CDR.cz - Vybráno z IT

Nové Nokie pracují na Androidu, je to ale zajímavý hybrid

nepřehlédněte
Včera představené nové telefony řady Nokia X běží na první pohled na něčem mezi Androidem a Windows Phone. Někomu se může zdát, že se Microsfot zbláznil, ale ve finále to není nijak nelogický krok a redmondský gigant tím řeší hned několik problémů najednou...

Minulý týden jsme se zamýšleli nad budoucností Microsoftu v oblasti mobilních telefonů a lámali si hlavu, jak chce Microsoft docílit spuštění aplikací pro Android na svém mobilním systému Windows Phone. Americká firma nás však nenechala dlouho čekat a během včerejšího dne představila řešení - nové Nokie řady X běží na Androidu.

Ne že bychom byli úplně překvapení, tato možnost zněla zákulisní šeptandou již delší dobu, jen jsme si prostě nedokázali představit, jak to bude ve finále vypadat. No... vypadá to jako Windows Phone.

Představené telefony Nokia X, Nokia X+ a Nokia XL běží na základu z Androidu 4.1 Jelly Bean, který však vývojáři vylepšili o kompletně předělané grafické rozhraní softwarové platformy Nokia X. To obsahuje mnoho prvků z Windows Phone včetně dlaždic, z nichž jdou některé přesouvat a zvětšovat, domovská obrazovka je pak také jeden vertikální seznam. Můžete na ní umístit widgety a složky, které se tváří jako dlaždice. Podle všeho není možné mezi aplikacemi vyhledávat, takže musíte lokalizovat aplikaci manuálně na domovské obrazovce.

Tažením doleva se přesunete na druhou domovskou obrazovku, která se nápadně podobá principu Fastlane, jak jej známe z Nokií Asha. Zobrazí poslední použité aplikace a hlavně notifikace různých služeb. Tažením shora dolů aktivujeme pro Android typickou horní lištu, která umožní (de)aktivovat základní služby jako WiFi, Bluetooth a zvuky zařízení.

Od Googlu je v telefonu opravdu jen základ z Androidu, na systému nenajdete jedinou Google aplikaci. O potřebné funkce se tak stará Nokia se svými Here Maps, případně přímo Microsoft se službou OneDrive a Skype.

Aplikace - hlavní důvod volby Androidu

Nokia, potažmo Microsoft, se rozhodla pro konkurenční systém zejména kvůli obrovské knihovně androidích aplikací na různých online obchodech. K oficiálnímu Google Play se však nepřipojíte, budete tak muset využít buď obchod třetí strany nebo appstore od Nokie určený Androidu. Vývojáři však budou muset lehce pozměnit kód svých aplikací, protože Nokia má údajně trochu jiný přístup k účtování cen než ostatní obchody. Třetí možností je pak manuálně stáhnout balíček APK a nainstalovat jej do zařízení, vše by samozřejmě mělo také fungovat i tímto způsobem.

Nokia tak jednoznačně spoléhá na to, že výhoda umístění aplikace na jejich obchodě bude větší, než problémy s úpravou kódu a vůbec než celý proces distribuce na dalším místě na internetu. V tuto chvíli však vše záleží na přijetí nové řady telefonů veřejností, cena je nastavena zatím opravdu velmi nízko (nejdražší Nokia XL bude stát 109 euro, tedy necelé 3 tisíce korun).

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové Nokie pracují na Androidu, je to ale zajímavý hybrid

Středa, 26 Únor 2014 - 09:17 | Mourek | Nokii to bude putna ... zařízení prodá :-)
Úterý, 25 Únor 2014 - 21:56 | Solitary | No nevim jak moc budou lidi nadseny z toho, ze...
Úterý, 25 Únor 2014 - 20:36 | JoHnY3 | To asi nehrozi, ale tah je to od nich chytry. Je...
Úterý, 25 Únor 2014 - 16:22 | HKMaly | Takze Microsoft napsal alternativni GUI k...

Zobrazit diskusi