CDR.cz - Vybráno z IT

NASA plánuje ponorku, která prozkoumá metanová moře na Titanu

Ponorka Titan
Saturnův měsíc Titan nepřestává fascinovat vědce. Jednoho dne by se mohl stát vhodným kandidátem pro kolonizaci. Proto NASA nenechává nic náhodě a plánuje do hlubin Titanu vyslat robotickou ponorku.

NASA představila koncepční návrh průzkumu největšího saturnova měsíce s názvem Titan Submarine Phase l. Bude se jednat o ponorku, která poskytne cenné informace, co se skrývá na dně moří složených z ethanu a metanu.

Titan byl pro vědce vždy zajímavým cílem pro hlubší studium, protože se jedná o velmi neobvyklý měsíc. Je větší než planeta Merkur a tlak atmosféry na povrchu dosahuje 1,5 atm. Atmosféra Titanu je pak složena z dusíku (98,4%), metanu (1,6%) a dále z uhlovodíků. Teplota na měsíci pak klesá až k -180 °C, díky tomu je led na povrchu planety tak tvrdý jako nerosty na Zemi. Na Titanu pak existuje obrovská síť kanálů a jezer, ve kterých proudí kapalné uhlovodíky. Rozvíjí se tam dokonce i tzv. kryovulkanismus. Mezi největší jezera (i když je často označováno jako moře) patří na severní polokouli Kraken Mare. A právě Kraken Mare zajímá NASA. Toto masivní uhlovodíkové jezero (moře) čítá rozlohu přes 400 000 km² a vědci věří, že je přibližně 160 m hluboké. Toto místo by měla pak dále zkoumat nově vyvíjená robotická ponorka Titan. 

Podle NASA by ponorka mohla spatřit světlo světa přibližně v roce 2040.

Ponorka Titan bude vážit přes jednu tunu a bude vybavena radioizotopovým termoelektrickým generátorem (na výrobu asi 1 kW energie), který k získávání tepelné energie využívá rozpadu radioaktivních prvků. Ponorka by se pak měla pohybovat v metanovém moři rychlostí přibližně metr za sekundu.

Titan je vzdálen od Země asi 80 světelných minut, takže řízení v reálném čase je vyloučeno. Ponorka proto bude mít plně autonomní robotické řízení. Na Zemi by pak měla zasílat data o vzorcích, které prozkoumala pod hladinou. Ke spojení se Zemí využije velké hřbetní ploutve, na které bude mít umístěno pole antén.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA plánuje ponorku, která prozkoumá metanová moře na Titanu

Pátek, 13 Únor 2015 - 16:10 | Kert | Opravdu bude ponorka plavat ve vodě? V článku je...
Pátek, 13 Únor 2015 - 12:59 | CCblue | Tak na příkladu Titanu je vidět, jak Země vlastně...
Pátek, 13 Únor 2015 - 08:28 | AndyF1 | Hm toho by som sa chcel dozit. Som hlavne zvedavy...

Zobrazit diskusi