CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Proč byste neměli číst na tabletu před spaním? Ovlivňuje to kvalitu spánku

to je tak pitomě pokroucená studie... čtečka s el inkoustem je taky elektronické zařízení a přitom žádné světlo nevyzařuje - tudíž by neměl být problém.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

pokud to nečteš při záři LED žárovek z Číny, které mají různě rozházené barevné spektrum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych ještě doplnil, že lepší čtečky mají vlastní podsvícení (technicky je to přisvícení z boku se světlovodem). První generace čteček měla vetšinou docela modré světlo a nebylo to nic, co bych doporučoval pro dlouhodobé čtení ve tmě. Nejnovější čtečka Kobo i Kindle už mají světlo LED o dost příjemnější a dávají si pozor i na blikání.

Sám čtu z e-Ink čtečky, ale mám podsvícení na minimum a vždycky si svítím i lampičkou ve které je normální žárovka. Podsvícení na čtečce zajistí dobrý kontrast textu, žárovka přirozené světlo co neunavuje. Troufl bych si tvrdit, že tahle kombinace unavuje oči stejně nebo méně než čtení z papíru pod normální nebo halogenovou žárovkou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Bud som vynimka zo statistiky alebo je to nezmysel. Citavam alebo pocuvam mp3 pred spanim v posteli na mobile a casto pri tom zaspim, spim v kuse az do rana. Po pive hned druha zarucene fungujuca metoda pre nespavych

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

to jsem zkusil jednou, něco si číst na mobilu před spaním a vícekrát to již neudělám. Zavřu oči a vidím blikání a cítím pulzování v očích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam to uplne stejne:o) To je jak kdyz clovek usne u televize ..... proste si pustim na tabletu serial .... vnimam prvnich par minut (vetsinou doslova ty dve:), pak se to nejak mlzi, zjistuju, ze to nejak preskakuje, tipnu to a do 10ti vterin spim:o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to především jak u koho.
Nicméně i můj nespavec brácha, který má problémy s usnutím říká, jak vyndá technické manuály které musí nutně nastudovat, tak okamžitě usíná.
Prostě čím nezáživnější čtení, tím rychlejší nástup spánku :)
Nejhorší situace je, když ležíte a intenzivně nad něčím přemýšlíte. To pak ani já, který běžně usíná do dvou minut nedokážu usnout ani po dvou hodinách.

Podle mě spousta lidí neumí nahodit spánkový mod a pak si stěžují na "nespavost".
Můj recept tedy je, před spaním vypněte mozek, nechte své myšlenky jen tak brouzdata a pak je úplně jedno, že jste si něco před spaním třeba četli. Nic před usnutím neřešte.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nech skusia podobny test s pocitacmi alebo tabletmi/telefonmi kde je nainstalovany f.lux, redshift alebo podobny nastroj. By ma zaujimalo ci podobne veci maju realne opodstatnenie, teda, okrem toho ze mne osobne pridu teplejsie farby, znizeny jas a posun do cervena ovela prijemnejsie na oci v noci a pri umelom osvetleni.
https://justgetflux.com/research.html

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na upravení barevného podání displeje je též dobrá Android aplikace Twilight z dílny Petra Nálevky (Sleep as Android). :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.