CDR.cz - Vybráno z IT

To nejlepší z CES 2017 #1 - Roboti od Lego, pokoj jako monitor a závodní drony

Project Ariana Room View 2
CES 2017 přinesl spoustu zajímavých novinek. Jaké se nám líbily nejvíce? Zabodovalo Lego, které z vašeho dítěte udělá znalce kybernetiky a potěšil i projektor, který přenese jakoukoliv místnost do herního světa. Na své si přijdou i milovníci létání.

 1. Roboti Lego Boost - postavte si domácího mazlíčka z elektronických kostek

Elektronika zabudovaná v kostkách, pomocí kterých může dítě postavit nespočet různých robotických hraček. Tak nějak by se dalo popsat nové Lego Boost. Mladé kutily ve věku 7-12 let čeká vedle samotného stavění také programování. První produkt řady, sada Creative Toolbox, obsahuje 840 klasických kostek a k nim trojici Boost kostek s vestavěnou elektronikou.

Legoboost 01 1

Trojice chytrých kostek obsahuje prvky, jako šestiosý gyroskop, zapínací tlačítka a osvětlení. Dále nechybí motor, senzor vzdálenosti a senzor barev. Fantazii se při skládání tradičně meze nekladou, připraveno je však několik návodů a předprogramovaných chování pro modely, jako je kočka, kytara a různá vozítka. Právě na nich se děti naučí potřebné základy pro programování hraček, k čemuž jim dopomůže aplikace pro mobilní zařízení.

Možná vám stavebnice připomene staršíLego Mindstorms. Boost je však mnohem jednodušší a určený pro mladší kutily. Na trhu se jej dočkáme tento rok za cenu kolem 160 dolarů (cca 4 000 Kč).

2. Razer Project Ariana - promění pokoj v monitor

Možná jste již viděli televizory Philips s technologií Ambilight. Ta funguje na principu změny barvy osvětlení na zadní straně televizoru v závislosti na zobrazené scéně. Barvy, které tak právě vidíte na televizi, se jakoby promítají na zeď za ním.

Na podobném principu se nyní rozhodl Razer postavit svůj projekt Ariana. Jde však ještě dál a využívá k tomu technologii Razer Chroma. Ariana bude za pomoci senzorů mapovat místnost a tomu přizpůsobovat projekci z 4K projektoru, který rozšiřuje scénu z obrazovky počítače. Pokud tedy při hře běháte džunglí, uvidíte její projekci všude kolem sebe (na zdech, nábytku apod.).

Nejlépe fungování novinky ukáže video výše. Ariana zatím nemá oficiální datum uvedení, Razer však doufá v dokončení v průběhu tohoto roku.

3. Uvify Draco drone - závodní kvadrokoptéra pro každého

Většina běžně dostupných dronů je dělána pro zákazníky, kteří požadují hlavně jednoduchost ovládání. Uvify se rozhodlo zaměřit na ty, kteří preferují rychlost a chtějí se začít věnovat drone racingu, neboli závodění s drony.

Draco vyrobený z uhlíkových vláken umí létat rychlostí až 112,6 km/h a při rovném letu ze sebe "vymáčkne" až 160 km/h. Samozřejmostí je FPV, abyste mohli pilotovat z pohledu kvadrokoptéry a nechybí ani GPS. Zajímavostí je modulární design, umožňující snadné opravy a výměny částí kvadrokoptéry. Ta bez ovládání vyjde na 499 dolarů (cca 13 000 Kč). Dostupný bude kolem léta tohoto roku ve dvojici variant lišících se kvalitou integrované kamery.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku To nejlepší z CES 2017 #1 - Roboti od Lego, pokoj jako monitor a závodní drony

Úterý, 10 Leden 2017 - 15:04 | asta | Philips ma tiez technologiu s projektorom, vola...
Úterý, 10 Leden 2017 - 08:17 | John Douberro | tahle veta nedava smysl: "...umí létat...

Zobrazit diskusi