CDR.cz - Vybráno z IT

Na Aljašce explodovala krátce po startu experimentální hypersonická zbraň

Zdá se, že se nacházíme v období explodujících testovacích raket. Při testu hypersonické zbraně, pár sekund po startu, zaznamenaly bezpečnostní systémy anomálii a autodestrukční systém zničil raketový nosič i s experimentální zbraní.

Při pondělním testu této experimentální zbraně, který se uskutečnil na aljašském kosmodromu Kodiak, došlo přibližně 4 sekundy po startu k blíže nespecifikované anomálii, která měla za následek spuštění autodestrukce rakety i s nákladem hypersonické zbraně. Několik kilometrů od místa startu náhodní svědci zaslechli silný a děsivý výbuch, který byl zakončen jasnou ohnivou koulí. Raketa se prý najednou otočila nosem dolů a explodovala. Podobně jako v případě SpaceX probíhá rozsáhlé vyšetřování příčiny výskytu anomálie v průběhu letu.

Hypersonic Crash

Advanced Hypersonic Weapon je okřídlená hlavice fungující na bázi kluzáku, kterou vynáší do vyšších vrstev atmosféry třístupňová raketa na tuhá paliva (STARS). Dále už pak z atmosféry okřídlená hlavice “klouže“ hypersonickou rychlostí k cíli. Důležitou výhodou AHW je schopnost manévrovat (je jí mnohem těžší zachytit než je tomu u balistických raket).

Protiraketova Obrana

Aneb jak funguje protiraketová obrana

AHW spadá do programu rychlých globálních úderů, kdy by armáda Spojených států mohla zasadit přesné údery konvenčními zbraněmi (tedy bez jaderných hlavic) kdekoliv na světě do jedné hodiny. V podstatě USA vyvíjí zbraň, která by na rozdíl od balistických raket neměla být tak snadno detekovatelná a zaměřitelná, protože neletí po balistické dráze jako ICBM. Rusko a Čína dnes disponují detekčními systémy odpálení ICBM raket, takže v případě detekce odpálených ICBM raket protistrany tento detekční systém zaručuje vzájemné zničení všech stran konfliktu v probíhající jaderné válce. Na podobné hypersonické zbrani pracuje i Čína. Rusko a Indie patrně taktéž.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na Aljašce explodovala krátce po startu experimentální hypersonická zbraň

Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 19:30 | trodas | Ticho, ty konsporační teoretiku! :) ... O...
Středa, 27 Srpen 2014 - 17:13 | HKMaly | Samozrejme dat do AHW jadernou naloz by nikoho...

Zobrazit diskusi