CDR.cz - Vybráno z IT

NASA přerušila spolupráci s Ruskem kvůli krymské krizi

nepřehlédněte
Mezi Ruskem a USA to kvůli situaci na Ukrajině pěkně vře. Nakonec toto dění zasáhlo i americko-ruské kosmické vztahy. Vesmírná agentura NASA oficiálně pozastavila spolupráci s kolegy z ruského Roskosmosu. Výjimku bude tvořit Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

Zaměstnanci NASA podle nového nařízení nebudou smět cestovat do Ruska, a ani z Ruska přijímat návštěvy. Dále nebudou moci se svými kolegy z Roskosmosu udržovat elektronický kontakt, vést telekonference nebo videokonference. Spolupráce má být ale zachována v oblasti zajištění chodu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Astronauti z NASA jsou vlastně na ruském kosmickém programu v případě ISS velmi závislí. V současné době nemají Spojené státy americké po vyřazení svých zastaralých raketoplánů vlastní kosmickou loď. Proto jsou závislí na ruských kosmických lodích typu Sojuz. Cestování Sojuzem, ale není zrovna levná záležitost, jízdenka k ISS vychází Američany na 70,6 miliónů USD na osobu (astronauta).

ISS, 05/2010

Dopravu astronautů z ISS (tam a zpět) zatím obstarávají Sojuzy. NASA už ale v tomto ohledu nastínila změnu své politiky. Finanční prostředky by se nyní měly odklonit na podporu zahájení pilotovaných letů z území Spojených států. Kongres by mohl vynaložit další potřebné finanční prostředky. To by mohla být dobrá zpráva pro další rozvoj projektu kosmické lodi Orion, v budoucnu tak může být Orion využit třeba i pro pilotované lety k ISS. A co je podstatné, již dávno měl nahradit zastaralé americké raketoplány vyřazené v roce 2011.

Zásobování na ISS zajišťují ruské nákladní lodě Progress, evropské ATV a japonské HTV. Na zásobování ISS se začaly i podílet americké soukromé společnosti, a to od 8.10.2012 kosmická loď Dragon od společnosti SpaceX a před pár měsíci 9.1.2014 začala se zásobováním ISS i kosmická loď Cygnus od Orbital Sciences Corporation.

Mezinárodní vesmírná stanice by měla zůstat v provozu až do roku 2024.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA přerušila spolupráci s Ruskem kvůli krymské krizi

Pondělí, 14 Duben 2014 - 13:41 | AndyF1 | To je saskaren. No tak si proste na kazdy e-mail...
Středa, 9 Duben 2014 - 15:34 | Gath G | No pořád ještě to mají docela dobré - hlavně...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 16:15 | Pershing | Hmmmmm.... komunikace včetně e-mailové má být...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 16:09 | HKMaly | Predpokladam, ze kosmonauti na ISS si zhluboka...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 00:39 | JoHnY3 | Je to docela usmevna taskarice, kdyz si vezmeme,...

Zobrazit diskusi