CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Modulární telefon Fairphone 2 - alternativa Projectu Ara brzy v prodeji

Co mi uniká? Telefon, který se dá rozebrat, vyměnit vadný díl a složit... takových je ještě stále dost. A díly jsou běžně k dostání, minimálně přes eBay. V čem je ten Fairphone unikátní krom přemrštěné ceny?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jako rozdíl telefonem, který lze "také" rozebrat, a který je navržen s ohledem na možnost rozebrání a výměny dílu uživatelem viděl. Pominu lepené telefony, které se rozebírají fénem apod...
Normálně se očekává, že telefon rozebírá technik v servisu, který ví co dělá. Pokud to má dělat BFU doma, tak je potřeba udělat konstrukci poněkud robustnější. Hlavně závity pro šroubky, propojení jednotlivých dílů a pod.
---
Jinak souhlas, za necelých 15 litrů si to taky nekoupím :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jak tu pisete o opravach.. nema byt prinosem teto platformy nahodou skalovatelnost? tzn ze nebude jen jeden model, ale muzete si vymenit chip, pamet, grafiku atd.. proste v obchode nenajdete konfiguraci ktera by vam vyhovovala tak si to slozite dle predstav.. kdo chce rychlost a nepotrebuje velke uloziste a naopak..? nejak nechapu, ze tu je uvedena v podstate jen jedna konfigurace..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kosac: Jo, taky bych škálovatelnost a modularitu viděl jako hlavní důvod. Ale i snadná opravitelnost je dobrá věc. Prostě "rozbije se" (sám asi ne, že jo) displej, nebo "se vylomí" konektor, tak u takovéhoto modulárního telefonu "se to vymění" doma. To je další důvod.

V odkazovaném zdroji zmiňují modularitu v tom smyslu, že ne každý uživatel si to bude dělat sám, ale třeba si to odnese do servisu, kde mu vymění požadovaný modul, nebo provedou upgrade. Výrobce prý plánuje více různých pouzder s různou mírou odolnosti a různým vzhledem, stejně jako další vyměnitelné moduly jako třeba lepší foťák, zadní kryt s NFC ...

Mě osobně by zajímala podpora upgradu OS. Dost mě sere, že klasicky se updatuje tak 1 rok, maximálně 2 a pak nic (pochopitelně jak která firma).

---

EDIT: Ne Snapdragon 810, ale 801! Cena je vyšší i to, že výrobce se snaží maximálně vyhnout tzv "krvavým diamantům". Také chtějí být otevření komunitě a nabídnout maximum kódu jako open source.

Když to vezmu kolem a kolem, tak už mi to mi zní mnohem zajímavěji. Cena furt vysoká, ale už to není pálka za telefon, ale za platformu... Uvidíme časem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no ten software taky nechapu.. mozna pridaji do androidu nejaky repozitar? na vyrobce jako u linuxu? :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Heh, je to par minut, co jsem si objednal lumiu 930 .... skoda, ze jsem tento clanek necetl driv ... ne kecam, zcela podprumerny paskvil s androidem nebo uber flagship za pulku .... to je fakt "otazka":o)
Ctu diskuzi a taky nechapu, jaky to ma proboha smysl .... takze cele je to jenom o tom, ze to pujde jakoze snadno opravit a rozebrat .... no ..... kdyz si vemu, ze lumiu 720 jsem mel uz xkrat rozebranou pomoci obycejneho noze, tak teda nevim, co muze byt jeste snazsiho .... ano chapu, apple treba vsechno lepi, takze tam je to samozrejme konecna, ale je proste zjevne jeste spousta kvalitnich telefonu, kde se pouzivaji klasicke sroubky misto lepidla.
Vymenit komponenty za jine se neda, takze smysl naprosto zadny (ne snad, ze by ARA nebyla taky picovina na entou).
V 720ce mi po dvou letech odeslo tlacitko snizeni hlasitosti, jsem objednal za kilo z ruska a vymenil ..... ale to je WP telefon .... kdyby tam byl lagroid, tak to hazim rovnou do kose, protoze uz bude mit minimalne 3 roky zcela neaktualni system ..... takze tenhle fairphone neni zas tak moc fair .... jestli na to davaji dva roky klasickou zaruku, tak ten HW prezije SW zastaralost v zaruce uplne v pohode .... kdybych byl s kverem u hlavy donucen jit do predrazeneho androidiho bazmeku, tak si asi koupim nejaky ten nexus, tam aspon gugl aktualizuje ten kvazisystem po dobu 18ti mesicu, kdyz uz nic jineho ....

EDIT: lol, se divam, ze ten jakysi nexus stoji 18 prutu ..... to se posrali, ja myslel, ze to stoji tak pet ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, ze na tie tvoje Windows-hovno-phone ala marny pokus o OS + Lumia ala mizerna vydrz baterie, uz nikto z tejto skupiny citatelov, nie je zvedavy. Ty laghumanoid.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.