CDR.cz - Vybráno z IT

Mozilla na oči - Budoucnost prohlížení internetu se ukrývá ve virtuální realitě

Mozilla Firefox
Sedíte v pohodlí domova, otáčíte hlavou, ale co se ve skutečnosti děje kolem vás netušíte. Procházíte se totiž po tajemných zákoutích virtuálního světa. Mozilla se nyní rozhodla prohlížení webu posunout na novou úroveň. Budeme se jím doslova procházet!

Minulé léto Mozilla vytvořila experimentální verzi svého prohlížeče s podporou webové virtuální reality. Vše probíhá ve spolupráci s tvůrco headsetu Oculus Rift, který nyní patří pod největší sociální síť světa – Facebook. Funkce WebVR dorazila do Nightly a Developer sestavení oblíbeného prohlížeče.

Proč ale vlastně Mozilla pracuje na virtuální realitě, když je jejím hlavním cílem „rozšiřovat otevřenost, inovace a příležitosti na webu“. Při rozhovoru Josh Carpenter, zástupce ohnivé lišky, zmínil, že společnost ví, že virtuální realita bude velká věc a jedná se o obrovskou výzvu, které mají v Mozille rádi.

Největší výzvou bude snaha poskytnout uživateli zážitek z jiného světa, který nebude vypadat jako pouhá simulace, musíte snížit odezvu mezi pohyby hlavy uživatele a reakcí displeje a celé scény na naprosté minimum. Mozilla se chlubí mj. tím, že její práce prospěje nejen VR světu, ale také oblasti webu jako takového. Další zrychlování javascriptových enginů a prostředí prohlížečů uživatelé nepochybně uvítají.

Cesta to bude složitá, ale vývojáři si věří. Aby dosáhli úspěchu, došlo k vývoji speciálního API, které umožní propojit prohlížeč s VR funkcemi. Na podobném projektu pracuje i internetový gigant Google a jak můžeme vidět, opravdu se jedná o jeden z budoucích trendů.

V tuto chvíli fungují jednotlivá sestavení ohnivé lišky se zmiňovaným headsetem Oculus Rift. Počítá se ale i s podporou nejrůznějších zařízení postavených na Androidu, Linuxu a jiné platformy. Hovoří se například o levném krabicovém headsetu Google Cardboard, pro který je WebVR také připraven.

S projekty jako je je asm.js a dalšími se snaží Mozilla přinést co nejvyšší rychlosti do prohlížeče a na JavaScriptu založených aplikacích. Uvidíme jak se bude webu dařit v oblasti virtuální reality a co na to řeknou samotní uživatelé. Dny, kdy nasadíme chytrý headset a budeme při "procházení" internetu doslova chodit, se blíží.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla na oči - Budoucnost prohlížení internetu se ukrývá ve virtuální realitě

Úterý, 27 Leden 2015 - 11:39 | Miroslav Jasso | Samé blbosti vymejšlejí :). Mě by teda zajímalo...
Úterý, 27 Leden 2015 - 00:41 | BTJ | Nezlobte se na me, ale tohle aspiruje na picovinu...
Pondělí, 26 Leden 2015 - 17:10 | HKMaly | Takze mozilla pracuje na dalsi verzi VRML?

Zobrazit diskusi