CDR.cz - Vybráno z IT

Motorola uvolnila bootloader pro svou "mrtvou" Moto X. Ne však úplně zadarmo

Moto X 1
Již je to nějaký čas, co Motorola bezdůvodně ukončila podporu u své vlajkové lodi Moto X z roku 2014. Plno nespokojených zákazníků, kterým se ani trochu nedivíme, tak asi zapříčinilo, že se Motorola rozhodla uvolnit alespoň bootloader.

Na oko vstřícný krok od Motoroly, který bohužel následoval po samotném zrušení další podpory pro Moto X. Přitom se jednalo o poměrně úspěšný model. Představte si, že držíte v rukou rok starou vlajkovou loď výrobce, u které vám najednou bezdůvodně zruší podporu, a s tím tedy i aktualizaci na nejnovější Android 6 Marshmallow.

Moto X 4

Není však moc pravděpodobné, že by ukončení podpory Moto X nějak souviselo s tím, že nový majitel mobilní divize Motoroly - společnost Lenovo - již nadále nebude používát značku Motorola na svých výrobcích. Výrobky nově ponesou výhradně brand Lenova s označením Moto či okřídleným logem M.

Majitelé Moto X budou jistě stále mít pachuť v ústech při vyslovení slova "Motorola", ale už si alespoň nemusí tak moc zoufat. Po uvolnění bootloaderu vývojářům určitě nebude dlouho trvat a brzy se tak uživatelé dočkají neoficiálních aktualizací od nejznámější vývojářské skupiny CyanogenMod nebo jim podobných.

Motorola prý pouze čekala, až dostane k tomuto kroku "zelenou" od společností operátorů Verizon a AT&T, které byly v některých státech výhradními prodejci Moto X. I tak si to ale Motorola rafinovaně pojistila. Abyste totiž mohli odemknout bootloader, musíte navštívit jejich stránky, které vás upozorní na všechny možná rizika s tím spojená, samozřejmě přijdete o kompletní záruku na telefon ze strany Motoroly a pro zobrazení úplného postupu musíte souhlasit s jejich dalšími právními podmínkami.

Moto X 2Moto X 3

Samozřejmě, pořád to není a ani nemůže být to samé, jako doručení oficiální aktualizace. Na druhou stranu, pokud se majitelé Moto X blíží ke konci záruční doby, tak je to svým způsobem pořád lepší varianta, než mít doma smartphone bez jakékoliv další podpory.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Motorola uvolnila bootloader pro svou "mrtvou" Moto X. Ne však úplně zadarmo

Pondělí, 25 Leden 2016 - 21:45 | Pepa Zdepa | Měli by zůstat u těch chytrých hodinek... http://...
Čtvrtek, 14 Leden 2016 - 09:20 | DavidM | Opravdu bych chtěl mít jistotu autora že za tím...

Zobrazit diskusi