CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nejtenčí notebook na světě na vlastní oči: Žiletka HP Spectre 13 cenou neurazí

Velkým překvapením je cena... A jaká tedy je?

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

ani se neptejte!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Starting at $1169.99. S EU přirážkou tak 40kkč.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

.. a (mnohem) víc. Viz http://www.heureka.cz/?h[fraze]=HP+Spectre+13.

Takže neplatí, že "cenou neurazí", naopak, cenou odradí od koupě.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Asi trojnásobná, než by měla být.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem pred par dny v ruce i pekny kousek od lenova. Ikdyz me to nic nerika... ja potrebuji ethernet :)

http://www.imagehosting.cz/?v=img201mhm.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=img201sks.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=img201mdm.jpg

sry za kvalitu... foceno mobilem v rychlosti.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Vsak taky tyhle pristroje nejsou na pouzivani, ale na chlubeni. Mimochodem zadek toho HP mi silne pripomina jeden Dell s C2D, co jsem mel kdysi v ruce, takze asi oprasili stary navrh.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže pak ten trouba, co si to pořídil (a nekonzultoval) přijde za adminem a má takové ty blbé dotazy, jako

- občas mi zlobí WiFi (za stěnou, nebo když někdo zapne mikrovlnku ...), dělejte s tím něco - použij kabel bambulo, když sedíš v kanclu, chtělo by se říct, jenže ouha, ethernet nemá, normální USB, kam pasuje přehršel adaptérů nemá ...

- potřeboval bych notebook zálohovat ... a jsme zase u podělaného USB

- připojit libovolnou myš, kdy zrovna není po ruce nějaká s Bluetooth? kdepak ... (upřímně nechápu, jak mohou lidi pracovat s clickpadem ... v nouzi 1x, 2x kliknout, ale celý den?)

- nabootovat servisní Linux, když je potřeba cokoli víc, než jen používat Wokna (třeba odvirovat Esetem, aby Woknaři hned nebrblali, že se všechno dá řešit bez Linuxu - oh, wait! On i Eset má opravné Live CD na Linuxu ... tak nic.). Takže v tom mi bude překážet nejenom podělané USB-C do kterého nestrčím žádný ze svých externích Flash/HDD disků, ale ani externí DVDRW atd... nemluvě o UEFI, které je u nových HP dost otravné.

- a supertenké klávesnice jsou esenciální zlo

Atd. Do vitrínky fajn, na používání ... ani zadarmo.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

nebud tak negativni. Pokud nekdo ma prachy na to si koupit takovy notebook, tak ma potom prachy na to to nechat opravovat.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

S wifi souhlas - její stabilita je bolest, která měla být dávno vyřešena a není. Nutno ale říct, že v podnikovém prostředí jde jít naproti stabilitě vhodným výběrem, rozmístěním a nastavením AP (věc techsupportu, který na to ale často kašle - vždyť je to problém těch blbců, co si 10x denně nepřipojí kabel).

Clickpad je věc zvyku a potom i podpory ze strany systému. Znám lidi, co si jej oblíbili do té míry, že si i k desktopu pořídili a zcela tím nahradili myš na pracovním stroji (třeba dodat, že na Macu, který ho lépe využívá i nad rámec, co jde dělat s myší). A jsou i takoví, kteří na něj nemůžou ani šáhnout.

Zbytek tvého "brblání" řeší kabel za stovku (usb-c na usb-a). Chápu, že ho nemá "ten trouba", ale ty jakožto podpora? WTF? Vtipné je, že jedním dechem mluvíš o CD/DVD, což jsou v podstatě stejné legacy technologie, jakou se teď stává usb-a konektor, ale už ti nepříjde divné, že potřebuješ extrení mechaniku (nepotřebuješ, ale uznávám, že může být pohodlnější si ji držet). Přitom není tak dávno, co člověk podobné nadávání četl na adresu notebooků bez optické mechaniky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ok, DVD jsem zmiňovat nemusel, používám tak párkrát do roka. Nicméně tu a tam se vyskytnou věci, které stále ještě nelze bootovat z flashek.

Ale nasranost z dalšího USB konektoru si vzít nenechám. Stačí se podívat na množství "mini" USB (on se jmenuje každý jinak, ale to je mi jedno), redukcí mám nejmíň 10 (+ jejich různé kombinace), z toho se velmi často používají tak 3 - 4 typy, zbytek postupem času vyhynul. USB 3 přidalo další, teď tu máme opět další ... je úplně jedno, že to často stačí jen prodrátovat. Hledat patřičný kabel je prostě někdy zbytečný voser. Přitom původní myšlenka - mít univerzální sériové rozhraní, nebyla špatná.

Absolutně nevidím ani náznak rozumného technického důvodu, aby měl jakýkoli notebook pouze USB-C, nebo dokonce míň než 3 USB celkem, nedejbože takovou hovadinu, jako jediný USB konektor, kterým se nabíjí i komunikuje s periferiemi, jen ne obojí zároveň. I do nejtenčího šasi se vejdou. Samozřejmě tu je jiný důležitý důvod - zájem uvázat si zákazníka tak, aby nemohl nakupovat doplňky od konkurence, případně prostá demence markeťáků, kteří se shlédli v něčem supermoderním, ale nejsou schopni vidět důsledky.

Ad Clickpad ... jakpak se na něm dělá taková ta prostá věc "kliknu pravým a pak levým vyberu z kontextového menu"? Blbě co? Někdy na několikátý pokus. MACkaři možná nepotřebují. Ale Woknaři a Linuxáci trpí jen kvůli tomu, že se výrobci v něčem shlédli a obšlehli od MACků bezmyšlenkovitě cosi moderního (tím nemyslím jen sebe, clickpad nechtějí používat ani "kancelářské krysy").

Ad WiFi - situace bývá mnohem komplikovanější a vykrývání dalšími WiFi nemusí pomoct, pokud už je vysílaček v okolí příliš, pokud je připojeno spousta různě rychlých zařízení (nejrůznější mobily), pokud značná část těchto zařízení není zrovna v oblasti s dobrým příjmem, ale přesto komunikuje atd... WiFi je kolizní síť a pomalé zařízení pozdrží komunikaci i ostatním. Plus náhodné zdroje rušení.

Jo, já vím, jsem škarohlíd. Mám rád věci jednoduché a spolehlivé.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ad USB-C - O žádném "uvázání" nemůže být řeč. Je to univerzální konektor pro který jsou už dnes všechny typy zařízení od několika výrobců. Cílem tohoto konektoru je snad skutečně poprvé všechny sjednotit - nebude žádné standardní/mini/micro, všechno v A/B provedení nebo standart/superspeed. Bude jediný USB-C konektor pro všechno.
Dnes je trochu předčasné neosadit USB-A (vidím to jako věc designu - nové konektory jsou ... elegantnější?), ale vzhledem k velice snadně dosažitelné zpětné kompatibilitě (kablík za stovku) v tom nevidím problém pro kupujícího. Zvláště pokud nová příslušenství už může pořídit pro USB-C a je už jen bonus, že kablík po slepu nestrká natřikrát.

Ad Clickpad: Zdá se, že žiješ v době starých, malých, nepřesných singletouch trackpadů (tehdy bych s tebou 100% souhlasil). Právé tlačítko je klepnutí dvěma prsty (W10). Takže stejně snadné jako na myši. Jak uděláš zhození všech věcí do lišty (swipe 3 prsty)? Jak uděláš Alt-Tab na myši (swipe 3 prsty)? Jak uděláš zoom? Jak uděláš otočení? Všechny na myši samozřejmě jdou a často dost jednoduše, ale na (multitouch) trackpadu jdou přirozeněji a rychleji. Jak říkám - je to o zvyku a použití.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, USB-C je reseni situace prilis mnoha univerzalnich konektoru pridanim jeste jednoho navic ... ale je pravda, ze o uvazani mluvit nejde, proste je ted prechodne obdobi a az se to uklidni bude to lepsi.

Co je ovsem naprosta pitomost je mit na notebooku mene nez tri USB konektory. Jeden na mys, jeden na klavesnici, jeden na prenosny disk, sakrys, tri jsou malo.

Bez ohledu na pocet AP, Wifi nikdy nemuze nahradit kabel. Je to v principu veci, vzduch je sdileny, kabel je vyhrazene medium. Pokud se vyrobcum nelibi ethernetovy konektor (nedivim se, je celkem velky), tak by meli alespon zaridit, aby nebyl problem strcit tam USB sitovku.

Ad Clickpad: Jak se ma dvema prsty klepnout na jedno misto? Jedna hra na mobilu to po me taky chce. Jinak mi ale prijde, ze multitouch je prirozenejsi primo na displayi nez zvlast.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Já taky potřebuji Ethernet. No Ethernet, no HP.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Holit se s tim neda, krajet ovoce se s tim neda, pouzivat jako notebook se to taky neda tak k cemu to je? Jo aha. K chlubeni. Jasne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?
+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V týdnu jsem si hrál s novým MacBookem (3,5 až 13,1 mm tl.) a krom pocitu úžasu nad krásným HW, se dostavilo i jakési nepohodlí - už to bylo příliš tenké. Při každém otevření jsem měl pocit, že musím být hodně opatrný, jinak to zlomím nebo ohnu. Stroj je to úžasný, ale nic pro chlapy. Nakonec i design tohoto HP napovídá, že to bude spíš do kabelky.
Kdybych chtěl hodně tenké zařízení, tak raději Microsoft Surface Pro 4 (8,5 mm tl.). Tam je poměr ceny k obsahu přívětivější a včetně pouzdra s klávesnicí budu na celkově nižší tloušťce i hmotnosti :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.