CDR.cz - Vybráno z IT

Nová příležitost? Vývojář zobrazil na Android Wear notifikace z iPhone

Moto 360 Metrobot
Android Wear by v budoucnu nemusel být až tolik Android. S drobným hackem se jej totiž podaří propojit s konkurečním jablečným systémem iOS a zobrazovat vesele jeho notifikace. Mohl by to být tak slibný začátek pro oboustranné překročení hranic?

Wereables neboli nositelná zařízení jsou pro Apple, jako převážně téměř vše ostatní okolo této společnosti, uzavřenou autonomní záležitostí, nebo alespoň záležitostí s přísným dohledem. Apple Watch se chystají na trh zaútočit o letošním dubnu a marketingoví prognostici v nich vidí potenciál nastartovat doposud poměrně chladný trh s chytrými hodinkami.

Že by snad Google díky tomu polevil a rozhodl se oficiálně pro rozšíření zpětné komptability z jeho pohledu pro konkurenční systém, nepřichází aktuálně samozřejmě v úvahu. Jiného názoru byl však vývojář Mohammad Abu-Garbeyyeh, který je znám svými dobrými moduly pro Xposed framework a který drobnou úpravou Android Wear zařízení - v tomto případě Moto 360 - dokázal propojit a zobrazit notifikace z iPhone.

Pokud si myslíte, že v pozadí proběhla nějaká další neoficiální úprava iOSu (jailbreak), jste na omylu. Celá myšlenka propojení vychází z realizace funkční kompatibility (po posledním updatu systému) smartwatch Pebble (Pebble OS) s mobilními telefony s Androidem. Vývojář využil oficiální API Applu k pochopení odesílané informace prostřednictvím Bluetooth LE a zatím blíže nespecifikovanou úpravou Android Wear tuto informaci (respektive notifikaci) dokázal na smartwatch od Motoroly přijmout.

Moto 360 v základu nabízí mnohem více než jen zobrazení notifikací. Je tak pravdou, že větší provázanost by si žádala více pokročilých systémových úprav. Hack samotný je jen malým vzplanutím možných příležitostí, ze kterých by mohlo hned čerpat více stran. Samotní výrobci v čele s Googlem by získali další tábor možných nakupujících, Apple zase na poplatcích a rozšíření svého portfolia. Ale to už zabíháme zbytečně do spekulací.

Nechceme působit jako skeptici, ale že by zrovna Apple Watch měly nastartovat novou prodejní éru chytrých hodinek (a jim podobných zařízení), moc nevěříme. Kooperace by se pak mohla jevit jako zajímavá finanční KPZ...

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová příležitost? Vývojář zobrazil na Android Wear notifikace z iPhone

Žádné komentáře.