CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Adobe dává k mání CS2 aneb jak celý internet jásal, že dostane Photoshop zadarmo

Děkuji, aktualizováno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> I nadále však platí, že takto nainstalovaná sada bez zakoupeného klíče je nelegální (instalace je výhradně určena pro stávající zákazníky s platně zakoupenou licencí) a uživatel by ji neměl používat ani pro soukromé potřeby, natož komerčně.

Tohle máte z jakého zdroje? Dle nějakého ustanovení licenčního ujednání? Můžete prosím citovat?

Já bych naopak řekl, že používání takto staženého software je zcela v souladu s licenčním ujednáním (podle rychlého prohlédnutí textu licence). Lze to přirovnat třeba k demoverzím, které si také stáhnete na stránkách výrobce (např. Adobe) a smíte jej používat v souladu s licencí (která je u demoverzí s určitými omezeními a zde je volnější).

Mimochodem ani nyní není na stránce s odkazy ke stažení žádné upozornění, že by to bylo jen ty, kteří se program zakoupili. Adobe to nemohlo přehlédnout, když jim kvůli trafiku spadly nějaké servery, píší o tom světová média a na Adobe se jistě obracela spousta lidí s dotazy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

... nojo, a myslis, ze kdyby tam ted nejake upozorneni dali, ze si ho nekdo precte? Po tom, co psali zminena svetova media?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, zda by jej někdo četl. Ale stejně mi to přijde zvláštní. O tom, že by to mělo být jen pro lidi, kteří měli produkt dříve zakoupený, se dočítám jen v některých médiích (jako třeba zde) a v některých diskusích – a to víceméně ve formě spekulací.

Je možné, že Adobe po právní analýze zjistil, že už to nemá šanci zastavit a že to vlastně není až takový problém, a tak bude hrát mrtvého brouka.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten druhy odstavec je presne to co jsem mel na mysli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce ta stránka na stažení dříve vyžadovala přihlášení a nyní je zcela volně. Tedy to opravdu vypadá, že pokud šlo o omyl, tak v tichosti hodili ručník do ringu. Že si uvědomili, že šíření už nezastaví ani kdyby to teď dali jen pro někoho a tak si aspoň nezanášej databázi uživatelů bordelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, tento článek je lživý.
Sami odkazuje na http://blogs.adobe.com/conversations/2013/01/update-on-cs2-and-acrobat-7... , kde ale vůbec není uvedeno, že CS2 není uvolněno k volnému užití. Poslední věta zní jasně "While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers."

A výňatek z licence k CS2
"2. Licence k programu.
Pokud tento program získáte od společnosti Adobe nebo od některého z jejích oprávněných licenčních partnerů, a budete-li plnit podmínky této smlouvy, uděluje vám Adobe nevýhradní licenci k užití tohoto programu způsobem a pro účely popsané v Dokumentaci, jak je stanoveno dále v této smlouvě."

Ten program kdokoliv získá od Adobe (stažení ze stránek Adobe včetně sériových číse). Každý, kdo si to takto stáhne, má tedy licenci.

Pak je tam ještě: "Program je poskytován na základě licence, není prodáván."

Dále tam není vůbec nic o tom, že musím být majitelem zakoupené licence z dřívější doby.

Závěr je naprosto jednoduchý. CS2 si nyní každý může stáhnout od Adobe včetně sériových čísel a naprosto legálně používat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlem, ale moje znalosti anglictiny me vedou k presvedceni, ze preklad vety
"While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers." zni zhruba takto: Ackoliv toto muze byt interpretovano tak, ze Adobe poskytuje software zadarmo, udelali jsme to pro to, abychom pomohli nasim zakaznikum.
Samotne zneni vety dava jasne najevo, ze ten software neni zdarma ani omylem. Krome toho si troufam tvrdit, ze zakaznikem Adobe se clovek stane tak, ze si od nich neco koupi (a pritom nemusi byt ani uzivatelem a naopak: uzivatel nemusi byt primo zakaznikem, napr. grafik v reklamni agenture).
Pokud jde o licenci, tam Vam logicky usudek taky nejak hapruje: "Pokud tento program získáte od společnosti Adobe nebo od některého z jejích oprávněných licenčních partnerů..." imho se zde mluvi o nabyti produktu - to jiste nemusi byt primo koupi dotycneho zbozi, ale jak samo Adobe rika (viz vyse), jde pouze o vstricny pristup k tem, kdo jeste i dnes pouzivaji CS2. To je ostatne primo i receno na vami uvedenem odkazu v predposledni vete: "But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers.". I zde je z kontextu jasne, ze customer - neboli zakaznik - je nekdo, kdo uz dany produkt vlastni (rozumej: kdo uz jej zakoupil. To se imho muselo stat pred sedmi lety, protoze afaik Adobe prestane vzdy prodavat stavajici verze s uvedenim novych).
Takze at se na to divam jak se na to divam, clanek neni vubec lzivy, ale zato Vy se naprosto mylite.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohužel s vámi musím nesouhlasit v obou případech.
Ta věta zní přesně tak jak zní. Tam není nic o tom, že to není zdarma. Ta říká, že hlavním důvodem k tomuto kroku bylo uspokojení zákazníků/uživatelů, kteří si ten produkt před lety zakoupili, ne že ho dávají zdarma. A zdůrazňuju "hlavní". To že je to zdarma pro všechny je vedlejší produkt tohoto kroku. Tam není explicitně řečeno, že zdarma není.
Ta předposlední věta jenom potvrzuje, že je zdarma pro všechny. "... we issued a serial number directly to those customers". Pokud bych teda podle vás nebyl zákazníkem/uživatelem Adobe oprávněným používat tuto verzi CS2, jak to, že mi Adobe poskytlo přímo licenční číslo?
Vaše úvaha, že zákazníkem/uživatelem Adobe se stanete pouze po zaplacení licence je také mylná. V tom případě, čím jsem, když používám Adobe Flash Player? Za licenci na něj jsem také neplatil?
A jako perlička na závěr. Nejdříve bylo možné tuto verzi CS2 stáhnout ze stránek Adobe pouze po přihlášení (zaregistrovat je možné se zdarma), pak ty stránky byly nedostupné a nyní již fungují a to dokonce tak, že již není nutné se přihlašovat. A toto se stalo po celosvětovém zveřejnění a vydání zde citovaného prohlášení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hledat mezery mezi řádky si myslím není na místě; kdyby se jednalo o skutečnou "akci" (dárek), věřím, že Adobe by to oficiálně komunikovalo a udělalo z toho daleko větší boom, než jaký z toho nakonec byl. To, že aktuálně mlží a neví si se situací rady dává jasně najevo, že to někdo někde vymňoukl. To potvrzuje diskuse uživatelů výše v tomto vláknu, i oficiální diskuse na webu Adobe: http://forums.adobe.com/thread/1114930?start=80&tstart=0
Mimo to, že celá akce není košer a že můj článek není lživý dokládá i fakt, že původní zdroje této zprávy velmi rychle své texty začaly hojně přepisovat, via: http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2013/01/07/download-ado...
Pokud tomu stále nevěříte, je mi líto. Nezlobte se, více vás přesvědčovat nebudu.

PS: Děkuji uživateli "b666" za iniciativu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no je to proste tak v Adobe nekdo neco nedomyslel a dal verejne k dispozici starsi sw vcetne serioveho cisla. Lidi uz si to stahli a sirit se tato verze bude dal at uz to bude Adobe nadale uverejnovat nebo ne, jednou to dali zdarma a uz vam nikdo nedokaze ze jste si to nestahli a nepouzivate v dobre vire, ze je to legalni proste ted uz muze Adobe leda tezit z reklamy "zadarmo" nadruhou stranu asi nechteji svym starsim produktem zadarmo, konkurovat sve nove draze placene(obvzlaste v EU) verzi tak to moc nevytrubuji do sveta jako "akci"....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi přijde jako nepravděpodobnější varianta. Nejspíše to neplánovali, i když je to celé divné. Provozovat nějaký aktivační server jsou pro Adobe minimální náklady, takže by viděli přecijen CS2 jako potenciálně zajímavý software pro "piráty", tak nechápu, proč by jej neprovozovali dále. Stejně tak šlo udělat plno jiných opatření - třeba nový produkt by bral původní sériová čísla, ale nepožadoval aktivaci. Ale zvolili z nějakého důvodu tuto variantu.

Ať udělají cokoli, těžko už někdy někomu mohou prokázat, že to používá v rozporu se zákonem (protože z text licence minimálně připouští dvojí výklad a důkazy se vždy posuzují ve prospěch podezřelého). Navíc ani nevydali nějaké jasné prohlášení, upozornění při stažení apod. a to ani dodatečně. Nějaké vysvětlení v diskusním fóru (kde to člověk, který to cíleně nehledá, nikdy nenajde) je opravdu o ničem, i kdyby tam stálo něco jednoznačného. Snaha Adobe je tedy nulová.

A proč tomu nedělají reklamu - dává smysl přesně to, co píše Tom27. Proč dělat reklamu něčemu, co si lidé najdou sami, když dělají reklamu novým verzím. Udržovat zákazníky v nejistotě je ideální - časem si někteří třeba řeknou, že si to raději koupí (tedy samozřejmě tu verzi, kterou zrovna prodávají).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.