CDR.cz - Vybráno z IT

Nové MK902 II LE: Minipočítač pro spuštění linuxových a windowsových aplikací

nepřehlédněte
Minipočítač od Rikomagic v podobě malého TV boxíku s procesorem Rockchip RK3288 jsme si představili letos v květnu. Podobně jako u první generace MK902 jsme se aktuálně dočkali uvedení linuxové verze (LE).

Zatímco první generace MK902 LE nabídla distro PicUntu, druhá generace se těší z Xubuntu ve verzi 14.04, což je v podstatě Ubuntu Linux s grafickým prostředím Xfce. Z pohledu hardwarové výbavy ve srovnání s androidím MK902 II se nic nezměnilo, i když Rikomagic potvrzuje, že zde drobné změny jsou. Každopádně prvním pohledem na základní komponenty se zde opět setkáme se čtyřjádrovým procesorem RK3288, 2GB RAM pamětí, 8GB nebo 16GB úložištěm v závislosti na verzi, microSD čtečkou karet, 802.11n Wi-Fi, HDMI, 4x USB, gigabitovým Ethernetem, AV a SPDIF IN.

Co se určitě však změnilo, je cena. Ta nám povyrostla z 90 liber na 110 a 115 liber (cca 3900 a 4100 korun) v oficiálním obchodě (v závislosti na velikosti úložiště). Rikomagic v tomto ohledu argumentuje, že lehkým navýšením ceny šetří uživateli čas, který by musel sám strávit instalací a laděním linuxové distribuce.

První výkonnostní testy ARM procesoru ve spolupráci s Xubuntu jsou velmi příznivé, systém je prý schopný plně nabootovat do deseti vteřin od zapnutí.

Hlavní lákadlem však celého zařízení jsou virtualizační nástroje, pomocí kterých si můžete bezproblémově spouštět aplikace určené výhradně pro x86 platformu. A to ať už máme na mysli samozřejmě linuxové aplikace, včetně Skype, tak vybrané aplikace pro systém Windows pomocí WINE.

Na druhou stranu kamenem úrazu je nepodpora hardwarové akcelerace pro přehrávání videa, což při použití boxíku jako přehrávače médií dává lepší výsledky pro MKáčko s Androidem než s Ubuntu.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové MK902 II LE: Minipočítač pro spuštění linuxových a windowsových aplikací

Sobota, 4 Říjen 2014 - 08:45 | Jan Novák | Nebo je to článek na objednávku, jako posledně,...
Středa, 1 Říjen 2014 - 13:51 | mixal 11 | Mozno to ide dostatocne rychlo na pomale veci....
Středa, 1 Říjen 2014 - 13:26 | bman | nestudoval som to detailne, ale spustat Win x86...

Zobrazit diskusi