CDR.cz - Vybráno z IT

Navigace v botách, SuperShoes vás navigují šimráním prstů

supershoes_-_cover.jpg
Mnozí z nás přestali vnímat svět kolem sebe. Člověk, zahleděný do digitálního světa ve svém smartphonu, přestává vnímat okolní svět. Jeden z pracovníků MIT přišel s nápadem, jak se nechat navigovat pomocí bot, aniž byste se podívali na displej telefonu.

Dhairya Dand pracuje jako vědecký pracovník v MIT Media Lab. Tento čtyřiadvacetiletý mladík v současné době pracuje na nositelných technologiích. Obyčejné věci obohacuje o nové schopnosti a dovednosti a vytváří z nich tzv. wearables. Jeho posledním projektem jsou SuperShoes, speciální stélky do bot, které z jakýchkoliv obyčejných tenisek udělají navigační superboty.

supershoes.png

Obě vložky do bot SuperShoes jsou vylepšené o mikroprocesor, baterii, Bluetooth, tři vibrotaktilní prvky a plošku, která rozpozná pohyb. Stélky jsou měkké, pružné a dají se libovolně ohýbat. Pro zahájení navigace je stačí vložit do bot, popřípadě vyměnit za stávající. V aplikaci napojené na Google mapy nastavíte požadovanou adresu, kam se potřebujete dostat, a boty vás budou při chůzi navigovat správným směrem pomocí jemných vibrací na konečcích prstů. Smysl navigace tkví v "lechtacím rozhraní". Pokud se máte vydat vpravo, stélka vás pošimrá na pravé noze, pokud vlevo, tak na levé. Jestliže necítíte žádné šimrání, znamená to pokračovat vpřed. Dosažení cíle cesty poznáte podle opakovaného šimrání na pravé a levé noze zároveň.

To však není vše, co SuperShoes nabízí. Kromě klasické navigační funkce vám mohou doporučit místo podle vašich koníčků, které si nastavíte po registraci ve službě ShoeCentral. Jste-li například milovníkem sushi a zrovna si to kráčíte ulicí v blízkosti sushi baru, obě stélky vás jedním pošimráním upozorní, že se nacházíte v blízkosti zajímavého místa. Další vlastností je připomínání úkolů. Aplikace ví, že si máte vyzvednout kytici v květinářství či vyzvednout balíček na poště. Díky dvojitému pošimrání poblíž květinářství nebo pošty si jistě na vaši povinnost vzpomenete. Známé pořekadlo "kdo nemá v hlavě, má v nohách" by s tímto gadgetem dostalo zcela nový rozměr.

shoecentral_-_status.png

S obdobným nápadem přišla před nedávnem společnost Wearable Experiments, která představila veřejnosti svou navigační bundu. V chytrém telefonu nastavíte cíl cesty a rukávy bundy vás navigují vibracemi a LED diodami.

Výzkumná laboratoř MIT Media Lab se v poslední době zasloužila o vznik také dalších nadějných projektů. Například účelné zařízení FingerReader, které nevidomým předčítá tištěný text.

Tagy: 
Zdroje: 

Olga "Olga Kolková" Kolková

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Navigace v botách, SuperShoes vás navigují šimráním prstů

Pátek, 25 Duben 2014 - 10:20 | Duck Daffy | Vaše fantazie potřebuje pomoct? * Co třeba...
Pátek, 25 Duben 2014 - 01:22 | Solitary | Chytrý boty se jim říkalo. Byl to dobrej fór. I...
Čtvrtek, 24 Duben 2014 - 13:38 | Janadruhou | Já si nemůžu pomoci ale musím se zeptat. A k čemu...

Zobrazit diskusi