CDR.cz - Vybráno z IT

Moder GTA V se kvůli modifikaci dostal do potíží. Vydavatel chce projekt zarazit

Gtao 640 X 360
Zatímco v herním světě vře vydání Falloutu 4 od společnosti Bethesda, která je modifikacím více než otevřená, na druhé straně barikády bublá konflikt mezi Take Two a FiveM.

Moderský tým FiveM vytvořil fanouškovskou modifikaci vlastního multiplayerového GTA, čímž se dostal do konfliktu s oficiální složkou GTA: Online. Take Two (vlastník Rockstar Games) se tuto situaci rozhodlo řešit a neumožnit tak, aby jejich oficiální multiplayer měl konkurenta, byť v jejich vlastní hře.

Grand Theft Auto V celkově přistupuje k modifikacím velmi obezřetně. Jakýmkoliv zásahem do multiplayerové složky hry riskujete zabanování vašeho účtu. U modifikace, která by umožnila zcela jiný multiplayerový režim nevázaný na ten originální, tomu není jinak.

Gta 5 Trevor Cut Throat 0Gta V 4 K 3

Včera vyslalo vydavatelství Take Two pověřené soukromé detektivy, kteří předali zprávu NTAuthority, hlavnímu mozku celého moderského týmu FiveM, a projekt se pokusili zarazit.

„Projekt FiveM je neautorizovanou alternativní multiplayerovou službou obsahující stopy kódu, která usnadňuje pirátství,“ tvrdil Rockstar již před čtvrt rokem, kdy situaci s modery začal prvně řešit. „Naše smlouva hovoří o těchto přestupcích jasně, a tak osobám zodpovědným za tento projekt byly pozastaveny účty na Social Clubu.“

Vydavatel chce situaci s moderem prodiskutovat a prozatím do problému nemíchat právníky. Upozorňují však modera na to, že prověřili svůj stav a posoudili, že jsou plně v právu – pro případ, že by se nedomluvili. 

Přesto že se jedná o modifikaci nabalenou na singleplayerovou část hry, které autoři vítají, v tomto případě se jedná o projekt, který může konkurovat oficiální službě. FiveM projekt sdružoval několik málo hráčů na dedikovaný server, který tak byl zcela odloučen od téměř MMO světa v GTA: Online.

Ačkoliv je jasné, že modifikace umožňující hraní multiplayeru bez ohledu na oficiální službu, může podnítit pirátství a vnuknout některým hráčům myšlenku, že si zahrají online i bez nutnosti originálního titulu, začíná být situace okolo strachu z pirátů možná mírně přehnaná. 

V herním průmyslu jsou dva extrémy. Otevřenost modifikacím ve stylu Bethesdy, která zapříčiní, že je titul stále hratelný i po několika letech, nebo háklivost na jakýkoliv zásah do hry. Stejně takový extrém se týká různých DRM ochran, které jsou beztak ve výsledku kolikrát zbytečné.

Ve víru aktuálního vydání Falloutu 4 si lze poukázat například na zprávu, že fyzické kopie hry nebudou obsahovat všechna data kvůli pirátství. Ať jste již vykukovali po pirátské zátoce nebo ne, hra se beztak objevila zpirátěná o den dříve, včetně Day 1 patche a cracku. Bez ohledu tedy na všelijaké obcházení si stejně piráti našli cestu.  

Zdroje: 

DSO, DSO, GR, AT

Diskuse ke článku Moder GTA V se kvůli modifikaci dostal do potíží. Vydavatel chce projekt zarazit

Žádné komentáře.