CDR.cz - Vybráno z IT

Nissan slaví 70 let elektromobility

Nejznámější japonský výrobce elektromobilů, Nissan, slaví 70 let od doby, kdy vyrobil první elektromobil. Oslavil to tím, že ukázal model BladeGlider na festivalu rychlosti v Goodwoodu.

V roce 1947 vyrobila společnost Tokyo Electro Automobile Co Ltd elektromobil Tama EV. Ten měl už před 70 lety dojezd až 65 km. Jeho výkon dosahoval 4,5 koně a maximální rychlost byla 35 km/h. Nicméně, abyste dosáhli onoho 65 km dojezdu, museli jste jet maximálně 28 km/h. Zajímavé však je, že tento vůz měl vyměnitelné 40 V olověné baterie o kapacitě 162 Ah.

Po 70 letech od uvedení prvního elektromobilu nám Nissan přinesl funkční prototyp BladeGlider, který je výplodem snažení japonských inženýrů. Má dva 130 kW motory, které pohání zadní kola a dávají dohromady 200 kW.

K tomu všemu ještě dodávají ohromných 707 Nm kroutícího momentu a z 0 na 100 pod pět vteřin. Právě ním odkazuje na Tama EV, který byl ve své době také svým způsobem revoluční. V poválečném Japonsku byl nedostatek pohonných hmot, tudíž bylo potřeba vyrobit něco, co jezdí na alternativní palivo. Tím byla elektřina. 

Moderní historie elektromobilů od Nissanu se však začala psát před 7 lety. V roce 2010 se začal prodávat nejúspěšnější elektromobil, Leaf. Byl jedním z prvních, který se prodával masově a po 4 letech bylo vyrobeno a prodáno 100 000 kusů tohoto vozu. Proto všichni nyní očekáváme novou generaci Leafu, která je už za dveřmi; jen s ním dělá Nissan docela tajnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

N

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nissan slaví 70 let elektromobility

Středa, 16 Srpen 2017 - 16:21 | Gath G | Příkonový limit?
Pondělí, 14 Srpen 2017 - 20:55 | DRK | "Má dva 130 kW motory, které pohání zadní...

Zobrazit diskusi