CDR.cz - Vybráno z IT

Na soukromí zapomeňte, sofistikované stroje budou odebírat vzorky DNA

Sofistikovani Roboti
IT odborníci, kteří vystoupili na ekonomickém fóru v Davosu, bijí na poplach. Dostáváme se pomalu do doby, kdy ochrana osobních údajů a soukromí jednotlivce úplně padne. Narušování soukromí bude všudypřítomné.

Skupina profesorů z Harvardovy univerzity vystoupila na ekonomickém fóru v Davosu a upozornila, že se plnou parou řítíme do uskutečňování vizí z orwellovského světa. Odborníci předpovídají, že už v blízké budoucnosti se dočkáme sofistikovaných mikrorobotů, kteří budou velcí jako komár. Tento robotický hmyz by mohl extrahovat vzorky lidské DNA a poskytnout tak cenné informace např. pojišťovacím společnostem nebo vládě. Dále zazněly názory, že v zájmu národní bezpečnosti budou některé vlády vyžadovat zadní vrátka k produktům, které využívají šifrované komunikace. Pokud by přístup nezískaly, tak by mohl být takový produkt využívající těžce prolomitelné šifrování v daném státě zakázán a zablokován. Kdo ví, jak by to dopadlo pak s takovými službami jako je TorChat nebo Megachat.

Jako problém vidí odborníci i cílenou reklamu a kolik toho o nás různé on-line firmy stále více vědí (jde o tzv. "Generaci Googlu", která mnohem méně dbá na své soukromí než generace předchozí). Tedy různé statistiky vzniklé takovým způsobem, jakým za sebou necháváme online smetiště brouzdáním internetem (nakupování, zájmy, atd.). I přes četná upozorňování na problematiku virtuálního soukromí, přibývá čím dál tím více lidí, co o sobě na sociálních sítí vypustí do světa kdeco…

I přes tyto pesimistické orwellovské vize se ale nakonec akademici v Davosu shodli, že pozitivní aspekty nových technologií stále vysoce převyšují rizika spojená s omezením soukromí a svobody jednotlivce.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na soukromí zapomeňte, sofistikované stroje budou odebírat vzorky DNA

Čtvrtek, 29 Leden 2015 - 06:49 | divous | A TAK ZAPOČALY TECHNOLOGICKÉ VÁLKY....
Středa, 28 Leden 2015 - 23:18 | Old Prochazka | To video je směšný.
Středa, 28 Leden 2015 - 17:51 | HKMaly | Musim te zklamat, ty ze Star Trek: The Next...
Středa, 28 Leden 2015 - 15:56 | Max Power | Někdo měl dojem, že to půjde nějak pozitivněji?
Středa, 28 Leden 2015 - 13:12 | Radog | "Odpor je marný!" - Vogon ze Stopařova...

Zobrazit diskusi