CDR.cz - Vybráno z IT

Modulární telefon Google ARA je již za dveřmi

nepřehlédněte
Project Ara Io 16
Ve finále však ARA nebude tak modulární, jak všichni doufali. Alespoň co se prvního ARA skeletonu týče. Těch bych ale do budoucna mělo být více.

O projektu Google ARA jsme vás informovali již několikrát. Nyní je však první model skutečně už na světě a vývojáři, kteří se zaregistrovali na stránkách Google ARA, mohou svůj "ARA Phone Developer Kit" očekávat ve třetím kvartálu tohoto roku. Pro běžné uživatele by ARA Phone měl být dostupný v průběhu roku 2017 za zatím neznámou cenu.

Dá se ale předpokládat, že půjde do prodeje pouze samotný skeleton, aby byla cena co nejnižší, kdy až poté si uživatel dokoupí samotné moduly dle svého uvážení. Popřípadě zde bude rovnou možnost nakonfigurovat telefon do finální podoby.

Ara 2Ara 4Ara 1

Jistým zklamáním však je, že skeleton ARA Phone bude v základu osazen 5,3" displejem, procesorem, úložným prostorem, RAMkami, baterkou či anténou. To tak (sice) zajišťuje funkčnost telefonu i bez jediného osazeného modulu, ale už to snižuje modulárnost základních parametrů, což si většina od telefonu slibovala.

Je možné, že nakonec do budoucna budou k dispozici i takové skeletony, ale nezdá se nám to moc pravděpodobné. Takto si budete muset koupit vždy nový skeleton, alespoň pro upgrade CPU, GPU či RAM.

Dobrou zprávou naopak je, že moduly budou přenosné a kompatibilní se všemi budoucími skeletony. Až tedy bude za 5 let váš CPU nedostačující, stačí koupit nový skeleton s novým CPU a osadit ho již vámi vlastněnými moduly. Sníží se tak cena za nový telefon. Už dnes můžeme vidět moduly se čtečkou otisků prstů, dalším slotem pro SIM či microSD, reproduktorem, fotoaparátem, baterií nebo třeba sekundárním e-ink displejem.

Ara 5Ara 3Ara Skeleton

První ze skeletonů má k dispozici šest slotů. Z fotografií je patrné, že pokud telefon osadíte další velkou baterií a třeba e-ink displejem, zaberete rovnou čtyři sloty, protože uvedené moduly zabírají každý po dvou slotech. I to by však nemusel být až takový problém, pokud jste ochotni nosit u sebe ostatní moduly. Dají se totiž měnit za chodu.

Při výměně tedy nemusíte zařízení vůbec vypínat, jen stačí v aplikaci zvolit modul, který chcete odpojit a on se sám fyzicky „vycvakne“. Vše lze přitom ovládat i hlasově. Zde nám nezbývá než doufat, že byli inženýři v Google natolik inteligentní, aby při odpojení modul rovnou nevypadl, ale zůstal zavěšen na svém místě.

Greybus systém, nebo také nově pojmenovaný standard Unipro, zajišťuje kompatibilitu a připojení všech dostupných i budoucích modulů a poskytuje rychlost přenosu dat až 11,9 Gbps oběma směry, což je dle slov Google dostačující rychlost i pro 4K videa.

O samotné moduly by do budoucna neměla být nouze. Již nyní Google spolupracuje s Toshibou, Gotennou nebo Sony Pictures Home Entertainment. Možnost vytvářet moduly pro Google ARA má v podstatě skoro každý. Zde se otvírají dveře společnostem, které jsou zaměřeny na určité odvětví, ale nevyplatilo by se jim dělat kvůli tomu telefon.

Jako příklad si můžeme vzít farmaceutický průmysl. Telefon se zjištěním krevní skupiny, či měřením cukru v krvi by asi neoslovil tolik lidí, aby se vyplatila výroba. Nyní však mohou vytvořit samostatný modul pro ARA Phone, kde si zájemci či samotní diabetici mohou koupit pouze daný modul.

Zda ARA Phone čeká zářivá budoucnost, je opravdu ve hvězdách. Nemožnost měnit procesor, RAM či GPU je opravdové zklamání. Pokud však cena samotného skeletonu nebude atakovat ceny vlajkových lodí smartphonů, pak by ARA mohla mít šanci na úspěch. Dalším faktorem bude rozmanitost modulů a samozřejmě také jejich výsledná cena.

Pokud by totiž cena skeletonu byla například 10 tisíc korun plus 3 tisíce za každý modul, pak si jistě každý raději pořídí telefon, který mu vyhovuje a za dva roky upgraduje na nástupce, který bude splňovat stejné parametry. Dle našeho názoru si však Google i za samotný skeletonu nechá připlatit a to právě díky oné "modulárnosti".

Ara Modules

Hlavní myšlenkou, se kterou onehdy přišel Phoneblocks na Kickstarteru, bylo šetřit životní prostředí, tedy možnost měnit každý díl a snížit tím tak elektronický odpad. Bohužel vše opět (nepřekvapivě) směřuje spíše k výdělku zúčastněných společností.

Samotný Phoneblocks byl pro připomenutí z Kickstarteru stažen kvůli nereálnosti. Až bude mít Dave Hakkens funkční prototyp, tak se dle pravidel Kickstarteru může opět pokusit uskutečnit svůj sen. Jestli se toho dočkáme, je otázkou. S určitostí ale můžeme říct, že s konkurencí jako je ARA Phone nebo PuzzlePhone, kteří se zde jistě inspirovali, nebude tak jednoduché prorazit.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Modulární telefon Google ARA je již za dveřmi

Neděle, 19 Červen 2016 - 13:02 | Pepa Zdepa | Tak toto je shit... To ty modulární hodinky...
Sobota, 28 Květen 2016 - 02:27 | petr ib | Modulární konfigurovatelný přístroj nemůže být z...
Pátek, 27 Květen 2016 - 22:58 | Xspy | Tak předně hlavní výhody které jsme si od ARA...
Středa, 25 Květen 2016 - 09:42 | super master | a napr. eMMC interface se meni velmi casto, da se...
Středa, 25 Květen 2016 - 08:56 | Libor Míšek | PCI-E 1.0 je tu s námi 10 let a přesto můžu...
Středa, 25 Květen 2016 - 08:51 | super master | myslenka dobra, ale docela me zajima, co se stane...
Středa, 25 Květen 2016 - 08:06 | Jan Novák | Naprosto nereálná a nesmyslná věc. I kdyby to...
Středa, 25 Květen 2016 - 00:23 | BTJ | Co se tyce PC modularnosti, tak myslim, ze...

Zobrazit diskusi