel opravenou ... a ja cekal, kdy disky prekonaji onu hranici a NTFS se zhrouti ... a k me radosti se zhroutil ;-)))

Dokonce i netapp se svymi snapshoty neprisel s nicim novym, jen to udela tak a napsal takove algoritmy, ze mu to funguje skvele a rychle, to je cele.

Jinak proc by mel android pouzivat VFAT? ... vzdyt je lepsi tam mit ext3/4 .... mi uz se vfat mnohokrat pos* a musel jsem ji opravovat ... jeste lepsi by byl BTRFS ... protoze ten by prekonal i vadne bloky, ono SD karty taky rady obcas tise znici nejaky ten blok ...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

obdivuhodna kupa blabolu

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Android s názvem "Key Lime Pie" zcela jistě nebude. Slovní názvy verzí androidů totiž postupují také abecedně (co si pamatuju tak Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice cream sandwich, Jelly bean, Kitkat) a káčko je obsazené poslední verzí (KitKat), takže to možná bude jen "Lime Pie" nebo něco takového ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nejlepsi je prodej andoidu... ja myslel ze android je zadarmo a proto se ho ujaly firmy ktery nechtej investovat do vlastniho systemu... nebo jak je to? :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.