CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nejpopulárnější mobilní telefony historie, které znal ve své době každý

Nokia délku samostatné SMS nerozšiřovala, ale implementovala spojování SMS.
Akceptovala rozšíření normy o možnost odeslání delších textů ve více následných samostatných SMS zprávách, (a následné složení a zobrazení sekvence těchto SMS ).
Telefony které nepodporují spojování SMS (starší telefony a v současnosti GSM moduly) je zobrazují jako samostatné zprávy.- o spojování/rodělování se stará až hlavní CPU, nikoliv GSM modul.
Tento režim se někdy označuje jako PDU SMS - https://en.wikipedia.org/wiki/Concatenated_SMS . Protokol připouští až 255 sms, telefony mají většinou implementováno max 3 SMS (480 znaků) a novější telefony při překročení 480zn odesílají zprávu jako MMS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ze zvedavosti jsem na clanek mrknul abych se podival co se to zase... A ono jo.
CDR patri sice porad jeste k mym favoritum, ale je to spise jen diky nejake synopsi v me hlave. Pokud bych server neznal z drivejska tak dnes by mne asi jiz nicim nezaujal.
Z odborneho serveru se stal server typu 'zajimavosti z domova a ze sveta na ktere zrovna nekdo z prispevatelu narazi'. Dneska je to recenze na film o politikovi z prvni poloviny minuleho stoleti a clanek o udajne nejpopularnejsich mobilech co je kdysi znal kazdy. Ten clanek o mobilech mi prijde jako by sem zabloudil z nedelni prilohy Blesku. Nevim zda autorka umi pouzivat Internet ale jestlize zadame do vyhledavace pojem "nerozbitna Nokie" tak vysledkem urcite nebude model 5110. A pro doplneni znalosti - cena za dotovanou Nokii 5110 byla 1 koruna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona 5110 byla opravdu nerozbitná, protože ve své době to byl vysoce odolný mobil. Pokud narážíš na 3310, tak ta přišla mnohem později. Sám jsem N5110 kupoval jako dotovanou za těch 5 litrů někdy kolem roku 1998 (?).

Tak bacha! ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po dvou letech nošení v kapse kalhot mi 5110 praskla kolem antény. Sehnal jsem záda s interní anténou a nosil ji další dva roky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro pobaveni napisu jaky byl muj prvni mobil... Jako student jsem si z brigady chtel neco poridit, tak jsem nabehl do T-mobilu pro simku za 2tisice se 400Kc kreditu a pak utikal do bazarku vybrat nejaky mobil. Vyhral Philips Fizz, odřený bez nabíječky a s ulomenou anténou za ukecaných 4500Kc. Časem dostal nový kabátek a i anténku jsme vyřešili - byla shodná s novejším modelem (jméno už si nepamatuju), jen měla jiný venkovní tvar. Nabíjel jsem tehdy doma vyrobenou nabíječkou. Jooo letos je to 20let..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už, tak taky poměřím ... můj první mobil byla Motorola d460. Strkala se do ní CELÁ SIM karta. Celá, to znamená bez vyloupnutí. Ano, bez vyloupnutí, tj. celá ta velká kreditní karta :). To byly doby, kdy minuta hovoru kolem 10 Kč nebylo nic výjimečného. A k tomu samozřejmě téměř půl kila za paušál :). Měl jsem Paegase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde bych pripomenul, ze k tomuto telefonu se dala koupit baterie velikosti bezne cihly, se kterou ale telefon vydrzel neskutecne dlouho :-))
Pamatuju si tenhle pristroj, jeste to melo vystrkavaci antenu, pouzivalo se nekdy v dobe, kdy byla neco jako Nokia 1610 mozna...
A pamatuju se, ze tenhle model (ci Motorola 8700 napriklad, jestli si to pamatuju dobre) hraly v kazdem americkem filmu - melo to takovy ten vyklapeci kryt klavesnice a kazdej poradnej agent FBI a podobne to ve filmech pouzival :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok 1999 a Motorola D160 s cool vytahovací anténkou z druhé ruky . V nouzi na čtyři tužkovky :) Od Paegase samozřejmě ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu jsem měl taky. Ta se dala použít i na obranu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj prvy bol Ericsson GA 628 s jednoriadkovym displejom prezyvany tehla :-)
Po nom znama Nokia 5110.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prečo tehla? "mobil za korunu" bol pomerne malý http://www.gsmarena.com/ericsson_ga_628-105.php
môj prvý mobil bola Nokia 7110 samozrejme z druhej ruky, ten rolovací valček bola úžasná vec, istý dotyk, istý klik a zreteľné krokovanie pri otáčaní bolo niečo, o čom môže patlavé posúvanie na displeji u súčasných smartfónov iba snívať...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tehla bol nie kvoli vekosti, ale kvoli tvaru.
Proste to bol kvader :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a "banán" sa hovorilo inej Nokii ako 7110, tej, čo si zahrala v Matrixe - 8110...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj prvy bola prave Nokia 5110 a bol to dobry mobil. Nerozbytny to uz vobec nie. Najlepsi na vydrz (tu mechanicku) bol Erikson co mal antenu ako zralocia plutva. Taky gumeny az az. v robote sa s nim hraval futbal a an stale fungoval. to bol naozaj borec.
3310 bol legendarny pokazenec. Nepoznal som nikoho kto snim nemal problem. Az 3330 vyriesila vsetky neduhy. To lepsi bol 3210 ktora okrem mizernej klavesnici, raz za cas vymenit, bol naozaj drziak. No keby Nokie nepriniesli hlavne hry, tak neprerazia na trhu. ved vacsina ludi pri tych cenach za telefonovanie hravala hlavne hry :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si v roce 99 koupil dotovanou Nokia 5110 u Paegas. A nelituji. Originální velkokapacitní baterie mi sice už odešla, takže jsem musel koupit novou. Ta už mi nevydrží nabitá déle jak 10 dnů, ale zase je lehčí a štíhlejší. Byl a zatím to je můj jediný mobilní telefon. O dotykáči neuvažuji. Jeho funkce mi nechybí. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s 5110 a 7110 souhlas, byli to me prvni dva :) ale ve vyctu mi chybi me dalsi dva, Sony Ericsson T68i(/Ericsson T68m) jeden z prukopniku plnebarevneho LCD,. dale pak Sony Ericsson K790i(K800i(verze s 3G)) s nevidane kvalitnim fotakem a xenonovym bleskem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych teda mezi legendary telefony urcite zaradil 6310i. Krome WAP a BT umela treba jakousi Javu, coz byla celkem pecka. Byl, a pro mnohy jeste je to nejlepsi mobil co kdy Nokia udelala. Nekolik jich jeste domam mam a svete div se, po x letech jsem jednu vytah a baterka furt vydrzi skoro tyden!

Mimochodem kouknete se kolik dnes stoji http://www.ebay.com/bhp/nokia-6310i

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.