CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Opijte svůj telefon: Stačí pár kapek, mikročlánky mohou nahradit běžné baterie!

Přesně tohle nám slibovali výrobci do notebooků - někdy v roce 2006 nebo 7. A jak tak koukám, nevyrábí to nikdo. Takže se těšte, v mobilech to za chvíli převálcuje svět...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen do notasu i do mobilu to před cca 8 lety slibovali! Pokud by se vybil telefon, stačí prý zajít do baru, koupit si panáka a nalét to tam a telefon by byl zas nabitý. A jak všichni víme zatím to je jen pohádka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

.... staci zajit do baru, koupit panaka, precedit pres filtr velikosti cihly, ktery sebou stale nosite ... ta predstava, ze kdyz je neco na alkohol tak tam muzete nalit panaka je naprosto naivni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bují startupy za miliony na kdejakou sociální pikachujovinu ,ale do praxe nikdo palivový článek uvést nechce .Připadá to jako vrchol dekadence jenom mně?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Špatný marketing. Musíte ten sales pitch začít slovy "naše palivové články umožní lidem trávit více času čtením reklam na Facebooku a jemu podobných" , a uvidíte, jak se investoři pohrnou. :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ne, prosím, už žádné články o senzačních bateriích budoucnosti, které vydrží na jedno nabití celý rok, lze je nabít za jedinou minutu a stojí 99 haléřů. Chápu, že senzace musí být, ale tomuto už snad nikdo nevěří.

Dokážu si představit, jak podobné zprávy vznikají. Vědci řekli, že na tom pracují, senzacechtivý novinář se toho chytl, něco si přibarvil, od něj to přebíraly redakce, které to dále komolily, pak přijde CDR, prožene anglický článek Google překladačem, který změní význam půlky textu a publikují článek, jak za pár měsíců máme revoluční baterie.
Podobným článkům nebudu věřit, dokud si nepřečtu Apple/Noki/Samsung/kdokoli představil telefon s extrémní výdrží baterie. Do té doby považuji všechny články o superbateriích (a že jich už během deseti let byla spousta) za nesmyslné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze tady nikdo nemluvi o baterii (tzn. akumulatoru), ale o palivovem clanku a opet se nemluvi o brzkem nasazeni - viz. skepticka veta o tom, ze sam vynalezce v tom nema jasno, jestli za rok nebo za 10. Problemy jsou tam priznane (cistota "paliva", kyslik), naproti tomu se nemluvi o spotrebe, ta bude kdovijaka. Zadny senzacni ton tam nevidim, samozrejme vynalezce je optimisticky, jinak by se do toho ani nepoustel, ze...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A copak vynalezl vynálezce? Alkoholové palivové články jsou tu už na totožném principu hodně dlouho, takže nevynalezl nic. Tyhle články o "mladých vědcích" jsou buď píarko technologických firem a jejich soutěží pro "mladé fyziky", nebo snaha novinářů udělat výživnou polévku z vody. Tuhle jedna "color baby" přišla na to, jak funguje kondenzátor, hned z toho byla potenciálně revoluční baterie do mobilu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tomto jsem cetl jiz pred nekolika lety a verim ze to existuje jako mnoho dalsich "senzaci", jenze problem dnesni doby je, ze vsechno skonci v supliku na nekolik desetileti.

A co se tyce jmenovanych firem/znacek tak ti rozhodne nemaji zajem o nejakou takovou baterii. Konkretne Apple na tom nehorazne vydelava kdyz ma nevymenitelnou baterii ve svym krapu, takze konzumne to zahod a kup si novej ovecko. Ostatni vydelavaji na tom ze original baterie stoji 10x vic nez je normalni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Trochu odbocim od hlavnej temy. Dost ma bavi ako vzdy niekto zareaguje na Apple ze ma nevymenitelne baterie. Jednak sa tohto trendu, bohuzial, chytaju aj dalsi vyrobcovia ale na druhu stranu to ma aj urcite pozitiva. Jednak zariadenia mozu byt trochu mensie a mat pevnejsiu konstrukciu (kedze sa nemusi riesit mechanizmus na otvaranie a vymenu baterie). Ale hlavne, kolko krat ste pocas moralnej existencie mobilu/notebooku/tabletu potrebovali menit baterku ? Myslim ze Apple ale aj ostatny vyrobcovia by dotoho nesli ak by nemali statistiky, a nedivil by som sa keby vymienali baterky, kym zariadenie moralne zastara, len male percento + nejake tie servisne vymeny pri vadnych kusoch.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam vymenenou baterku v mobilu, nedavno jsem znamemu vybiral baterku do netbooku a jiny znamy zase pred casem nosil kvuli potrebe velke vydrze 2 nebo 3 ks baterii do notebooku.
Samozrejme clovek, co ma dost penez a meni zarizeni po cca 1-2 letech tohle asi nikdy nezazije. Jenze ne vsichni na to maji dost penez. Apple a ostatnim jsou nejake ekonomicke zalezitosti uzivatelu zcela u .... . Oni jen resi, aby meli prijmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby sme sa rozumeli tiez niesom z tohto trendu nadseny, na druhu stranu mam iPad3 uz dva roky a nebadam ziaden pokles kapacity baterie a iPad 1 ten ma uz cez 3 roky a stale je na tom vyborne. Tak nejak to vyzera ze predsa len si Apple dava viac zalezat na kvalite akumulatorov (ehm asi naivna predstava ale sak uvidime). Na druhu stranu sa mi bezne stavalo u notasov roznych znaciek ze sa baterka vyslahala este pred zarukou (nastastie). Ono medzi nami ani kupovanie nahradnej baterky po 2-3 rokoch, ked odide, neni zrovna lacna zalezitost a kolko krat sa original neda ani lokalne zohnat len poslat priamo od vyrobcu co este cenu predrazi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple si pri svych cenach muze dovolit davat tam kvalitni akumulatory. Jenze vetsina lidi nema na Apple, ale koupi si nejlevnejsi pristoj od Aceru, kde neco takoveho nehrozi.
Nova baterie neni lacina zalezitost, ale zatim jsem nenarazil na nemoznost jejiho sehnani, ebay to jisti. Original do stareho pristroje nema cenu, to je uz vazne lepsi koupit cele nove. Kdyz na to nemam, tak holt musim brat co je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Baterie v notebooku jsou narvany zarucni elektronikou ktera predcasne ukonci funkcnost baterie. Dukazem jsou modelari co si shani clanky prave z vyrazenych notebookovych baterii kde jsou ve vetsine pripadu vsechny clanky naprosto v poradku. Jsou tam pouzity rozmerove standardni lionky modelari maji spickovy nabijecky a tyto clanky s akupaku vuberou a vesele jedou. Problem vymenitelnych clanku je prave umele navozena zivotnost. Apple si tam tu zivotnost asi nenastavi tak brutalne, ale po zaruce to neodejde na nekvalitni baterii ( ano problemy s bateriemi jsou, zname z historie) nybrz na zarukove inzenyrstvi. Mnoho clanku jsem uz takto rozebral formou "kdyz se to ma vyhodit aspon to prozkoumam" po vystipani elektroniky v bateriich jsou bezproblemu dale pouzitelny. Jen je potreba nabijecky co umi nabijet clanky bez ochrany.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hahá, je to tady zas. Napřed superakumulátory, pak bůhvíco co jsem už zase zapomněl a teď zase palivový články. Ještě chybí bezdrátové nabíjení v budovách, nebo to tady už bylo?

O tom jsem psal naposled před pěti lety, před tím jsem to před pěti lety četl v ABC a před tím to určitě zas před pěti lety taky někde bylo. Všichni o tom pořád kdákají co pět let a nic.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vsak jak rikam tyto technologie spi (hniji) v supliku. Prikladem muze byt treba obycejny elektromobil a proc uz davno nejsou elekro-auty plny silnice? o tom pojednava treba dokument "Who Killed the Electric Car?" Problem neni jen to ze na baterie to ma maly dojezd, ale je to ropny lobby. S dnesnimi bateriemi by to melo daleko vetsi dojezd nez cisterna benzinu. Na trh to proste nesmi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To mi prosím ukaž ty "dnesni baterie", které by to zvládly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No tak já si docela dobře umím představit elektrické dálnice. Něco jako elektrifikovaná železnice, ale pro automobily - ideálně v kombinaci se samořízením, nevím, jestli bych do něčeho takového pustil lidské řidiče. Při troše snahy by jich nemuselo zase být tolik (ty dálkové trasy stejně lidé podnikají po kilometricky malém objemu dálnic, a od čeho máme teorii grafů, že?), a problém s bateriemi by to v podstatě vyřešilo. Byly by samozřejmě dražší než normální, ale zase jejich cena neporoste tak rychle jako cena fosilních paliv, takže se to jednoho dne nejspíše přehoupne. Navíc z hlediska ekonomiky orientované na minimální růst entropie má přímá spotřeba elektřiny mnohem větší smysl než neustálá recyklace složitých baterií.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže víceméně chceš aby stát nejdříve zainvestoval nehorázné peníze do dálnic, pro které dalších minimálně 10 let by skoro nikdo neměl auto a které než se dostaví by byly dost pravděpodobně zastaralé. Nezapomínej, že pro nahrazení velkých baterií by taková síť musela být minimálně tak hustá, jako je u nás dálniční, spíše hustější.
Základem jakékoliv použité technologie není jen její teoretická existence, ale hlavně ekonomická schůdnost.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že je to optimální mezikrok, ale dost možná to je žádoucí cílový stav. Ve chvíli, kdy většina lidí elektromobil mít bude, by to snad mělo být ekonomicky, materiálově apod. schůdnější než údržba velkých baterií s exotickými materiály pro desítky až stovky milionů vozidel (ze stejného důvodu, z jakého ve velkém nepoužíváme akumulátorové lokomotivy).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, jaké "dnešní baterie" máš na mysli. Jestli myslíš dnes existující technologie, zamknuté v šuplíku kvůli ropné lobby, tak to je klidně možné, ale jestli myslíš běžně dostupné baterie, tak to mě fakt nenapadá, které by to měly být, aby jich nebylo plné auto a/nebo to nestálo několik mega.

A i kdyby ty baterie byly, tak je problém v tom, že ta elektrika se nebere "ze zásuvky", ale že předtím musí jednak někde vzniknout (třeba spalováním uhlí, takže to si oproti běžným autům taky moc nepolepšíme) a musí se dopravit přes rozvodnou síť, která taky má nějaké limity a kdyby všichni jezdili na elektřinu, tak by to asi moc nedávala... Jo, do budoucna to vypadá, že se auta budou ubírat směrem elektromobilů, ale ještě to předtím bude chtít trochu pohnout s technologiema (případně je z těch šuplíků vydolovat).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tyhlety supliky ... kdyby ty technologie meli ekonomicky potencial, jak dlouho myslis, ze by v tom supliku vydrzeli? Uvedom si, ze ropna loby ma i v dnesni dobe, kdy je v podstate nenahraditelna, problemy ze vsech stran. Stacil by jeden manager, ktery by si spocital, ze kdyz trhne partu a vytahne suplik tak vydela, a je to venku.

Kdepak. Ty technologie muzou byt krasne (a setrit prirodu), ale ekonomicky vyhodne jednoduse jeste nejsou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tos vyhodne ako vyhodne. Preco asi tak vyrobcova davkuju zlepsenia po malych krokoch ? Napr take HD ready ci FHD mohli preskocit a dat na trh rovno 2K ci 4K.Alebo CPU napr ARM. Tiez to davkuju. najpr 1 jadrove potom 2 teraz 4 ci 8. ..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.