CDR.cz - Vybráno z IT

Proběhne konference o modulárních telefonech Ara, za rok v prodeji od 1000 Kč

nepřehlédněte
Společnost Google oznámila, že letos v dubnu uspořádá první konferenci Ara developerů. Série celkem tří konferencí, které proběhnou v průběhu roku 2014, ukáže vývojářům, čeho všeho budou schopni s projektem modulárního telefonu.

Projekt Ara jsme vám představili již minulý rok. Jedná se o koncept smartphonu, který se skládá z jednotlivých nahraditelných dílů. Zákazník si může sám zvolit, co všechno bude jeho výsledný telefon obsahovat a jak bude vypadat. Celou věc začala původně Skupina pokročilých technologií a projektů, kterou si podle nedávného vyjádření Google ponechal i po akvizici Motoroly Lenovem a plánuje se dále tomuto zajímavému počinu věnovat.

Konference se má uskutečnit 15.-16. dubna v Muzeu počítačové historie (Computer History Museum) v kalifornském Mountain View. Je určena pouze pro omezený počet vybraných vývojářů, ostatní zájemci ji budou moci sledovat živě pomoci online streamu. Hlavním bodem konference bude představení alfa verze vývojářského balíčku Ara Module Developers’ Kit (MDK). Ten bude dostupný zdarma online na začátku dubna jako open source platforma. Tyto informace byly zveřejněny v příspěvku na Google+ zmíněné skupiny Google ATAP.

Podle serveru NBCNews se mají modulární telefony Ara začít prodávat na začátku roku 2015. Základní verze s Wi-Fi modulem má stát pouze 50 dolarů (1000 korun), což je údajně informace přímo od Googlu.

Motorola pokračuje ve šlépějích podobného projektu, který usiluje o vytvoření telefonu podle vašich představ. Holandský designer Dave Hakkens s konceptem Phonebloks chce dokázat, že starý telefon nemusí hned patřit do odpadu. Jeho telefon se skládá jako stavebnice a jednotlivé díly je možné libovolně měnit. Názvem Phonebloks je často označována také platforma Ara, která tak náležitě využila fanouškovské základny Hakkensova projektu.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Proběhne konference o modulárních telefonech Ara, za rok v prodeji od 1000 Kč

Úterý, 4 Březen 2014 - 00:18 | Matess | Ja teda nevim, ale prijde mi ta koncepce jako...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 17:16 | Noxik | Jak jste na to prisel? Podivejte se na nejake e-...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 15:39 | Tom | jenomze dneska mame v temer kazdem novem...
Neděle, 2 Březen 2014 - 14:59 | Noxik | Moc se to neprodavalo, potoze vetsina lidi o tom...
Neděle, 2 Březen 2014 - 10:37 | DRK | Něco podobného zkoušel intel s notebooky....

Zobrazit diskusi