CDR.cz - Vybráno z IT

Nissan na elektromobilu Leaf odhalil inovativní světélkující autolak

Nissan Leaf Path
Když mohou svítit vodící čáry na silnici, proč by nemohl zářit celý automobil. Japonská automobilka Nissan odhalila svítící autolak, který vydrží světélkovat ve tmě až deset hodin.

Nissan pracoval na speciálním laku společně s Hamishem Scottem ze společnosti Pro-Teq, který je tvůrcem svítících chodníků Starpath. Onen tajný recept na svítící karoserii spočívá ve využití organických materiálů, včetně vzácné složky zvané hlinitan strontnatý (Strontium Aluminate). Tato pevná látka je biologicky inertní a běžně se používá v hračkářském průmyslu, ale v tomto případě byla přimíchána do autolaku elektromobilu Nissan Leaf, aby ve dne nabírala energii ze světla, kterou ve tmě zase vysvítí.

Nissan Leaf

Automobil může ve výsledku fosforeskovat až deset hodin. Zatím není jisté, zda si budou moci zákazníci do budoucna zvolit organický světélkující autolak karoserie jako volitelné příslušenství vozidla, nicméně barva by měla vydržet až dvacet pět let.

Pokud nepotřebujete parkovat své fosforeskující vozidlo přímo pod okny svého domu, nedej bože ložnice, nabízí svítící auto řadu výhod. Nejen že bude vaše vozidlo lépe vidět na silnici ve špatných povětrnostních podmínkách, ale také odradíte případné zloděje. V blízkosti Nissanu Leaf prostě nikdy nebude tma, takže ani nemusíte parkovat hned pod lampou. Další výhodou je jednodušší hledání automobilu na přeplněném parkovišti.

Nissan Leaf Back

Sice to tato technologie neumožňuje, ale automobilka by mohla do budoucna svůj nápad ještě vylepšit o možnost volby, kdy bude auto svítit a kdy ne, třeba jen pomocí přepínače na klíčích.

Doufejme, že to s autolakem nedopadne jako s fotoluminiscenčním práškem v Nizozemsku, který nevydržel nápor vysoké vlhkosti a začal blednout.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nissan na elektromobilu Leaf odhalil inovativní světélkující autolak

Úterý, 17 Únor 2015 - 11:03 | rman | "V blízkosti Nissanu Leaf prostě nikdy...
Pondělí, 16 Únor 2015 - 12:54 | Miroslav Jasso | Jen aby to nelákalo opilce toulající se nad ránem...
Pátek, 13 Únor 2015 - 21:44 | DRK | No sice jako sranda hezký, ale obávám se že za ty...
Pátek, 13 Únor 2015 - 15:42 | Pety | Majitelé garáže mají smolíka. Nebo budou muset...

Zobrazit diskusi