CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Návrat Nokie! Tenoučký tablet Nokia N1 stojí za hřích

Vypada pekne, prave se pokoukavam po ruznych tabletech, android, iOS i windows... 3:4 format mi prijde pro tablet nejvhodnejsi na cteni a podobne... Na trhu jsou ted tuny ruzne podobnych tabletu, i acer ma slusne napodobeniny ipadu mini, take archos... Dulezitym faktorem je vydrz na baterku, aspon aby to melo 10 hodnin wifi surfingu. Nove lenova yoga tablet 2 taky nevypadaji spatne, s windows i s androidem a az 18h vydrz... Asi bych preferoval neco s windows mezi 8-10 palci, 4:3 a baterka 10 hodin+.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Pipo W4 + ereader ......

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

lol, 16GB uloziste, 1GB ram, baterka tak max5 hodin, diky nechci.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

16GB na store aplikace je dostacujici ... az az ...... navic si muzes dat SD kartu. 1GB ram a 17Wh baterka je v cajku na 10 hodin ..... nebavime se tu totiz o nenazranych detskych hrackach s ARM a guglich pokusech udelat operacni system, ale skutecnem operacnim systemu, kteremu 1GB staci a v kombinaci s intel CPU mu 17Wh baterka na 10 hodin vystaci ........ kdyby tam nekoho napadlo dat android, tak verim, ze to bude s 1GB nepouzitelne a vydrz bude max. 5 hodin .....

+1
-66
-1
Je komentář přínosný?

Na co mam plnohodnotny system abych si tam instaloval metro aplikace?

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Typické... Nokia nemá na to přeplatit Apple, tak odložila produkci, čímž mine předvánoční trh, kdy by si mohli dovolit nasadit o tisícovku či dvě vyšší cenu. Takže uvedou produkt na nasycený trh, ale co, dva roky zpátky jsem si taky pořídil Lumii v březnu a byl jsem spokojený. Spíš mě štve, že radši nevsadili na W8. Po zkušenostech se všemi androidy nakoupenými rodinou, které pořád chce někdo opravovat, mě zelený robůtek už vůbec neláká.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Podobné stesky prostě nechápu sám mám několikáté zařízení s androidem a v rodině je několik dalších a když nepočítám výměnu čínského systému za novější verzi bez reklam, tak nikdy nebylo proč to "opravovat"...
Naopak je tu obrovská výhoda, že po čase tam mohu dát nový systém, obzvláště u rozšířených zařízení. Takto mi krásně běhala 4.2ka androida na samsungu S 1...

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze ten tablet ma stejny hardware jako pocitac - a pak se tam nacpe OS urceny pro herni konzole a telefony, ktery vyrazne omezuje jeho pouzitelnost.

Ciste teoreticky by na to mely jit nainstalovat Windows 8 a 10.

+1
-68
-1
Je komentář přínosný?

Ono nekomu ten android muze vyhovovat... Ja mam nekolik duvodu proc nekdy uprednostnuji android a jindy windows, treba se rad divam na streamovany sport z bet365.com a na androidu ti to pusti pres mx player a na windows to jede jen v prohlizeci a nemuzes to hodit na fullscreen, muzes to jenom zvetsit zvetsovanim samotne stranky v prohlizeci... Taky sem tam hraju poker na pkr.com a touchscreen interface je lepsi nez na windows u toho pokru.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

To co rikas je lez ...... to, ze telefon rootujes a pak tam muzes nejak naroubovat nejaku botnetama zasvinenou verzi z XDA, to neznamena, ze to jde pro 99.9% lidi upgradovat, nebo ze neni nutny pravidely komplet reinstall ..... android je suxx a nesmi mi pres prah .... nechces A1-810? Mozna tam dostanes i novejsi hovnodroid .... za 3 je tvuj:o) je tam jeste skoro rok zaruka:o)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze tablet s uhloprickou 8" (pro nas hure vidici i tablet 10") jiz patri do kategorie mobilnich zarizeni. Proste se musi drzet v ruce blizko oci a ovladat prsty. Kdyz se polozi na stul kvuli ovladani mysi a klavesnici, tak se na tak malem displeji uz dost spatne cte.
Avsak Windows 8 je porad hlavne pro stolni pocitace. Mimo aplikaci navrzenych vylucne pro Modern UI (a tech zase tolik neni) se vse ostatni prsty na tak male plose ovlada velice blbe.
Obdoby mobilnich aplikaci jake jsou pro Androida existuji temer vylucne system Windows Phone 8 coz je ale neco uplne jineho nez Windows 8.
Takze Android se da nahradit Windows Phone v telefonu, ale urcite jej nenahradi Windows 8. To je neco jako byl ten ulet, kdyz se prodavaly netbooky s operacnim systemem Android.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

Pockej na W10 az se to sjednoti .... kazdopadne, co bys tak chtel delat na tabletu krom prohlizeni webu nebo videa .... v obou je W8 o nekolik generaci kupredu ..... plnotucne prohlizece + tuny HW akcelerovanych prehravacu videa ....

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne slibu Microsoftu jsem hodne opatrny. Viz vysmech uzivatelum v podobe velkolepeho navratu tlacitka Start v Windows 8.1.
Az uvidim na beznych stolnich Windows bezet aplikace pro mobil a naopak tak uverim. Do te doby to budu brat jen jako snahu o priblizeni obou platforem. Docela dobre si dokazu predstavit ze Windows 10 bude mit deset ruznych edici a mobilni aplikace pobezi pouze na Windows 10 Mobile edition kde bude umele potlacen beh normalnich nenarocnych win32 aplikaci a pak na nejake Windows 10 Developers Edition. Vsude jinde bude beh mobilnich aplikaci zakazan, protoze prece zadny normalni smrtenik nema duvod chtit spoustet mobilni aplikace na desktopu.

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam jde jenom o to, synchronizovat API winRT a WP, nic vic ..... to, ze OS na mobil bude vzdy jiny nez na desktop je vcelku zrejme. Cili vse jak doposud .... akorat to sandboxovane "RT" prostredi bude unifikovane......

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

"... co bys tak chtel delat na tabletu krom prohlizeni webu .... plnotucne prohlizece..." - prave to bych rad ale ani to nemuzu.
Ja myslim ze se muzeme shodnout na tom, ze na malem tabletu se da plnohodnotne prohlizet web jen na prohlizeci prizpusobenem na dotykove ovladani prostrednictvim Modern UI (bavime se porad o aktualni verzi Windows). Takovy prohlizec je pouze jeden jediny a to ten co je soucasti systemu (kdyz nepocitam nejake pokusy ve Storu co se nikdo ani nenamahal stahnout a vyzkouset). Vsechny ostatni prohlizece jsou desktopove aplikace, coz znamena pracne se prstem strefovat do malych polozek v ovladacim menu.
Na ovladani Jedineho Nejlepsiho Prohlizece ktery je k dispozici se da zvyknout, ale jakakoliv vzajemna oboustranna synchronizace bookmakru s ostatnimi opravdu plnohodnotnymi prohlizeci ktere pouzivam na desktopu je bohuzel nemozna.

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Jako nic proti, ale zkusil jsem kde co a metro IE je zdaleka (opravdu zdaleka) nejlepsi mobilni prohlizec, co existuje .... zdaaaaleka .... navic tam bezi vsechno (konkretne flash:) .... nevim jaka synchronizace, kazdopadne me se tusim hesla s WP synchronizujou .... pokud chces treba s firefoxem, jiste na to bude nejaky plugin nebo programek .....

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

Priznam bez obalu ze jsem konzerva. Jediny pohodlny zpusob prohlizeni netu je prubezne otevirat stranky v novych tabech na pozadi a ty mit pritom prehledne serazene nahore pod adresnim radkem. Vim ze na 5" displeji mobilu to dost dobre nejde, ale neni duvod se tomu branit na 10". Dokladem toho je nekolik prohlizecu pro iPad, tam to funguje luxusne.
Opravdu mi prijde kontraproduktivni muset dodatecnym dotykem otevirat panel kde se mi pres 1/3 vysky displeje zobrazi panel s nahledem maximalne 7 tabu.
Internet Explorer pro Metro zadne pluginy nepodporuje a o nejakem programku pro synchronizaci si clovek muze akorat nechat zdat. A pokud jde o organizaci bookmarku, tak k tomu se da rict jen jedno - zadna neni.

+1
-58
-1
Je komentář přínosný?

Jako na rovinu, na android tabletu tu mame chrome .... neco tak priserneho na tablet jsem jeste nevidel ..... prtave zalozky nahore s krizkem, stejne jak u desktopu ..... zabira to misto, je to priserne. Uplne stejne "pohodlne" pak teda muzes pouzivat na klasicke plose svuj chromy prohlizec nebo treba firefox.
Ten IE podporuje pluginy, stejne jak si nainstalujes do desktopove verze, ja tam mam treba adblock plus, je to vyslovene zachrana, kdyz jedu pres 3G kartu. Nevim, co presne myslis bookmarkama, ale to se priznam, ze vubec nepouzivam, akorat na WP jsem si zapl nejake rozsirene moznosti synchronizace a na tabletu se mi zmenilo pozadi stejne jak na WP a i nejake ty historie v IE. Pocitam, ze kdyz se do W8 prihlasis s MS uctem, tak se to taky nejak synchronizuje, cekal bych, ze i do desktopoveho IE, ale desktopove IE nepouzivam (narozdil od toho metro IE, ho povazuju za sracenu), takze nevim.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Bookmarkem nazyvam to co je v nekterych prohlizecich pojmenovano zalozka a pridava se zkratkou Ctrl+D. Bohuzel se toto oznaceni vzilo i pro to co se a anglictine nazyva Tab. Zrovna vcera tady vysel clanek o tom ze si nekdo otvira velke mnozstvi zalozek naraz. Tak je v tom trochu zmatek.
Muj prvni tablet byl iPad 1 a po pocatecni omezene nabidce aplikaci se to rozjelo a prave ty taby v prohluzeci fungovaly bez problemu. Pak jsem presel na Android a vzpominam ze prvni dojem pri srovnavani obou systemu byl ze iPad tak nejak umel lip rozeznavat dotyky. Nevim, mozna to maji/meli v iOS lip vychytane.
Pak mne prestalo bavit tahat sebou notebook na obcasnou vaznejsi praci a tablet na surfovani a poridil si windowsi tablet s tim ze uz nebudu muset ztracet cas zkousenim vsemoznych aplikaci kdyz to ma poradny operacni system. Nakonec pouzivam kvuli snychronizaci bookmarku Firefox ale pracovat s nim je dost opruz. Pri kliknuti do adresniho radku nevyjede klavesnice automaticky (stejne jako u vsech ostatnich aplikacich na desktopu), ale clovek ji musi vyvolat rucne. Vcera jsem nainstaloval na zkousku Chrome. Tam aspon ta klavesnice vyjizdi, ale tento prohlizec na desktopu pouzivat nechci, tak nevim jak to vsechno dopadne.
Kdyz jsem se dival do nastaveni metroidniho IE tak jsem tam zadnou polozku tykajici se pluginu nenasel. Na internetu jsem se prave docetl ze tento pluginy nepodporuje tak jsem to vzdal. Ale mozna to MS potichu bez velkeho vytrubovani pri nejake aktualizaci zmenil.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

"co bys tak chtel delat na tabletu krom prohlizeni webu nebo videa"
kromě navigace, která je na 4" phounu malá bych chtěl tablet používat jako něco příručního i na příležitostnou jednodušší práci. no zkoušel jsem bitmapové skicování na Samsungu i W8 s perem a obé bylo to nepoužitelné a ipad mi za zdejší ceny přijde jako vyhazování peněz.

+1
-60
-1
Je komentář přínosný?

Will it bend?

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadá zle, to ne, ale ten Android ....Děkuji, nechci.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Za největší problém vidím (psal jsem to už do diskuse na živě), že Nokia to pouze navrhla, celé to pak ale licencovala třetí straně (Foxconn), který to bude vyrábět, prodávat, servisovat a řešit záruku. Jen na tom bude logo Nokia, za které bude Foxconn platit poplatek. Stejně to dělal Philips s monitory a televizemi, dělá to třeba Alcatel s telefony a další. Pro mě je to jen "vývar" značky, protože kdyby na stejném tabletu bylo napsáno Foxconn, tak po tom neštěkne pes. A totéž hodlá Nokia dělat s dalšími zařízeními v budoucnu, po skončení roku 2016 (asi nějaká dohoda s MS) dokonce i s mobily. Takže každý kdo v Číně bude mít dost peněz může výrábět legální Nokie a prodávat je, kdyby to jen čínští autoři značky NCKLA věděli!

http://technomorous.eu/tagged/nokia

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.