CDR.cz - Vybráno z IT

NASA a Nissan společně pracují na autonomních vozidlech pro Zemi i Mars

Modular Robotic Vehicle Nasa
Vývoj samořídících automobilů jde rychle dopředu. NASA ukázala své nové samostatné vozítko MRV a hned na to se spojila se značkou Nissan, aby společně vylepšily své technologie na dvou planetách.

Automobilek, které se zabývají vývojem samořídících automobilů, je poměrně dost. Kromě nich se o podobné technologie začala zajímat také někdo jiný, kdo doposud neměl co do činění s automobilovým průmyslem, tedy alespoň pokud mluvíme o naší planetě.

Modular Robotic Vehicle Nasa 1

Kosmická agentura NASA předvedla svůj dosavadní pokrok v tomto odvětví na novém vozidle Modular Robotic Vehicle (MRV), které vyrobila v Johnsonově vesmírném středisku v Texasu. MRV vypadá jako větší golfové vozítko, je možné jej řídit klasických způsobem, ale v případě potřeby se umí proměnit i v autonomní automobil. Jak je možné vidět na videu, vozidlo je lze ovládat na dálku nebo v něm můžete sedět a užívat si jízdu na místě spolujezdce. Plně automatizovaný systém má kontrolu nad ovládáním vozidla, včetně směru jízdy, zrychlení i zpomalení.

Elektromobil je poháněn bateriemi a disponuje čtyřmi nezávislými koly s možností natočení až o 180°, přičemž každý modul má svůj vlastní motor chlazený kapalinou. (S takovým vozítkem musí být parkování nebo projíždění ostrých zatáček prostě sen. :)) Dle zveřejněných údajů má MRV maximální rychlost 64 km/h, řidič se však musí podřídit omezovači rychlosti, který mu zřejmě z bezpečnostních důvodů povolí přinejlepším 24 km/h. Vozítko váží něco málo přes 900 kilogramů.

Nissan Nasa

NASA se kromě tohoto projektu spojila také s automobilkou Nissan, aby otestovala nová autonomní vozidla, s nimiž bychom se mohli setkat na Zemi nebo na vesmírných misích. Pětileté partnerství má přinést vylepšení technologií pro robotická vozítka NASA Mars Rover. Nissan si zase klade za cíl do roku 2020 přijít na trh s automobilem, který bude schopen řídit bez zásahu člověka. K prvním testům vozidel má dojít tento rok, ale ještě se uvidí, zda a kdy se čistě autonomní vozidla dostanou ke konečným zákazníkům.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA a Nissan společně pracují na autonomních vozidlech pro Zemi i Mars

Žádné komentáře.